Головна Новини Світ Азія Таліби говорять із колективним Заходом: яка доля може чекати на Афганістан
commentss НОВИНИ Всі новини

Таліби говорять із колективним Заходом: яка доля може чекати на Афганістан

У центрі переговорів – гуманітарна допомога афганському народу

24 січня 2022, 18:09
Поділіться публікацією:

У норвезькому Осло розпочалися переговори з талібами щодо ситуації в Афганістані. Це перша їх зустріч із західними чиновниками у Європі після захоплення влади в Афганістані у серпні 2021 року.

Таліби говорять із колективним Заходом: яка доля може чекати на Афганістан

Таліби - фото з відкритих джерел

До чого можуть домовитись? Що можна сказати про ситуацію в Афганістані після виходу звідти США та союзників? На ці запитання порталу "Коментарі" відповіли експерти.

Поступово колективний Захід вийде на де-факто визнання талібської влади

Експерт із міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілія Куса звертає увагу, що це не перші переговори талібів із колективним Заходом.

"Перші контакти були ще у вересні минулого року. І з того часу вони періодично проходили у Досі (столиця Катару)", – зазначає експерт.

На його думку, ці переговори у стратегічній перспективі мають призвести до нормалізації відносин талібського Афганістану з країнами Заходу.

"Зрозуміло, що це станеться не одразу. Все буде поступово, – каже Ілія Куса. – Спочатку через координацію гуманітарного співробітництва, потім через економічну, фінансову допомогу. Нещодавно відкрилося політичне представництво ЄС у Кабулі. Думаю, поступово колективний Захід вийде на де-факто визнання талібської влади. А потім і на де-юре, коли таліби сформують повноцінний, постійний уряд".

Афганці залишаються заручниками установок "Талібану". І якщо лідери руху не підуть на поступки, це означатиме провал переговорів в Осло та породить тяжкі наслідки для країни

Викладач Інституту міжнародних відносин Київського університету імені Тараса Шевченка, кандидат політичних наук Олександр Мішин зазначає, що переговори в Осло представників тимчасового уряду Ісламського Емірату Афганістан з офіційними особами країн Заходу триватимуть три дні – за посередництва норвезької сторони. І по суті їх можна вважати першим таким офіційним контактом.

"У фокусі уваги є питання гуманітарної ситуації на афганській території, дотримання талібами прав людини (особливо прав жінок), а також проблема створення більш інклюзивного уряду країни. Для Афганістану дуже гостро постає питання підтримки життєзабезпечення населення, – наголошує експерт. – Адже через глибоку економічну кризу після чотирьох десятиліть війн країна перебуває у жалюгідному стані. Після евакуації іноземних військ із країни та падіння уряду Ашрафа Гані, вже за "Талібану" існує загроза великих потоків біженців у суміжні країни. Звучить цифра до 500 тис. людей у найближчі місяці. Тому саме Норвегія, яка має великий практичний досвід у розробці програм дієвої допомоги біженцям, є модератором переговорів талібів з посланцями Франції, ФРН, Італії, США та ЄС. Хоча з боку зазначених держав поки не йдеться про визнання легітимності уряду ІАЕ, а "Талібан" залишається у списках терористичних організацій, все ж таки створено майданчик для діалогу".

За словами Олександра Мішина, раніше з талібами вже встановили контакти Пакистан, Іран, Китай, арабські країни та Росія.

"Європейці й американці пропонують талібам розпочати контакти з представниками афганського громадянського суспільства, які перебувають за кордоном. Цілком можливо, що йдуть торги щодо включення цих людей до урядової структури Афганістану, щоб вони могли курувати нові програми гуманітарної допомоги з боку іноземних донорів. У 2021 році Кабулу було надано гуманітарну допомогу на 1,5 млрд доларів. Але через політичні потрясіння, найсерйознішу за 27 років посуху, розвал економіки (падіння ВВП на мінус 40%) і паливну кризу зараз кількість тих, хто потребує допомоги, зросла на 30%, – розповідає експерт. – В умовах холодної зими майже 24,5 млн афганців потребують продовольства та базових засобів для існування".

Після зустрічі чиновників "Талібан" і представниками афганської діаспори було прийнято спільну заяву, продовжує Олександр Мішин. У ньому сказано, що Афганістан є спільною батьківщиною для всіх афганців. Отже, всім афганцям необхідно працювати спільно для безпеки країни, а також її політичного й економічного процвітання. Це обнадійливий сигнал, впевнений експерт.

"Норвезька сторона акцентує, що кількість державних шкіл для дівчаток і жінок старших за 12 років різко скоротилася за талібів, – зазначає Олександр Мішин. – Відбуваються постійні масові демонстрації протесту жінок, можливості яких брати участь у суспільстві залишаються невизначеними. Щоб притягати "Талібан" до відповідальності за це, Захід прагне налагодити діалог. Якщо таліби погодяться виконувати наявні міжнародні зобов'язання країни, дотримуватися прав людини, особливо вразливих категорій, таких як жінки та діти, будуть працювати над ліквідацією ризику використання афганської території як розсадника терористичної загрози, тоді Захід піде назустріч і надасть Афганістану необхідну допомогу. Афганці залишаються заручниками установок "Талібан". І якщо лідери руху не підуть на поступки, це означатиме провал переговорів в Осло та породить тяжкі наслідки для країни".

Раніше на порталі "Коментарі" – в Афганістані стався потужний землетрус: щонайменше 22 особи загинули.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини