Головна Новини Світ Беларусь МЗС України зробило Лукашенкові останнє попередження: як він відреагує
commentss НОВИНИ Всі новини

МЗС України зробило Лукашенкові останнє попередження: як він відреагує

МЗС України, фактично, публічно попередило Лукашенка, що йому не варто влазити у війну на боці Росії

27 серпня 2024, 16:49 comments3960
Поділіться публікацією:

Україна розгорнула проти Білорусі інформаційно-політичну операцію, вважає політолог Ігар Тишкевич. За його словами, з однієї сторони, Лукашено боїться воювати проти України. До того ж, додає експерт, настрої населення в цьому питанні незмінні — близько 80% проти того, щоб білоруська армія вступала у війну на стороні РФ.

МЗС України зробило Лукашенкові останнє попередження: як він відреагує

Олександр Лукашенко

З іншої сторони говорить Тишкевич, той же Лукашенко активно використовує механізми публічних заяв, щоб на власному інформаційному полі показати себе як лідера, який "захищає" країну та робить все, щоб запобігти війні. Логіка — зіграти на антивоєнних настроях для стабілізації свого положення, вважає політолог.

Окрім того, на його думку, Лукашенко хоче зіграти на російському полі, щоб вже населення РФ сприймало його як союзника Кремля, який не вступає у війну згідно з чимось на зразок "таємного плану Путіна".

"І в першому і в другому випадках Україну представляють як загрозу, або як плацдарм для "недружньої політики країн Заходу", — відзначив Тишкевич.

При цьому він нагадав, що в Білорусі активізувався "китайський трек політики" та саме КНР, швидше за все є силою, що наполягає на поступовій деескалації відносин з "Заходом".

"Можливі майбутні консультації щодо припинення вогню між Україною та РФ залишають Лукашенку дуже мало часу для маневру. Бо в разі призупинення (навіть не закінчення) війни, більшість сценаріїв для "мінського сідєльця при владі" негативні. А вихід на нейтральні чи позитивні змушує починати рухи вже зараз", — говорить політолог.

При цьому, за його словами, операція ЗСУ в Курський області показала, що Росія не зможе гарантувати жодного "захисту" для Лукашенки, адже їй бракує засобів навіть для захисту своєї території.

"Відповідно заява МЗС є політичним інструментом, скерованим на корекцію поведінки саме Лукашенки. Це повторення старої тези, яку доносила українська сторона з 2022 року — "не влазь, бо вб'є". Тільки зараз публічно. Фактично, заява є достатньо різкою і це може сприйматися як підняття ставок", — відзначив Тишкевич.

При цьому він вважає, що заява МЗС може мати наступні політичні цілі: демонстрацією того, що в публічному полі Лукашенко вже не буде монополістом та не зможе грати в театрі одного актора. Окрім того, вона може бути натяком на те, що активною риторикою українська сторона може донести до частини білоруського населення в Білорусі, що Лукашенко є не "гарантом безпеки для громадян".

"Фактично це можна сприймати як спробу частини політичних еліт України зіграти на вигідному балансі зовнішніх факторів та підказати Лукашенку, що варто більш рішуче та показово змінювати свою поведінку. Звісно, з Мінську буде, швидше за все, якась публічна відповідь. До прикладу, різка заява. А ось щодо дій — подивимось найближчі місяці", — підсумував Тишкевич.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що РФ може готувати вторгнення з території Білорусі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини