Головна Новини Світ Азія США і Північна Корея: бути чи зустрічі і що вона може дати
commentss НОВИНИ Всі новини

США і Північна Корея: бути чи зустрічі і що вона може дати

Експерти прокоментували для видання "Коментарі-Україна"

21 жовтня 2021, 22:56
Поділіться публікацією:

Сполучені Штати запропонували зустріч з Північною Кореєю без попередніх умов і дали зрозуміти, що Вашингтон не ворожих намірів щодо Пхеньяна. Про це заявила посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд під час засідання Ради Безпеки з приводу недавнього запуску балістичної ракети з північнокорейського підводного човна.

США і Північна Корея: бути чи зустрічі і що вона може дати

США (фото з відкритих джерел)


Що відбувається між США і Північною Кореєю? Як може ситуація розвиватиметься далі? Чи вдасться Штатам і союзникам домогтися денуклеаризації (ядерного роззброєння) Корейського півострова? Експерти прокоментували для видання "Коментарі-Україна".


Доктор політичних наук, професор Національного університету біоресурсів і природокористування України Валентин Якушик зазначає, що Північна Корея (КНДР) часто поводиться на геополітичній арені не так, як прийнято поводитися країнам такого типу (або рангу), з урахуванням їх економічного і культурно-політичного потенціалу, а подібно до справжнього великій державі. Всупереч панівною в світі відносної "політкоректності" країн середнього і малого рівня Пхеньян часто показує свій "норов".


"КНДР за рахунок політики максимальної мобілізації всіх (досить обмежених) ресурсів країни намагається розвивати передові військові технології, створювати і випробовувати новітні зразки стратегічних озброєнь. Північна Корея вже увійшла в число де-факто ядерних держав. Цим КНДР, поряд з кількома іншими державами (насамперед Індією, Пакистаном і Ізраїлем), порушила міжнародно-правову базу сучасного світоустрою в сфері ядерних озброєнь і ядерного роззброєння. Базу, формально передбачає наявність в світі невеликої групи "легітимних" ядерних держав і основної маси країн світу в статусі неядерних ", — підкреслює експерт.


Він акцентує, що в якості найважливішої складової частини політики "опори на власні сили" КНДР свідомо обрала шлях створення свого стратегічного ракетно-ядерного потенціалу в поєднанні з реальною готовністю до самопожертви при нанесенні своїм противникам "неприйнятного", хоча і не смертельного для них шкоди.


"Така стратегічна лінія розглядається КНДР як дієва гарантія проти" гуманітарних інтервенцій "та акцій по" примусової демократизації ", подібних до тих, які США і Захід в цілому неодноразово випробували за останні 30 років — в колишній Югославії, в Іраку, Лівії, — пояснює Валентин Якушик. — США і Захід в цілому здійснює щодо КНДР політику практично повної блокади — ізоляції у всіх сферах, включаючи фінансову, технологічну, зовнішньої торгівлі і т.д. Але завдяки сусідству Північної Кореї з Китаєм і Росією і наявності між ними певного взаєморозуміння — в подібній політиці тотальної ізоляції з'являються суттєві "зазори" і "прогалини". А всередині КНДР підтримується відносна стабільність хоча і багато в чому стагнирующих, але в цілому зберігають стійкість основних сфер соціально-економічного життя моністичного суспільства ".


За словами експерта, неодноразово робилися США спроби "налякати" КНДР за допомогою демонстрації своєї військової потужності біля берегів і на кордоні Північної Кореї не виробляли на керівництво КНДР особливого враження. Тому ще президентом Дональдом Трампом була обрана нова лінія — пошуку можливих компромісів.


"Тим більше, що до такої політики щодо" міцного горішка "(КНДР) підштовхує і стратегічної намір керівництва США — створити систему альянсів і компромісів, спрямовану на" оточення "і геополітичне ослаблення Китайської Народної Республіки, оголошеної головним стратегічним опонентом США. Для Північної Кореї в такій політиці США теж могло б знайтися місце. Але все це — складові багатошарової (багаторівневої), багатоаспектною і, звичайно ж, різноманітної політичної стратегії. Поки що лише знову позначаються можливі контури для "спокушання" малого противника можливістю компромісу, а також для показу всьому світу одного з аспектів "миролюбних прагнень" демократичної партії США ", — резюмує експерт.


Політолог Максим Джигун вважає, що для президента США Джо Байдена сьогодні важливо продемонструвати наміри щодо послаблення загроз з боку Північної Кореї. І по підвищенню ймовірності умовного миру в усьому світі.


Максим Джигун пояснює:

"Одним з факторів, що підштовхують до активізації переговорів з КНДР, є вихід США з Афганістану, згортання ще ряду військових операцій в різних країнах. Демонструється загальний відхід від позиції вирішення тих чи інших військових конфліктів силами Штатів. Незважаючи на те, що значна частина американців підтримувала виведення військ США з Афганістану, ті кадри, які побачив весь світ в цьому процесі і пізніше (падаючі з літаків люди, масові вбивства, тиск на права і свободи жителів Афганістану з боку "Талібану"), б'ють по адміністрації Байдена. І йому важливо показати, перш за все, внутрішнього споживача, своїм виборцям, що Америка, навіть попри досить проблемний вихід з Афганістану, не перестають бути умовним світовим поліцейським ".


За словами політолога, Байден намагається продемонструвати своє прагнення не тільки до розв'язання внутрішніх проблем, а й — глобальних, всепланетарного масштабу.


"Ще один фактор полягає в тому, що чи не вперше за останні десятиліття з американських президентів зустріч з лідером КНДР провів Трамп — попередник Байдена. А тому Байден якоюсь мірою хоче показати, що є не гірше переговірником, голубом миру, ніж його попередник. Саме ці два фактори підштовхують Байдена до дій, — упевнений Максим Джигун. — І, звичайно, власне інформаційний привід — запуск КНДР нової ракети ".


Експерт вважає, що переговори між лідерами США і КНДР цілком можливі. За його словами, для Північної Кореї важливо показувати, що вона — сильна держава. І заяви про те, що зустріч може пройти без всяких умов, в якомусь роді задобрює північнокорейського лідера Кім Чен Ина. І збільшує шанси на американо-північнокорейський саміт.


"Що стосується можливої денуклеаризації КНДР, то шанси на це вкрай малі, — говорить Максим Джигун. — Адже Північна Корея — глибоко тоталітарну державу. А втрата свого головного важеля тиску у вигляді ядерної зброї фактично позбавляє можливості спілкуватися на рівних з іншими державам. І Кім Чен Ин на таке не піде. Можливо, вдасться домовитися про зменшення кількості навчань, про якийсь скорочення кількості ядерної зброї. Правда, проконтролювати це навряд чи вдасться. Будучи супер ізольованих державою, КНДР не стане допускати на свою територію спостерігачів, міжнародні організацій і т.д. Знову ж, Кім Чен Ин розуміє, що позбавлення ядерної зброї, зниження хватки режиму наближає кінець епохи тоталітаризму в КНДР. А тому зустріч якщо станеться, то без серйозних зрушень. І кожна зі сторін просто використовує її для внутрішньої пропаганди. Розраховувати ж на якісь радикальні зміни, перетворення КНДР, на жаль, не доводиться ".


Нагадаємо, уряд КНДР повідомило про чергові військових випробуваннях, інформує агентство Associated Press. 20 жовтня 2021 року Пхеньян здійснив запуск балістичної ракети з підводного човна. Це перше за останні два роки випробування зброї такої потужності. Незалежні журналісти не отримали можливості спостерігати за подією на власні очі, тому всі свідчення надані офіційним урядовим ЗМІ — Корейською центральним агентством новин.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини