Головна Новини Світ Беларусь Литовсько-білоруська криза: що відбувається
commentss НОВИНИ Всі новини

Литовсько-білоруська криза: що відбувається

"Коментарі" розбиралися в литовсько-білоруській кризі

6 серпня 2021, 15:59
Поділіться публікацією:

Криза на литовсько-білоруських і польсько-білоруських межах через те, що самопроголошений президент Білорусі й Кремль, що стоїть за ним, використовують нелегальних мігрантів як гібридну зброю, набирає обертів. Цей явно невипадкову кризу проаналізував для порталу "Коментарі" політтехнолог, експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM&PM" Олександр Курбан.

Литовсько-білоруська криза: що відбувається

Литва - Білорусь (фото з відкритих джерел)

"Говорячи про масову міграцію представників Близького Сходу і Північної Африки, яка сьогодні здійснюється через територію Білорусі до Литви й Польщі, слід згадати події 2015 року. Зокрема, так звану Європейську міграційну кризу. У той рік з січня по вересень на територію ЄС легально і не легально проникло до 1,8 млн мігрантів. Пік припав на вересень, коли було зафіксовано рекордне число мігрантів — понад 700 тис. осіб. Вихідці з Лівану, Сирії, Афганістану, Іраку й низки гарячих точок на карті Азії, буквально штурмом брали прикордонні пункти в Угорщині, масово висаджувалися на береги Греції та Італії, заходили через Туреччину.

Серед офіційних причин такої навали на межі ЄС називали локальні війни, економічні кризи, голод в початкових регіонах. Однак насправді це була чітко спланована і реалізована гібридна гуманітарно-політична операція РФ проти Європи, яка в той час масово вводила санкції проти агресивних дій Кремля в Україні. У цій атаці проглядаються такі інструменти гібридних геополітичних конфліктів як асиметрична війна, технології керованого хаосу і рефлективно управління поведінкою супротивника.

Крім атаки ззовні у вигляді міграції, Європу "качали" й ізсередини. У той період в Німеччині, Франції, Італії та ще кількох великих країнах ЄС мала місце активізація кримінальної діяльності в середовищі мігрантів. Причому активізація була показна, демонстраційна. В основному мали місце грабежі, фізичне насильство та інші подібні дії. Пізніше, у 2016 році в Німеччині прокотилася хвиля насильства над жінками, яке здійснювали мігранти. Було кілька резонансних справ, як, наприклад, "Справа Лізи" (зґвалтування 14-річної дівчинки).

Само собою, згадані дії мігрантів супроводжувалися активною інформаційною підтримкою, яка мала місце в російських ЗМІ, соціальних мережах і у вигляді замовних матеріалів у європейських і світових ЗМІ. Населення Європи перебувало в стані психологічного стресу і вимагало від керівництва своїх країн і ЄС рішучих дій. Їх з боку згаданої влади не було, вони самі перебували в стані шоку і намагалися "загасити пожежу" старими перевіреними інструментами: обмеження на в'їзд, висилка, виділення резервних коштів для допомоги мігрантам.

Водночас рішучість виявила Росія, активно пропонуючи свою допомогу в перенаправлення потоків мігрантів на свою територію і надання ЄС гуманітарної допомоги. Ціна цієї допомоги була зрозуміла — перегляд питання про санкції проти РФ. Так само тоді ситуацією спробувала скористатися і Туреччина. Надаючи допомогу мігрантам в пересуванні в сторону кордонів Європи й шантажуючи керівництво ЄС можливістю збільшення трафіку нелегалів, Анкара вимагала збільшення фінансових виплат в рамках домовленостей з цього питання.

Нинішня ситуація, з атакою мігрантів, яка виникла на литовсько-білоруському та польсько-білоруському кордонах, нагадує початкову фазу кризи 2015 року. Та ж схема — гібридні технології, той же головний ініціатор — РФ. Тільки тепер виконавцем виступає білоруський диктатор, який виконує волю Кремля.

Пам'ятаючи досвід 2015 року, Литва б'є на сполох, тому що розуміє, що самостійно їй не впоратися з цією проблемою. Уже зараз в спецприймальниках при литовських прикордонних заставах накопичилося понад 2 тис. мігрантів, вони переповнені й не здатні приймати більшу кількість. За даними профільного відомства, в ніч на 1 серпня, кордон перетнуло 289 осіб, що стало абсолютним рекордом за всю історію незалежності Литви. За вісім місяців цього року в Литву проникло понад 4 тис. мігрантів, що в кілька разів більше ніж торік. Прикордонна служба вже просто не має сили фізично перекрити кордон. Бракує обладнання, зокрема колючого дроту та інших інженерних деталей. 2 липня в країні був оголошений режим загальнонаціональної надзвичайної ситуації. У той час, як Литва бореться з останніх сил з несподіваною гібридної атаки з боку Москви й Мінська, керівництво ЄС, як завжди висловлює заклопотаність і поки тільки шукає інструменти протидії.

Керівництво Литви звернулося до України з проханням про технічну допомогу. 28 липня наш Кабінет міністрів прийняв рішення про надання такої допомоги (передача колючого дроту та інших технічних засобів). На біду сусідів, які нам допомагають у боротьбі з російською агресією, жваво відгукнулися українські волонтери, продемонструвавши готовність надати будь-які види допомоги, аж до виїзду ветеранів АТО для силової підтримки литовської армії.

Литовське суспільство сьогодні знаходиться в стані легкого когнітивного дисонансу від всього, що відбувається і досить контроверсійно реагує на дані події. Є жорстка критика власного уряду за неготовність до такого роду небезпекам, а також досить стримана реакція на пропозиції допомоги ззовні. Зокрема, зі спілкування на персональному рівні стало ясно, що пропозиції українських волонтерів про можливість приїзду до Литви для силової підтримки прикордонників і армії, були зустрінуті досить прохолодно. Литовське суспільство вбачає в цьому певну загрозу. Немає гарантії, що разом з реальними українськими волонтерами в Литві не прибудуть агенти російського ФСБ, білоруського КДБ або українські кримінальні елементи.

До речі, діяльність "українського криміналітету" ще кілька років тому мала досить великий резонанс у Литві. Безумовно, така активність була наслідком спецоперації РФ, про що свідчили результати розслідувань (велика частина українських правопорушників були вихідцями з ОРДЛО або мали фальшиві українські документи).

В цілому, аналізуючи цю ситуацію, можемо підбити певні підсумки. Очевидно, що ми маємо справу з початком нової атаки мігрантів на ЄС, яка підготовлена РФ і здійснюється силами Білорусі. Навряд чи ця атака придбає масштаби 2015 року. Країни Балтії не готові приймати більше мігрантів і тому підуть досить різкі дії, аж до повного закриття кордону з Білоруссю, всіма наявними національними силовими структурами, а також за підтримки профільних підрозділів інших країн ЄС і можливо навіть контингенту НАТО. Та й керівництво ЄС вже має досвід протидії таким атакам.

Однак існує реальна небезпека виникнень військових конфліктів на кордоні Білорусі з Литвою і Польщею. Концентрація силовиків у прикордонній зоні може призвести до випадкових або цілеспрямованим бойових зіткнень. Безумовно, такі сценарії вже розглядаються в Кремлі. В цьому випадку Москва може виступити посередником-миротворцем і запропонувати свої послуги Заходу в обмін на послаблення санкцій політики та отримання інших преференцій.

Оцінюючи ситуацію в цілому, можемо зазначити, що Путін і Лукашенко створили сьогодні для ЄС проблему в кращих традиціях мафії "коза ностра" — зробили пропозицію, від якої неможливо відмовитися. Або ЄС припиняє тиск на Лукашенка і стає лояльнішим до Кремля, або в країни Балтії й Польщі хлинуть нові потоки мігрантів. Часу "для подумати" у ЄС є до осені".

Нагадаємо, дозвіл на в'їзд і перебування в Литві отримали понад двісті громадян Білорусі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини