Головна Новини Світ Австралія та Океанія Нової Зеландії може більше не бути: країну вимагають перейменувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Нової Зеландії може більше не бути: країну вимагають перейменувати

Новозеландська партія Те Паті Маорі подала петицію до уряду

14 вересня 2021, 18:39
Поділіться публікацією:

Співголови партії Те Паті Маорі Равірі Вайтіті і Деббі Пакер в Новій Зеландії подали петицію про офіційну зміну назви країни, повідомляє видання "RNZ".

Нової Зеландії може більше не бути: країну вимагають перейменувати

Лідери партії Те рео Маорі, фото: RNZ

У петиції вимагають перейменувати країну у важковиголошувану назву Аотеароа. Представники партії кажуть, що це їх мета — використовувати імена корінного населення країни те рео маорі для всіх населених пунктів і міст до 2026 року.

"Час повернути те рео маорі на своє законне місце в якості першої і офіційної мови цієї країни. Ми — полинезійська країна, ми — Аотеароа", — сказав Вайтіті.

У петиції міститься заклик до парламенту Нової Зеландії до офіційного відновлення оригінальних назв.

Деббі Нгарева-Пакер повідомила, що зміна імен сталася на початку 1900-х років, коли почалася нав'язуватися колоніальна повістка Британії. І до середини минулого століття кількість корінних назв населених пунктів знизилася з 90% до 26%.

"Всього за 40 років колонізаторам вдалося успішно позбавити нас нашої мови, і ми все ще відчуваємо наслідки цього сьогодні", — сказала вона.

Ще гірше справи йдуть з корінною мовою. Тільки 20% корінного населення маорі і 3% населення Нової Зеландії можуть говорити на ті рео маорі.

"Влада повинна зробити все можливе, щоб відновити статус нашої мови до того рівня, який був у той момент, коли вони прибули і перервали наш природній розвиток. Це означає, що вона повинна бути доступна в найочевидніших місцях: на наших телевізорах, на наших радіостанціях, на дорожніх знаках і картах, а також в нашій системі освіти ", — говорить Деббі Нгарева-Пакер.

Прем'єр-міністр Нової Зеландії Хасінда Ардерн не підтримала такий крок, але сказала, що географічні назви можуть використовуватися як взаємозамінні, а те рео маорі є офіційною мовою.

Раніше, портал "Коментарі" повідомляв, що в Офісі президента України Володимира Зеленського йде дискусія з приводу перейменування нашої держави на "Русь-Україна" та внесення відповідного законопроекту.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини