Головна Новини Світ Беларусь Чому Лукашенко хоче, щоб війна швидше закінчилася – навіщо вмовляє Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Лукашенко хоче, щоб війна швидше закінчилася – навіщо вмовляє Україну

Самопроголошений президент Білорусі все ще намагається уникнути прямої участі білоруської армії у війні проти України

22 липня 2022, 12:57 comments2147
Поділіться публікацією:

Самопроголошений правитель Республіки Білорусь (РБ) Олександр Лукашенко заявив в інтерв'ю AFP, що Росія, Україна та Захід мають домовитися про припинення війни, щоб уникнути "провалля ядерної війни". Він також наполягав на тому, щоб Київ погодився з вимогами Москви. Які висновки можна зробити із заяв Лукашенка? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому Лукашенко хоче, щоб війна швидше закінчилася – навіщо вмовляє Україну

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Лукашенко сподівається, що швидке закінчення війни в Україні зніме і питання про участь у ній РБ

Політтехнолог Борис Тізенгаузен вважає, що Лукашенко справді зацікавлений, щоб російсько-українська війна, для якої використовується і частина території Білорусі (пуски російських ракет, захід російських військ у лютому) закінчилася якомога швидше. Тому що його дотискає Путін.

"В обмін на допомогу, яку Росія виділяє Білорусі у цей кризовий час (РБ під санкціями, великі підприємства зупиняються, гроші може дати лише РФ), Кремль вимагає, щоб білоруська армія вступила у повноцінну війну проти України. Відтягнувши цим ще більше українських військовослужбовців на кордон з півночі", – пояснює експерт.

Однак, продовжує він, Лукашенко чудово розуміє, що якщо відправити свою армію, що не має бойового досвіду, в Україну, то, по-перше, цієї армії не стане, а, по-друге, частина білорусів, у тому числі воюючих за нашу країну, повернуться у РБ і просто знесуть самого диктатора.

"Найвище військово-політичне керівництво України вже попередило – якщо білоруси спробують піти в наступ, нічого не стримуватиме нас від високоточних ударів по території РБ. Насамперед – військовій, критичній інфраструктурі, – зазначає Борис Тізенгаузен. – Тож Лукашенко справді опинився у дуже складній ситуації. І сподівається, що швидке закінчення війни зніме і питання про участь у ній РБ, а також – що будуть зняті хоча б деякі санкції".

Ні Європа, до якої апелює Лукашенко, ні тим більше Білорусь, не вмовлять Україну здатися

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова називає Лукашенка маленьким диктатором, якому дуже хочеться стати великим. Але – страшно.

Тому він намагається відігравати роль такого собі Кота Леопольда з мультика. Мовляв, давайте жити дружно, давайте жити мирно, забудемо, що я надав територію Білорусі, її військові бази, аеродроми для російського наступу на Україну. Давайте не згадувати, що російські ракети летіли (і летять) Україною, зокрема, з території РБ. Нехай уже Київ та Москва помиряться – і все буде як раніше", – пояснює експерт логіку заяв Лукашенка.

Але як було – вже не буде, наголошує Тетяна Лупова. За її словами, Лукашенку нарівні з Путіним доведеться відповідати за агресію проти України. За те, що він сприяв російському наступу з території РБ на Київську, Чернігівську область. Що й він приклав руку до трагедії, що трапилася у Бучі, в Ірпені, у Гостомелі…

"Ні Європа, до якої апелює Лукашенко, ні тим більше Білорусь, не вмовлять Україну здатися. Ми ніколи не підемо на умови Москви. І лякання ядерною кнопкою тут не спрацюють, – упевнена Тетяна Лупова. – Думаю, що Лукашенко це усвідомлює. Проте робить подібні заяви, щоб показати, ніби може якось впливати на розвиток подій. Але – ні, не впливає. Як і не спроможний створити ілюзію того, що він за мир. Він – виключно за власну шкуру".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін думає над двома шляхами анексії в Україні: експерти розповіли, чого насправді боїться Кремль.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини