Допит Протасевича слідчими "ЛНР": що стоїть за подібними рішеннями Лукашенка

За словами Лукашенка, Протасевичу слід побоюватися смертної кари не через діяльність в Білорусі, а тому, що він нібито воював на Донбасі

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко готовий надати можливість "слідчим" так званої "ЛНР" допитати затриманого в Мінську колишнього головного редактора NEXTA Романа Протасевича, проти якого там нібито проводять "розслідування". Він також після авіаблокади Білорусі шукає шляхи до окупованого Криму через Росію.

Видання "Коментарі" звернулося до експертів, щоб дізнатися, про що говорять такі кроки Лукашенка.

Допит щодо участі у війні на Донбасі - додатковий напрямок звинувачень на адресу Протасевича

Керівник "Агентства міжнародних досліджень" Ігор Соловей впевнений, що Лукашенко не видаватиме Протасевича - не для того він його ловив із такими тяжкими наслідками.

"Але допит щодо участі у війні на Донбасі - додатковий напрямок звинувачень проти Протасевича, - підкреслює експерт. - Він потрібен білоруському режиму для піару, щоб довести в очах свого суспільства правильність своїх дій з примусовою посадкою 23 травня в аеропорту "Мінськ" літака Ryanair, з борту якого і зняли опозиціонера. А також це реверанс Росії - "дивіться, у війні на Донбасі я на вашому боці, допомагаю, чим можу"".

Те ж саме, вважає Ігор Соловей, стосується й авіасполучення з Кримом.

"Кремль вимагає від Лукашенка визнати Крим російською територією хоча б де факто. Але поки він, мабуть, торгується, шукає спосіб як - і росіян задовольнити, і під нові санкції не потрапити. Навряд чи ці жертви та кроки Лукашенка будуть оцінені, як того хоче білоруський режим. Москва хоче повної капітуляції Лукашенка. І поступово дотискає його", - резюмує Ігор Соловей.

Республіка Білорусь (РБ) перетворюється в частину Росії під виглядом Союзної держави

Експерт аналітичного центру Democracy House Анатолій Октисюк вважає, що ми бачимо підсумки нещодавніх переговорів Лукашенка з Путіним у Сочі.

"Маневри і багатовекторність Лукашенка пішли в небуття. Залишився один шлях - максимальне співробітництво з Росією. Так що він буде йти на такі кроки, від яких раніше утримувався. Може справа дійти і до визнання Криму російським", - прогнозує аналітик.

На його думку, на тлі загострення із Заходом і не тільки, Лукашенко йде в бік РФ остаточно.

"Фактично, Республіка Білорусь (РБ) перетворюється в частину Росії під виглядом Союзної держави. Швидше за все, будуть поглиблюватися всі інтеграційні процеси, - говорить Анатолій Октисюк. - Тактично Лукашенко переміг із затриманням Протасевича (отримав цінного свідка в справі протестів, показав, що "будемо наздоганяти всіх опозиціонерів, у нас руки довгі - всіх дістанемо"), стратегічно ж програв. Звузилося поле для багатовекторності, навіть з Україною вже "на ножах". Ми побачимо поглинання - економічне, політичне - Білорусі Росією. При цьому РФ отримує нові території, але серйозно втрачає в грошах, які їй доводиться і доведеться вкладати в РБ. Такий собі варіант дружби Китаю (в ролі якого РФ) і Північної Кореї (РБ) в серці Європи".

Для України, за словами аналітика, в цьому нічого хорошого немає - ми отримуємо близько 1 тис. км ворожого, а не нейтрального, як раніше, для нас кордону.

"З іншого боку, на тлі оформлення союзу РФ і РБ зростає стратегічна цінність України для Заходу, - розмірковує Анатолій Октисюк. - Наша країна стає ще більш важлива як бар'єр для стримування подальшого поширення російського впливу, тепер підкріпленого ще й фактично поглиненою Білоруссю. Гібридні загрози та ризики величезні".

Раніше портал "Коментарі" писав, чи зможе колективний Захід протистояти режиму Лукашенка.