Головна Новини Світ Беларусь Лукашенко здивував свій генералітет, розхваливши ЗСУ: що сталося з диктатором – чому змінив риторику
commentss НОВИНИ Всі новини

Лукашенко здивував свій генералітет, розхваливши ЗСУ: що сталося з диктатором – чому змінив риторику

Олександр Лукашенко раптом вирішив поділитися думкою про дії українських військових під час відбиття російської агресії

14 травня 2022, 16:44 comments2561
Поділіться публікацією:

Самопроголошений білоруський диктатор Олександр Лукашенко здивував свій генералітет, розхваливши Збройні сили України. Що це означає? Куди у штормі російсько-української війни у результаті качне білоруський човен? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Лукашенко здивував свій генералітет, розхваливши ЗСУ: що сталося з диктатором – чому змінив риторику

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Лукашенку залишають можливість реабілітуватися та зайняти своє місце за переговорним столом в умовному "Стамбулі"

Керівник дослідницьких проектів Центру соціального інжинірингу "РАНД" ("Розпізнавання та аналіз несистемних дій") Дмитро Громаков не вважає, що з вуст Лукашенка прозвучав саме комплімент українській армії. Швидше – констатація факту, що радянська стратегія війни виявилася слабкою проти сучасних мобільних підрозділів.

"Питання в тому, на що піде Лукашенко для "обстрілу" своєї армії у боях та здобуття білоруськими офіцерам досвіду сучасної війни. Чи це повномасштабне вторгнення білоруських частин та удар у напрямку Луцьк-Львів, з метою відрізати польський логістичний вузол від постачання західних озброєнь в Україну. Або це буде обмежена участь контингенту білоруських офіцерів у змішаних із росіянами підрозділах для здобуття бойового досвіду та вивчення тактики сучасної війни", – міркує експерт.

За його словами, важливим моментом є зміцнення південних рубежів Білорусі та прагнення лукашенківського режиму увійти до переговорного процесу рівноправним учасником (отже – і стороною конфлікту).

"Однак вхідним квитком за цей стіл Кремль чітко окреслив пряму участь збройних сил РБ у війні проти України, – наголошує Дмитро Громаков. – З огляду на нерішучість Лукашенка, яка межує в очах Путіна з боягузтвом, після відведення військ із північного напрямку від Києва, Кремль припинив нав'язувати участь Мінська у переговорному процесі. Але з огляду на потреби в живій силі та техніці, Лукашенко залишають можливість реабілітуватися та зайняти своє місце за переговорним столом в умовному "Стамбулі". Саме тому ми спостерігаємо сьогодні всі ці військові активності на білорусько-українському кордоні. Які за своїм характером нагадують поведінку підлітка як у відомій приказці "і хочеться, і колеться".

Лукашенка починає турбувати, що Путін не має глобального плану виходу з ситуації

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих не виключає, що Лукашенко починає політичні маневри, сподіваючись вискочити з-під санкцій та відповідальності.

"Активний посібник агресії росії та невизнаний президент Білорусі – Лукашенко починає розуміти, що "спецоперація" затягнулася і явно переходить у не той формат, який малювала собі кремлівська верхівка. І зараз, він, Лукашенко, стає співучасником агресії з усіма наслідками для себе і своєї країни. Ніхто не забуде, що саме з території РБ йшли війська на Київ, що саме звідти летіли та й досі летять ракети, вбиваючи мирних жителів України та руйнуючи інфраструктуру. Продовжуючи загрожувати своїм сусідам і постійно проводячи маневри поблизу українського кордону, Лукашенко продовжує відтягувати наші сили та допомагає агресору в його спробах досягти хоч якогось значного результату. Але його всім відома хитрість і здатність вчасно зраджувати підказують йому, що настав час рухатися у бік переможця", – пояснює експерт.

На його думку, зачистивши протестне поле у своїй країні, Лукашенко розуміє, що, покинувши війська в Україну, він отримає набагато більший сплеск протестних настроїв і може не утримати владу перед людьми зі зброєю та матеріми, які поховали своїх синів.

"Парад 9-го травня показав, що Путін не має глобального плану виходу з ситуації, в яку він завів свою країну і весь світ. Безглузда війна продовжуватиметься й надалі. Але результат її вже буде явно не той, що планувався решітливим керівництвом, – зазначає Олег Вострих. – І це починає непокоїти Лукашенка. Він продовжуватиме й надалі лякати своїми військами найближчих сусідів (Польщу, Литву) та відтягувати наші ресурси на контроль білоруського напрямку. Але поступово він вкидатиме в інформаційний простір меседжі, які натякають на можливість переговорів із ним. Лукашенко шукає гарантії для себе – і за першої нагоди здасть свого шефа з білокам'яної, якщо на фронті ситуація не змінюватиметься на користь агресора".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський заявив про нові деокуповані населені пункти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини