Головна Новини Світ Азія Теракти в Афганістані та реакція США: як події можуть позначитися на Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Теракти в Афганістані та реакція США: як події можуть позначитися на Україні

За словами Байдена, він доручив Пентагону розробити план удару у відповідь по ісламістським бойовикам, які здійснили теракти в Кабулі

27 серпня 2021, 10:32
Поділіться публікацією:

Після серії терактів в Кабулі, що забрала життя понад 100 осіб, включаючи американських військовослужбовців, президент США Джо Байден виступив з промовою , в якому пообіцяв, що осередок "Ісламської держави" ( "ІГ в Хорасані"), нібито причетна до атаки, понесе покарання.

Теракти в Афганістані та реакція США: як події можуть позначитися на Україні

Теракти в Афганістані - фото з відкритих джерел

Причини і можливі наслідки ситуації, що склалася, а також її український ракурс для порталу "Коментарі" проаналізували експерти.

Після поразки в Афганістані США треба буде обов'язково продемонструвати перемогу на зовнішньополітичній арені

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов називає теракти в Кабулі — наслідком того, що в країні фактично запанував хаос.

"Таліби не контролюють ситуацію, яка розвивається за принципом: закон — тайга, ведмідь — господар. Було зрозуміло, що різні радикальні групи, той же ІДІЛ, спробують викликати хаос, щоб проявити себе і вийти на переговори з тими ж талібами. Причому британська розвідка МІ-6 за добу попередила, що є висока ймовірність терористичних атак в районі аеропорту. На жаль, так і сталося, ось тільки атака була не одна, а жертв — дуже багато", — зазначає експерт.

На його думку, США, які вже знайшли "крайнього" (якесь крило ІДІЛ) завдадуть ракетно-бомбового удару по населеним пунктам, де нібито переховуються терористи.

"Тим самим американці поставлять "галочку", що вони "жорстко відповіли, жорстко покарали терористів". Але це, по суті, вже мішура, биття по хвостах. Суть же в тому, що США не контролюють Афганістан, не змогли забезпечити порядок в районі аеропорту, в районі готелів, де розміщувалися, в тому числі, їхні громадяни", — підкреслює Олег Жданов.

На його думку, ситуація, що створилася, може бути вигідною для України.

"Саме Україна зараз представляє головну агломерацію США. І тут американцям доведеться показувати свою політичну волю і все інше. Закривши тему Афганістану (думаю, 31 серпня, як і планувалося, оголосять про закінчення виведення військ і евакуації цивільних), американці вже з осені щільно займуться Україною, — прогнозує експерт. — Після поразки в Афганістані їм треба буде обов'язково продемонструвати перемогу на зовнішньополітичній арені. Щоб ніхто не сказав, що США як лідера вже немає. А тому вже незабаром ми можемо побачити економічне поглинання України представниками англосаксонського світу — США, Великобританією. Восени може початися масштабна приватизація українських держпідприємств, почнуться угоди з продажу землі великими обсягами. Вже на сьогодні є інсайдерська інформація, що США хочуть Укрзалізницю і ПриватБанк, а Великобританія — авіаційну інфраструктуру і Ощадбанк. Плюс — йде будівництво британцями двох військово-морських баз в Україні. Наш "пиріг" починають нарізати. І ситуація в Афганістані, схоже, прискорить цей процес".

На думку Олега Жданова, для нас це найменше зло. Він підкреслює, що або нас поглинає Росія (і ми станемо лише черговим її федеральним округом), або Захід в особі англо-саксонського клубу. І краще для України, впевнений експерт, знаходитися під протекторатом США і Великобританії. Адже, якщо вони увійдуть сюди зі своїми інвестиціями і грошима, то будуть їх захищати. У тому числі від російської агресії.

Нові теракти будуть і у великій кількості

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі прогнозує, що після виведення військових США і їхніх партнерів за коаліцією з Афганістану, там буде протистояння між: талібами, які захопили владу; світською опозицією на чолі з місцевими політиками типу Ахмада Масуда, представника таджицької громади; осередками терористичних організацій, на кшталт ІДІЛ, які вважають "Талібан" відступниками і критикують за торішні домовленості з американцями.

"Тому нові теракти будуть і у великій кількості. Афганістан залишиться осередком нестабільності", — запевняє експерт.

Він нагадує, що у відповідь на теракт в аеропорту в Кабулі адміністрація Байдена збирається нанести точкові авіаудари по інфраструктурі ІДІЛ.

"Хоч Байден і отримав удар по репутації і його критикують військові, до імпічменту справа не дійде. Байден зробив те, що хотіло американське суспільство — завершив військову кампанію в Афганістані. Ну а те, що виведення військ перетворилося на хаос і трагедію — це вже наслідок, — вважає Георгій Кухалейшвілі. — США вже переживали схожі події, коли американські військові йшли з В'єтнаму в 70-х. Однак, приводом для відходу у відставку президента Річарда Ніксона стала не поразка на фронті, а нечесні маніпуляції в ході виборчої кампанії, коли він балотувався на другий термін".

На думку політолога-міжнародника, відкладання наміченого на 30-31 серпня візиту президента України Володимира Зеленського в США цілком можливо, якщо ситуація буде погіршуватися.

"Через теракти в Афганістані Байден відклав зустріч з прем'єром Ізраїлю Нафталі Беннет, який вже у Вашингтоні. Вони повинні були зустрітися у четвер, 27 серпня ", — зазначає Георгій Кухалейшвілі.

Раніше видання "Коментарі" писало, що Німеччина завершила евакуацію своїх громадян з Афганістану.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини