Головна Новини Світ Азія Влада Казахстану офіційно відмовилися від смертної кари
commentss НОВИНИ Всі новини

Влада Казахстану офіційно відмовилися від смертної кари

З 2003 року в Казахстані було введено мораторій на смертну кару

2 січня 2021, 14:45
Поділіться публікацією:

У суботу, 2 січня, влада Казахстану офіційно відмовилися від смертної кари. Відповідний указ підписав глава держави Касим-Жомарт Токаєв.

Влада Казахстану офіційно відмовилися від смертної кари

Казахстан скасував смертну кару / фото: liter

Відомо, що Казахстан приєднався до Міжнародного пакту, згідно з яким країна відмовляється від смертної кари, але залишає за собою право застосовувати її у воєнний час, після визнання людини винною в скоєнні особливо тяжких злочинів військового характеру.

Нагадаємо, що країна призупинила цей вид страти з 2003 року. Однак суди продовжували засуджувати людей до смертної кари у виняткових обставинах, в тому числі за злочини, які кваліфікуються як терористичні акти. При цьому засуджені до страти відбували довічне ув'язнення.

Відомо, що законопроект про скасування смертної кари влади Казахстану почали розглядати ще в листопаді 2020 року.

Варто зазначити, що в сучасному цивілізованому суспільстві смертна кара в багатьох юрисдикціях є незаконною, а в інших — законним кримінальним покаранням лише за надзвичайно тяжкі злочини.

Що стосується України, то 30 грудня 1999 року Конституційний суд визнав, що смертна кара суперечить Конституції, чим остаточно закрив шлях до відновлення цього покарання. У зв'язку з цим у 2000 році Верховна рада внесла зміни до Кримінального кодексу, якими остаточно вилучила поняття "смертна кара" з офіційного списку кримінальних покарань.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що з листопада 2020 року Бангладеш — держава в Південній Азії, ввело смертельну кару для сексуальних насильників. Крім цього покарання влада буде розглядати й варіант довічного ув'язнення, тому кожен випадок розглядатимуть окремо.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини