Головна Новини Світ Австралія та Океанія Катастрофа в Тонга: Нова Зеландія попереджає про подальші виверження вулкана й ризик цунамі
commentss НОВИНИ Всі новини

Катастрофа в Тонга: Нова Зеландія попереджає про подальші виверження вулкана й ризик цунамі

Оцінка була заснована на моделюванні GNS Science, новозеландського геологічного дослідницького інституту

19 січня 2022, 12:21
Поділіться публікацією:

Масове виверження вулкану та цунамі поблизу Тонга спричинили "безпрецедентну катастрофу". Таку заяву зробив лідер тихоокеанської країни, коли Нова Зеландія попередила про подальші виверження, які можуть ускладнити доставку допомоги на віддалені острови, де зв'язок відключений. Про це повідомляє CNN.

Катастрофа в Тонга: Нова Зеландія попереджає про подальші виверження вулкана й ризик цунамі

Виверження вулкану в Тонга - фото з відкритих джерел

У своєму першому офіційному оновленні після суботнього виверження підводного вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай уряд Тонга підтвердив смерть трьох людей та кількох інших поранених, а також окреслив масштаби руйнувань для громад.

Прем'єр-міністр Тонга Сіаосі Совалені заявив, що всі будинки на острові Манго, де проживає 36 людей, були зруйновані. За його словами, на острові Фонойфуа залишилися лише два будинки, а на острові Номука, де проживають 239 людей, було завдано значних пошкоджень.

За словами експертів, виверження вулкана Хунга Тонга-Хунга Хаапай, ймовірно, було найбільшою вулканічною подією, зареєстрованою з моменту виверження гори Пінатубо на Філіппінах у 1991 році.

У вівторок Міністерство закордонних справ Нової Зеландії попередило, що можливі подальші виверження вулкана, що становлять загрозу цунамі.

Оцінка була заснована на моделюванні GNS Science, новозеландського геологічного дослідницького інституту, повідомляє міністерство.

"Найімовірнішим сценарієм є триваючі виверження в найближчі кілька днів або тижнів із постійним ризиком цунамі для Тонга та Нової Зеландії", — йдеться в повідомленні.

Виверження вулкана спричинило хвилі цунамі висотою до 49 футів (15 метрів), які вразили західне узбережжя головного острова Тонга, Тонгатапу, та островів Еуа та Хаапі.

Як повідомляли раніше "Коментарі", виверження вулкану й цунамі в Тонга спричинило масштабний розлив нафти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини