Головна Новини Світ Азія Вчені з Гонконгу опублікували першу фотографію штаму Омікрон
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені з Гонконгу опублікували першу фотографію штаму Омікрон

Знімок опублікували на сайті університету Гонконгу

9 грудня 2021, 04:00
Поділіться публікацією:

Мікрофотографія нового штаму Covid-19 Омікрон вчені зробили завдяки електронному мікроскопу. На знімку з великим збільшенням можна побачити вірусний агрегат із шипами у вигляді корони.

Вчені з Гонконгу опублікували першу фотографію штаму Омікрон

Омікрон - фото з відкритих джерел

Знімок опублікували на сайті університету Гонконгу у двох версіях: за великої та малої роздільної здатності. Вчені на медичному факультеті фотографували клітину (Vero E6) нирки мавпи після зараження Covid-19. Виділення Омікрону із клінічних зразків допоможе розробити вакцину проти вірусу. На кадрі з малим збільшенням видно пошкодження клітини та набряклі везикули, які зберігають та транспортують поживні речовини. У них також з'явилися вірусні частинки – на фотографії це чорні цятки у білих збільшених частинах клітини. При великому збільшенні можна розглянути і сам вірус – частинку із шипами у формі корони.

Вчені з Гонконгу опублікували першу фотографію штаму Омікрон - фото 2

Нагадаємо, в ефірі каналу "Україна 24" Сергій Комісаренко, голова комісії з біобезпеки та біологічного захисту при раді Нацбезпеки оборони України розповів, чому Омікрон вважають небезпечним і коли можна буде говорити про наслідки поширення цього штаму. За його словами, теоретично Омікрон небезпечний, тому що в ньому виявили понад 50 мутацій, у порівнянні з уханським варіантом. Серед цих мутацій більше 30 впливають на шиповидний S-протеїн, який відповідає за зв'язування вірусу з клітинами людини.

Саме проти цього протеїну розроблені усі наявні у світі вакцини. Звичайно, м-РНК-вакцини легше "підлаштувати" під нові мутації вірусу. Поки що всі вакцини розроблені проти уханського варіанта і наскільки вони ефективні проти нових мутацій, ще не відомо. Проте вакцини здатні знизити летальність, тож слід вакцинуватися, зазначив Комісаренко.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини