Головна Новини Світ Беларусь Лукашенко погрожує, але страшно боїться війни в Україні – чому настав час ЗСУ бити по Білорусі
commentss НОВИНИ Всі новини

Лукашенко погрожує, але страшно боїться війни в Україні – чому настав час ЗСУ бити по Білорусі

Путін продовжує використовувати територію Білорусі у війні проти України – все це за мовчазної згоди самого Лукашенка та мільйонів білорусів

28 липня 2022, 13:20 comments1960
Поділіться публікацією:

Генштаб ЗСУ у новому зведенні від 28 липня повідомив, що на кордонах з Білоруссю фіксується проведення інженерного обладнання позицій підрозділів, які прибули на ротацію. Крім того, зазначається, що противник продовжують завдавати авіаційних та ракетних ударів по Україні, в тому числі, з території Республіки Білорусь (РБ). Експерти проаналізували для видання "Коментарі" загрозу з північного спрямування.

Лукашенко погрожує, але страшно боїться війни в Україні – чому настав час ЗСУ бити по Білорусі

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Постійна загроза з півночі відволікає ЗСУ від зосередження на гарячих південному та східному напрямках

Політолог Андрій Окара зазначає, що тема загрози вторгнення білоруської армії в Україну є довготривалою. І про це йдеться вже шостий місяць, з початку широкомасштабного російського вторгнення.

"Але войовничі настрої в армії РБ, як відомо, на історичному мінімумі. Охочих воювати з Україною практично немає. Це є одним із маркерів відхилення громадян РБ від громадян РФ. Хоч вони живуть у схожих інформаційно-пропагандистських умовах, але ставлення до війни з Україною та участі своєї армії у цій війні – різне", – наголошує експерт.

На його думку, Лукашенко не хоче участі РБ у цій війні. Більше того, він цього боїться.

"Адже немає гарантій, що білоруська армія не поверне зброю проти режиму Лукашенка. Що, отримавши наказ на атаку на Київ, не піде на Мінську. Якщо раніше це була гіпотетична загроза, то тепер стає реальною. Друга загроза для Кремля та Лукашенка, якщо білоруська армія йде у наступ на Україну, але десь, уже на українській території, добровільно, цілеспрямовано здається в полон – і цілими частинами ці підрозділи переходять на бік ЗСУ. І далі борються вже проти режимів РФ та РБ", – пояснює Андрій Окара.

Він вважає, що військове командування РФ розглядає різні плани щодо нейтралізації протестної активності всередині білоруської армії та суспільства загалом.

"Наприклад, над білоруськими військовими можуть поставити російське оперативне командування. Плюс – створити міксовані війська. А саме коли в бій буде йди білоруська армія, розбавлена частиною російської. Перемішані війська у пропорції, припустимо, 15-20 росіян – до 80-85 білорусів", – міркує політолог.

Для Лукашенка, вважає він, перспектива виходу армії з-під контролю є смертельно небезпечною. Як і у випадку, якщо армія РБ піде на Україну, під командуванням Москви.

"Адже це означатиме перепідпорядкування білоруської армії російському командуванню, – пояснює експерт. – І, як наслідок, швидке політичне усунення Лукашенка, котрий давно й серйозно напружує Путіна. Не просто не сприяє, а й часом активно заважає реалізації планів Кремля щодо України. Але поки що Кремль перед дилемою – краще такий незручний Лукашенко чи незрозуміло хто? І однозначного рішення, схоже, немає. Сам Лукашенко це розуміє, а тому всіляко уникає прямого зіткнення з Україною. Шукає будь-які причини, щоб не бути втягнутим у відкриту війну".

Втім, незважаючи на це, РБ у війні бере участь, наголошує Андрій Окара. По-перше, надаючи свою територію для російських військ, для ракетних ударів по Україні. По-друге, надаючи російській армії радянську зброю, яка була на бойовому зберіганні в РБ.

"Постійна загроза з півночі відволікає ЗСУ від зосередження на гарячих південному та східному напрямках. У районах Херсона, Ізюму, Бахмуту. Відволікання суттєве, але не критичне. І я не виключаю, що саме Україна зрештою допоможе Білорусі змісти диктаторський режим", – каже експерт.

Він нагадує, що у РБ склалася унікальна політична ситуація. Коли фактично немає держави. Є диктаторська влада Лукашенка, яка захопила державні інституції. І яка значною мірою залежить від РФ. І є Тихановська, яка фактично перемогла на виборах влітку-2020, але через підтасовування результатів та жорстке придушення протестів режимом Лукашенка змушена жити у вигнанні.

"Думаю, Україна, а також Литва, Польща могли б допомогти створення білоруського визвольного війська. Не просто полків Костуся Калиновського та "Погоня", які воюють у лавах ЗСУ, – уточнює Андрій Окара. – А, наприклад, під егідою уряду у вигнанні, Тихановській (хоч у неї невизначений статус – обраний президент без фактичної влади), за допомогою Заходу створити ті білоруські сили, які через якийсь час можуть стати основою для звільнення Білорусі. Для побудови нової білоруської держави, нової політичної реальності".

Режим Лукашенка, як і режим Путіна – однаково ворожі для нас режими

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що вже настав час військово-політичному керівництву України приймати жорсткі рішення щодо білоруського режиму.

"Скільки можна ворожити "нападуть-не нападуть?". З 24 лютого з боку РБ наносяться постійні ракетні удари по нашій країні. Знищується наша інфраструктура, гинуть наші люди. І ті підготовчі роботи, які, за даними нашої розвідки, проводять російські та білоруські військові на території РБ, говорять самі за себе, – зазначає експерт. – Не недопрезидент Лукашенко має нам погрожувати, що "ось, якщо що, ми завдамо ударів по центрах прийняття рішень…". А українське керівництво має зробити публічну заяву-попередження, що у разі ударів по нашій території з боку РБ, ми завдамо ударів у відповідь по всіх військових об'єктах, звідки по нам випускаються ракети. Аеродроми, військові бази тощо. Це питання слід вирішувати".

Віталій Бала наголошує, що режим Лукашенка – ворожий для нас режим. І що навіть, якщо білоруси нібито не хочуть воювати, на сьогоднішній день і РФ (з якою давно все зрозуміло), і, на жаль, РБ є ворогами України. Представляють загрозу територіальній цілісності нашої країни.

"Нагадаю, що нещодавно після чергової розмови з Лукашенком прозвучала заява Путіна про намір невдовзі розмістити в Білорусі ракети, які можуть нести ядерні боєголовки, "удосконалити" білоруську авіацію, яка б також могла нести ядерні заряди. Нам слід грати на випередження, – упевнений експерт. – І жорстко відповідати на все, що витворяють Путін із Лукашенком. Тим більше, що ми все одно через провокаційні дії білоруської армії та її російських наглядачів тримаємо біля північного кордону війська".

Читайте також на порталі "Коментарі" – війна в Україні: перед яким вибором опинився Захід – чому почалися розмови про "втому".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини