Головна Новини Світ Беларусь Лукашенко веде подвійну «ядерну» гру: Що відомо
commentss НОВИНИ Всі новини

Лукашенко веде подвійну «ядерну» гру: Що відомо

Дуже небезпечно і нестабільно мати на своїй території ядерну зброю, коли самі державні інститути слабкі

28 березня 2023, 17:57
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко продовжує гру з президентом РФ Володимиром Путіним, а іншою рукою шле сигнали Заходу, боячись розміщення на своїй території ядерної зброї. Таку думку в Телеефірі висловив завідувач сектору Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак, пишуть "Коментарі".

Лукашенко веде подвійну «ядерну» гру: Що відомо

«Бацька» продовжує ігри з Путіним, а іншою рукою надсилає сигнали Заходу

“Лукашенко продовжує грати в цю гру, продовжує робити таку послугу Путіну в обмін на якісь інші послуги, що він просить ядерну зброю. Але я думаю, він іншою своєю рукою надсилає всілякі сигнали в Європу і Сполучені Штати: зробіть що-небудь, щоб цього не сталося. Тобто він біжить цим коридором. З одного боку, він дійсно сам підтверджує, що він закликає розмістити ядерну зброю на своїй території, що йому хтось там погрожує. І водночас, я думаю, він дуже боїться цього, тому що це дуже небезпечно і нестабільно — мати на своїй території ядерну зброю, коли самі державні інститути неміцні та схильні до тиску”, — сказав Їжак.

Він нагадав, що коли розпадався Радянський Союз, Сполучені Штати і колишнє радянське керівництво вирішили, що всю цю тактичну ядерну зброю треба різко скорочувати і виводити на центральні склади, тому що є велика загроза розповсюдження. Крім того, Сполучені Штати виводили з Європи тактичну ядерну зброю.

“Усі розуміли, що не треба тримати ядерну зброю там, де немає гарантії повного політичного контролю. І тепер Росія йде зворотним шляхом, повертає все до ситуації кінця 1980-х, обіцяючи або погрожуючи розгорнути ядерну зброю в країні, в якій народне повстання може в будь-який момент знести владу. Тобто це настільки безвідповідально і настільки всупереч логіці ядерного нерозповсюдження, що справді це має право на те, щоб бути розглянутим на засіданні Ради безпеки. Дуже небезпечна політична ситуація, такі наміри. Хоча з військової точки зору, що Росія хоче отримати, незрозуміло”, — вважає Їжак.

На думку експерта, російське керівництво готове грати тим, чим навіть радянське керівництво не готове було грати перед загрозою падіння СРСР.

“Але, з усім тим, вони розуміли, що ядерну безпеку не можна чіпати, навіть якщо є загроза втратити владу. А Путін, схоже, цього не розуміє. Він вважає, що якщо є загроза втратити владу, то можна ставити світ на межі ось таких ризиків. І абсолютно правильно те, що інші ядерні держави уважно за цим спостерігають, тому що сукупність цих двох чинників — відсутність військової логіки й політична безвідповідальність — вона дуже ризикована”, — сказав Їжак.

Як писали раніше "Коментарі", тема війни між Росією та Україною буде однією із головних на другому саміті "За демократію". Саміт вироблятиме пропозиції, які реалізовуватимуться різними міжнародними організаціями та окремими державами.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, що 31 березня невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко виступить із щорічним посланням до білорусів та парламенту Білорусі. Обіцяють, що захід буде знаковим, фундаментальним.

Читайте також на сайті "Коментарі" — кіберстійкість: Як в Україні збираються захищати інформаційні системи Сил оборони.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини