Головна Новини Світ Азія Що відбувається між Іраном та Талібаном: чи бути великій війні та яку позицію займе Росія, - експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається між Іраном та Талібаном: чи бути великій війні та яку позицію займе Росія, - експерт

Цими вихідними, на кордоні Афганістану й Ірану сталася збройна сутичка. У якій загинули двоє іранських силовиків та прикордонник Талібану

30 травня 2023, 13:15
Поділіться публікацією:

Причиною цьому стало питання водних ресурсів, переконаний політтехнолог Михайло Шейтельман. Суть інциденту він пояснив під час інтерв’ю в Телеефірі, пишуть "Коментарі".

Що відбувається між Іраном та Талібаном: чи бути великій війні та яку позицію займе Росія, - експерт

Конфлікт між Іраном та Афганістаном виник через воду. Фото з відкритих джерел

За його словами, схожих конфліктів у Центральній Азії чимало. Водночас, причин для розв’язання війни між цими країнами немає.

"Такі війни були між Киргизстаном і Таджикистаном, між Киргизстаном і Узбекистаном, там загинуло чимало  людей. Утім, тривають вони недовго, лише коли сезон. Що стосується ситуації з Іраном і Талібаном, я не вірю у велику війну – у них немає причин для неї", – зауважив політтехнолог.

Водночас, якщо припустити що представники Ірану та Талібану зійдуться у кривавій сутичці, визріває питання – кого підтримає РФ. Адже, саме Іран постачає Кремлю дрони, якими вона атакує міста України.

"Російська федерація буде на боці і тих, і тих, як завжди. Вона зацікавлена так, як мала свій інтерес у війні між Вірменією та Азербайджаном. Вона вважала і тих й інших своїми союзниками. Та Азербайджан в якийсь момент це зрозумів, перейшов на бік Туреччини і йому вдалося перемогти. Тепер вже Вірменія переходить на бік Заходу", — припустив політтехнолог.

Зауважимо ж, що сутичку на кордоні Афганістану й Ірану спровокували проблеми річкового стоку з річки Гільменд,  що бере початок у горах Гіндукуш і простягається на понад 1 000 кілометрів через Афганістан. Посередині є дамба, і за розподіл води, відповідає, переважно Кабул. Цьогоріч, рівень води там упав, і тепер таліби не дозволяють Ірану брати стільки води, як зазвичай.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, — Чи може Китай бути посередником у війні України з РФ: Зеленський назвав головну умову Володимир Зеленський вважає, що Китай має вимагати від Москви виведення всіх військ із території України.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини