Головна Новини Світ Беларусь Чому, незважаючи на всі загрози, ризик вторгнення з Білорусі мінімальний – що стримує Лукашенко
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому, незважаючи на всі загрози, ризик вторгнення з Білорусі мінімальний – що стримує Лукашенко

Експерти вважають, що на сьогоднішній день пряме залучення збройних сил РБ у війну малоймовірне

22 жовтня 2022, 11:55 comments1804
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Республіки Білорусь (РБ) Олександр Лукашенко запевняє, що Мінськ не готується до вступу у війну. При цьому в РБ вкотре (з кінця квітня) продовжили військові навчання тепер до 29 жовтня. Як можна оцінити позицію Білорусі на цьому етапі російсько-української війни? Чи є ризик повторного вторгнення з боку РБ в Україну (як суто російських, так і змішаних військ)? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому, незважаючи на всі загрози, ризик вторгнення з Білорусі мінімальний – що стримує Лукашенко

Кордон України та Білорусі. Фото: з відкритих джерел

Якщо теоретично вторгнення може колись статися, це трапиться без участі білоруських військових

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розмірковує так:

"Є повідомлення Головного управління розвідки Міноборони України, що російські мобілізовані, що перекидаються в Білорусь, підвищують рівень загрози можливого повторного вторгнення. Але я думаю, що навіть якщо воно теоретично може колись статися, це станеться без участі білоруських військових".

Поки ж, зазначає експерт, РБ надає полігони своєї країни для навчання росіян (бо в РФ недостатньо таких полігонів для тієї мобілізаційної кампанії, яку розгорнув Кремль). Плюс – країна-агресор має можливість атакувати Україну з боку Білорусі ракетами та дронами.

"Пряме ж залучення збройних сил РБ у війну поки що малоймовірне", – вважає Тетяна Попова.

Лукашенко звик тримати ніс за вітром

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин нагадує, що за всю історію перебування Лукашенка при владі в РБ (беззмінний правитель уже три десятки років) він завжди сповідував політику – і нашим, і вашим. З певним креном у бік РФ.

"Тому й участь Білорусі у війні з Україною не є очевидною. Без прямого залучення збройних сил і внутрішніх військ РБ до бойових зіткнень з ЗСУ. Проте відбувається постійне використання росіянами білоруських аеродромів, баз, територій, озброєння для ударів по нашій країні. Все це говорить про те, що Білорусь бере участь у війні проти України", – вважає експерт.

За його словами, хоч існує ризик, що Путін змусить Лукашенка кинути проти нас і білоруські збройні сили, наразі ймовірність цього невелика.

"Самопроголошений президент РБ звик тримати ніс за вітром. І бачачи, як Росія слабшає на фоні війни, до останнього чинитиме опір прямому залученню білоруської армії до конфлікту, – прогнозує Влад Волошин. – Щодо створення спільного угруповання військ РФ і РБ – це, як і навчання, що триває вже півроку біля білорусько-українських кордонів (в рамках яких відпрацьовуються, в тому числі, елементи вторгнення в нашу країну), спрямовано, перш за все, на утримання в тому районі значних сил ЗСУ. Які ми могли б використати на фронті".

Провокації росіян з боку РБ можливі з метою "прикриття" можливого загострення на Півдні

На думку політичного експерта Михайла Чаплиги, ймовірність повномасштабного саме білоруського вторгнення досить низька.

"По-перше, за цей час нам вдалося збудувати гарну інженерну лінію оборони. По-друге, там все дуже добре заміновано. По-третє, на тих рубежах стоїть "не паркетна", а справжнісінька територіальна оборона ЗСУ – професіонали та мотивовані бійці", – пояснює експерт.

Що можна очікувати, вважає він, так це можливого заходу найманців із РФ з метою відволікання наших збройних сил з інших напрямків.

"Варто очікувати також на можливі авіаційні та ракетні обстріли критичної інфраструктури західного регіону з метою заподіяння шкоди переміщеним підприємствам та розриву логістичних ланцюжків поставок. Крім того, провокації росіян з боку РБ можливі з метою прикриття можливого загострення на Півдні, – зазначає Михайло Чаплига. – РБ є базою для завдання ударів по Україні та джерелом деяких озброєнь для РФ. При цьому Лукашенко розуміє, що психологічно білоруси не готові до війни з українцями, а значить це може призвести до перенесення бойових дій на територію РБ і революції зі зміною правлячого режиму".

Читайте також на порталі "Коментарі" — як зупинити постачання іранського озброєння до РФ – що вже робить Захід та Україна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини