Головна Новини Світ Азія Який сигнал Сі Цзіньпін у Казахстані надіслав Путіну – на що сподівається Кремль
commentss НОВИНИ Всі новини

Який сигнал Сі Цзіньпін у Казахстані надіслав Путіну – на що сподівається Кремль

Китай дав зрозуміти, що Казахстан є його важливим стратегічним партнером

15 вересня 2022, 11:40 comments2249
Поділіться публікацією:

Президент Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін вперше від початку пандемії коронавірусу відвідав іншу країну. Прибувши до Казахстану 14 вересня, він заявив президенту Касім-Жомарт Токаєву, що Китай підтримуватиме незалежність та територіальну цілісність Казахстану. Далі Цзіньпін вирушить до Узбекистану, де 15-16 вересня відбудеться саміт представників Шанхайської організації співробітництва (ШОС). Той самий, на якому, серед іншого, планується зустріч китайського лідера з російським диктатором Володимиром Путіним. Раніше вони зустрічалися в лютому, невдовзі після чого РФ відкрито вторглася в Україну. Експерти проаналізували вояж китайського лідера та його можливі наслідки.

Який сигнал Сі Цзіньпін у Казахстані надіслав Путіну – на що сподівається Кремль

Сі Цзіньпін та Касім-Жомарт Токаєв. Фото: з відкритих джерел

КНР підтримав нейтралітет Казахстану щодо України

На думку магістра державного управління, політолога, соціолога Володимира Волі, візит Сі Цзіньпіна – дуже показовий у тому сенсі, що першою країною відвідин став Казахстан.

"Зроблені там заяви наголошують на важливому з погляду нинішньої геополітичної ситуації моменті. А саме – китайський лідер прямо наголосив, що Китай підтримує територіальну цілісність та зовнішню політику Казахстану. Тобто на тлі війни Путіна проти України та присутності гіпотетичних загроз частині північних територій Казахстану з боку Росії КНР надіслав чіткі сигнали Москві. Цей візит виглядає знаковим ще й тому, що той же Токаєв є дипломатом, знає китайську мову, якийсь час навіть працював у КНР. І той прийом, який був організований Сі Цзіньпіну, дуже промовистий у наголошенні на дружніх відносинах між двома країнами. Власне, на цьому наголошенні акцентувався і весь візит. Китай дав зрозуміти, що Казахстан є його важливим стратегічним партнером", – пояснює Володимир Воля.

Він зазначає, що на саміті ШОС, що проходить узбецьким у Самарканді, зберуться лідери багатьох держав. І там такі китайсько-казахські акценти зробити було б неможливо. Саме тому, впевнений експерт, поїздці Сі Цзіньпіна до Узбекистану передувала його поїздка до Казахстану.

"Не варто чекати на якісь серйозні домовленості між китайським і російським лідерами. Їх не було, немає і не буде. Є певні прагматичні інтереси КНР у співпраці з РФ, особливо щодо економіки у вигідному для Пекіна ракурсі. І задля реалізації цих інтересів Китай суворо дотримується політики нейтралітету. Отже, не слід розцінювати китайсько-російські відносини як якесь союзництво, військово-політичний альянс. Не варто розраховувати і на надання з боку КНР країні-агресору допомоги у форматі військово-технічного співробітництва", – прогнозує Володимир Воля.

Показовою в цьому сенсі, наголошує він, підтримка Китаєм зовнішньої політики казахстанського керівництва. А та останнім часом виглядає як явне охолодження відносин із РФ.

"Токаєв дедалі більше демонструє самостійну лідерську політику Казахстану у Центральній Азії. По суті КНР підтримав нейтралітет Казахстану (члена ОДКБ, як і Росія) у питанні України. І це також дуже важливо для нас", – констатує політолог.

Путін на зустрічі з Сі Цзіньпіном явно благатиме про допомогу

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розмірковує так:

"Прилетів Сі Цзіньпін до Казахстану, щоби показати підтримку Токаєву. Для Китаю це важливо. Щоб і Росія перестала зазіхати на Казахстан, і Захід перестав там збільшувати входження у бізнес у сфері ресурсів. На тлі ослаблення РФ, КНР дедалі явніше заходить на пострадянський простір Середньої Азії, намагаючись отримати тут свій шматок пирога".

Щодо узбецької частини візиту, що включає саміт ШОС у Самарканді, тут тон також задаватиме Китай, вважає експерт.

"Відомо, що до Самарканду вирушає і Путін. А до всіх його зустрічей, переміщень, дій потрібно ставитись з обережністю. Він людина з явно неврівноваженою психікою з низки причин. І завжди намагатиметься нашкодити Україні", – попереджає Тетяна Попова.

На її думку, Путін на зустрічі з Сі Цзіньпіном явно благатиме про допомогу, у тому числі озброєнням, фінансами, проситиме і надалі купувати російські корисні копалини.

"Думаю, за підсумками зустрічі Росія продаватиме якісь свої природні ресурси Китаю ще дешевше. Знаючи китайців, маючи досвід ведення з ними бізнесу, можу сказати, що вони можуть у переговорах витрусити останнє з другого боку. Також припускаю, що не бажаючи псувати відносини із Заходом, Сі Цзіньпін у військовій допомозі Путіну відмовить", – прогнозує Тетяна Попова.

Слід чекати із Самарканда заяви про якийсь альянс, що разом боротимуться проти західної експансії, вибудовуватимуть багатополярний світ

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький упевнений, що Китай і надалі займатиме прагматичну позицію.

"На словах Сі Цзіньпін досить різкий, тому що є глобальне протистояння із Заходом загалом та США зокрема. Плюс — незабаром з'їзд Компартії, на якому, ймовірно, Сі продовжить своє правління, відповідно, риторику йому складно змінювати. І ця риторика подобається РФ, та постійно педалює, навіть спотворюючи переклад того, що кажуть китайці, – зазначає експерт. — Насправді все більш прагматично. У Казахстані Сі Цзіньпін уже заявив, що підтримуватиме його незалежність та територіальну цілісність. А ми розуміємо, що загроза Казахстану є лише з одного – російського – боку".

За словами експерта, офіційний Пекін розглядає відносини з РФ лише як такі, з яких можна отримати вигоди. А якщо є загроза підпасти під санкції – Пекін підставлятись не буде. Китайці, нагадує Олексій Голобуцький, купують у росіян дешеві енергоносії, але не мають наміру обмінюватися технологіями чи допомагати озброєнням.

"Головне завдання Китаю останніх років десять було, щоб Росія залишалася нейтральною. Ну, хоч би – не на боці Заходу. А РФ сама вистрибнула із цього кола. Варіантів, окрім васалізації Росії стосовно Китаю, просто немає. І раніше ВВП однієї з китайських провінцій був більшим, ніж у всій РФ. А тепер, на тлі санкцій та загального занепаду країни-агресора – і поготів", – пояснює експерт.

Отже, прогнозує він, Росія повільно, але впевнено, йде у бік перетворення на китайського васала.

"Все це буде красиво оформлено у спільні слова про дружбу. Що не змінить суті, – упевнений Олексій Голобуцький. – Так, ми почуємо у Самарканді якісь гучні заяви. Не дарма ж Сі Цзіньпін виїхав за межі своєї країни вперше з 2020 року. Проблема в тому, що в Китаї йому особливо похвалитися нічим. Найнижче за 30 років зростання економіки, новий локдаун у якомусь жахливому варіанті. Тайванське питання. Тому слід чекати із Самарканда заяви про якийсь альянс, що разом боротимуться проти західної експансії, вибудовуватимуть багатополярний світ. Тому ж Сі потрібна видимість зовнішньополітичних успіхів".

Читайте також на порталі "Коментарі" – Генштаб назвав області, де ворог намагається зміцнити першу лінію оборони.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини