Головна Новини Світ Беларусь Білорусь створює військове командування Південь на кордоні з Україною: що це означає – що задумав Лукашенко
commentss НОВИНИ Всі новини

Білорусь створює військове командування Південь на кордоні з Україною: що це означає – що задумав Лукашенко

Імовірність участі білоруської армії у війні проти України залишається високою

26 травня 2022, 20:32 comments2221
Поділіться публікацією:

У збройних силах Республіки Білорусь планують створити Південне оперативне командування поблизу кордону з Україною. Про це самопроголошений правитель країни Олександр Лукашенко заявив 26 травня на нараді у міністерстві оборони з питань забезпечення військової безпеки. Що це означає? Наскільки великі ризики, що Росія таки втягне Білорусь у відкриту війну з Україною? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Білорусь створює військове командування Південь на кордоні з Україною: що це означає – що задумав Лукашенко

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Україна має бути готова до будь-якого варіанту розвитку подій

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко вважає, що Білорусь може безпосередньо вступити у війну лише тоді, коли буде зрозуміло, що Росія виграла війну.

"Лукашенко розуміє, що він може отримати як внутрішнє невдоволення у країні, так і міжнародний трибунал після завершення війни у разі поразки Росії. У той же час залежність від Москви змушує його шукати балансу, — пояснює експерт. – І цей баланс він бачить у тому, щоб інформаційно підігравати Путіну, але не втягувати білорусів у війну".

Тому, продовжує Богдан Петренко, будь-які дії РБ проти України необхідно розглядати саме через таку призму – чи то проведення навчань, чи створення оперативного командування сил біля українського кордону.

"Безперечно, Україна має бути готовою до будь-якого варіанту розвитку подій. Для цього ми змушені тримати посилені війська на білоруському кордоні – замість їхнього використання у гарячих точках", – резюмує конфліктолог.

Створення Південного оперативного командування поблизу кордону з Україною може означати бажання Лукашенка продемонструвати Путіну свою вірність

Експерт аналітичного центру Київstratpro Тарас Семенюк наголошує, що йде четвертий місяць війни, а Росія не має жодного союзника. І навряд чи вона їх знайде.

"Адже навіть РБ, яка підтримує Путіна, не бажає вступати у відкриту війну з Україною на боці РФ. Хоча частково вона і так у цій війні, оскільки представляє свої території та військові бази у розпорядженні Росії", – нагадує експерт.

На його думку, створення Південного оперативного командування поблизу кордону з Україною може означати бажання Лукашенка продемонструвати Путіну свою вірність. Але при цьому не вступати у війну, тому що все той же Лукашенко не може не розуміти, що білоруська амія буде знищена значно професійнішими і мотивованими ЗСУ.

У разі вступу у війну білоруська економіка нових санкцій просто не витримає

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко розмірковує так:

"Нещодавно Лукашенко заявляв, що так звана "військова спецоперація" в Україні затягнулася. А чому, мовляв, питається у Москви та... Вашингтона. Тепер ось – нові заяви про нібито загрозу з боку України та необхідність зміцнення білоруського кордону. Така розмита, непослідовна риторика показує, що РБ не хоче отримати повного санкційного пакета також на себе".

За словами політтехнолога, економіці РФ якось допомагають триматися накопичені раніше ресурси та Китай. Але є висока ймовірність, що Росія перейде до планової економіки, особливо якщо буде введено шостий санкційний пакет від ЄС, що передбачає повну відмову від російських енергоресурсів та подальше відключення росбанків від системи SWIFT. Білоруська ж економіка, наголошує Катерина Одарченко, такого пакету санкцій просто не переживає. А він їй гарантований, почни білоруська армія вторгнення в Україну.

"При цьому треба враховувати величезну залежність РБ від РФ. І не забувати про ракети, які летіли нам з білоруського боку. Втім, варто пам'ятати і про системи ППО, що надається нам із США, про інше озброєння, яке йде в Україну від партнерів, – зазначає Катерина Одарченко. – Цього, за даними військових експертів, незабаром стане достатньо для того, щоб не лише тримати оборону, а й діяти у форматі контрнаступу, щоб повернути Херсонщину та окуповані території Донбасу. Навряд чи за такого розкладу Білорусь наважиться йти на самогубне вторгнення в Україну".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у МВС пояснили, навіщо Лукашенко раптом вирішив провести "навчання" на кордоні з Волинню.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поліна

21 червня 2023, 15:46

Граю в cеkс гру 18 ) Не можу пройти рівень) Можливо хтось грає, допоможіть - ssur.cc/game-ua

Valery

1 червня 2022, 19:11

Алексей, вoт сaйт, пpo кoтoрый ты спрaшивал, от 100$ в дeнь выиграть мoжно без прoблем, cам ужe нескoлько рaз оттудa вывoдил по 500-700$. Последний раз выиграл айфон11 http://tinyurl.com/prize11iphone

-

27 травня 2022, 07:42

Бензина нет, даже соли уже нет, гривна скоро меньше рубля будет, зерно вывозят на запад. Вот такая у нас сволочная, продажная зеленая власть. Разпродают остатки страны, сдают Луганскую и Донецкую области и всем пофиг, народ пофигистов. И никто ничего уже не освободит, за 8 лет ту малую часть страны не освободили, а тут в разы увеличились масштабы. Набьют зеленые твари карманы себе и свалят нахрен из страны.


Новини