Головна Новини Світ Беларусь Білорусь у війні проти України: чи погодився Лукашенко на повторне вторгнення з росіянами
commentss НОВИНИ Всі новини

Білорусь у війні проти України: чи погодився Лукашенко на повторне вторгнення з росіянами

У самопроголошеного президента РБ настільки суперечливі заяви, що особливо звертати увагу на них не варто, все вирішується у Кремлі

16 жовтня 2022, 15:02
Поділіться публікацією:

Російські війська спільного угруповання з Республікою Білорусь (РБ) найближчими днями почнуть прибувати до РБ. Про це повідомив заступник начальника генштабу збройних сил Білорусі з наукової роботи полковник Віктор Тумар. При цьому самопроголошений президент РБ Олександр Лукашенко запевняє, що ніхто не втягує Білорусь у війну проти України. Про що говорять останні заяви та дії офіційного Мінська? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Білорусь у війні проти України: чи погодився Лукашенко на повторне вторгнення з росіянами

Лукашенко та Путін. Фото: з відкритих джерел

Війна проти України, в яку РФ втягнула РБ, лише прискорює втрату суверенітету самою Білоруссю

Директор Інституту зовнішньополітичних досліджень, конфліктолог, доктор політичних наук Григорій Перепелиця пояснює:

"Немає сумнівів, що РБ є учасником російської війни проти України. Лукашенко виконує практично все, що йому каже Путін. Відповідно – це і війна Білорусі з її обмеженим суверенітетом".

За словами експерта, Путін здійснює фактичну інтеграцію РБ до складу Росії. Процес іде повільно, бо Лукашенко намагається зберегти бодай якусь частину суверенітету.

"І все ж таки – процес триває. А війна проти України, в яку РФ втягнула РБ, лише прискорює втрату суверенітету самою Білоруссю, – зазначає Григорій Перепелиця. – Нещодавно Лукашенко офіційно визнав, що РБ бере участь у так званій військовій спецоперації Росії в Україні. Але він постійно наголошує на тому, що білоруська армія не збирається відкрито вступати у війну, але готова захищатися "від агресивних намірів України". Втім, самопроголошений президент РБ має настільки суперечливі заяви, що особливо звертати увагу на них не варто. То він збирається захоплювати ("захищати") західні області нашої країни з приводу того, що їх нібито має намір забрати собі Польща. То вкотре смішить народ розповідями про те, звідки і хто збирався напасти на Білорусь. То погрожує офіційному Києву, то намагається демонструвати миротворчі пориви. Ця словоблудність свідчить про те, що офіційний Мінськ, беручи участь у війні Росії проти України, намагається зберегти рештки свого суверенітету".

Експерт наголошує, що, згідно з міжнародним правом, РБ є агресором.

"Так, Білорусь не напала на нас самостійно як суб'єкт. Але вона не є повноправним суб'єктом, бо втратила левову частину свого суверенітету. І Росія зараз фактично "доїдає" цей білоруський суверенітет. При цьому РБ віддала свої збройні сили у розпорядження росіян. Передає РФ боєприпаси, військову техніку, є тиловою базою для ведення війни, надає свою територію (військові бази, аеродроми) для завдання ракетно-бомбових ударів по Україні. Що, згідно з міжнародним правом, підпадає під визначення агресора. Тож РБ є повноцінним агресором. І не випадково, що до неї застосовуються відповідні санкції Заходу", – наголошує Григорій Перепелиця.

Більше того, продовжує він близько 13 тисяч білорусів воюють у складі підрозділів збройних сил РФ на території України. Крім того, Лукашенко віддав свої комісаріати російським військовим для вербування білорусів. Це точно не нейтралітет.

"Білорусь бере непряму участь у російській агресії проти України. Але невдовзі може стати і прямим учасником, – попереджає експерт. – Про це говорить рішення про створення російсько-білоруського регіонального угруповання військ. Передбачається поява змішаного контингенту під єдиним командуванням РФ. Це угруповання підпорядковуватиметься вже не Лукашенку, а Генштабу Міноборони Росії. Таким чином, з'являться єдині збройні сили під виглядом Союзної держави, але по суті підкоряються виключно РФ. Це буде 70-тисячне угруповання, в якому росіяни становитимуть лише близько 10 тисяч. Але керуватимуть усім російські офіцери та російське командування. Таким чином, білоруська армія виводиться із підпорядкування президента РБ. А російський Генштаб цілком може застосовувати це формування на власний розсуд. У тому числі – кинувши проти України".

Україна закликала розмістити міжнародних спостерігачів на білорусько-українському кордоні

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова наголошує, що про потенційну та реальну загрозу з Білорусі Україна знає та періодично інформує Європу та США.

"З території РБ на нас летять ракети. Під виглядом білорусів, маскуючись, до нас могли проникати росіяни і бути частиною диверсійних груп. З боку Мінська можуть йти всілякі погрози та ризики. Навіть якщо це не ініціатива білоруської влади, їхньою руками ці провокації можуть провертати представники РФ. Саме тому на кордоні з РБ нам доводиться тримати більші сили та вести підвищений контроль", – зазначає аналітик.

Вона нагадує, що Україна закликала розмістити міжнародних спостерігачів на білорусько-українському кордоні. З такою пропозицією президент Зеленський звернувся до колег з відеозв'язку на нещодавньому саміті "Великої сімки".

"Зеленський висловив думку, що Росія намагається втягнути Білорусь у війну, а як привід для цього може бути організована якась провокація з нібито нападом України на сусідню державу. Президент запевнив, що наша країна "не планувала і не планує" нападати на Білорусь, оскільки "зацікавлена лише у своєму територіальному суверенітеті". Для України, – впевнена Олександра Решмеділова, – важливо кооперуватися та отримувати підтримку від країн НАТО. Бо у своїх заявах Лукашенко каже про "потенційну загрозу" з боку всіх сусідів. Тобто він може кинути "камінь" у город не лише нам. Білорусь також має спільний кордон з Польщею, Литвою, Латвією. Ці країни знаю ціну словам Лукашенка і розуміють потенційні загрози, маючи вже гіркий досвід минулого року, пов'язаний з неконтрольованим потоком мігрантів".

Лукашенко намагається відтягнути час і якомога довше ухилятися від виконання взятих на себе зобов'язань щодо вступу РБ у війну

Експерт фонду "Майдан закордонних справ", співзасновник "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень", експерт із питань окупованих територій Юрій Смєлянський зазначає, що РБ є військово-політичним союзником Росії.

"Республіка Білорусь надала свою територію, свої військові об'єкти російським окупантам для завдання ударів по території України. Республіка Білорусь надала своїм союзникам можливість атакувати територію України з території Білорусі. Республіка Білорусь уже бере участь у війні проти України на боці російських агресорів", – впевнений експерт.

За його словами, залишилося поки що відкритим питання прямої участі збройних сил РБ у цій війні.

"Узурпатор Лукашенко розуміє, що пряма участь у війні проти України збройних сил РБ за його наказом означає втрату захопленої влади. Але й ухилення від узятих він зобов'язань перед Кремлем також означає втрату захопленої влади. І не лише влада, – вважає Юрій Смєлянський. – Будь-які "рухи тіла" зазначеного характеру – це спроба відтягнути час і по можливості якомога довше ухилятися від виконання взятих на себе зобов'язань щодо вступу РБ у війну проти України як союзника РФ".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ще один непростий тиждень війни позаду: головні підсумки та успіхи для України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини