Останній раунд: Путін намагається підняти "ядерні" ставки

У суботу, 25 березня, президент РФ Володимир Путін заявив, що погодив розміщення тактичної ядерної зброї на території Білорусі

Останньою ставкою Путіна називає заяву про розміщення російської ядерної зброї на території РБ директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко, пишуть "Коментарі".

"Де-факто, це чи не останній раунд підняття ставок Путіним. Його розрахунок, що світ злякається. Якщо ні — у нього просто не буде козирів. І тому, головне завдання нашої дипломатії не допустити переляку у наших партнерів", - пояснює Денисенко.

На думку експерта є щонайменше тому чотири докази.

1. Путін, де-факто, йде ва-банк. Він іде на прямий ядерний шантаж, правда, як завжди, диявол криється в деталях.

2. Він не передає зброю Лукашенку, а лише будує в Білорусі сховище. Простіше кажучи, прикриваючись "єдиною державою", він будує свою ядерну воєнну базу в Білорусі (так він буде відкидати аргумент про порушення білорусами договору про нерозповсюдження). Важливо, що тим самим він звужує поле маневру для Лукашенка, який почав грати в слугу двох господарів з Москвою і Пекіном.

3. Путін чітко назвав дату введення в дію цього об‘єкта — червень 2023. Іншими словами — це будівництво вже почалося, але тепер він говорить всьому світу — у вас є час до червня, а далі невідомість.

4. Що стоїть за цією невідомістю? Я глибоко переконаний, що нічого. Це чергове підняття ставок, щоб світ злякався і сів з Путіним за стіл переговорів.

"Окремо слід звернути увагу на "китайський слід" в цій історії, - каже експерт. - Пекін точно не зацікавлений в будь-якому ядерному ударі. Після цієї заяви, роль Пекіна у врегулюванні цього питання тільки зростає. Свідомо чи не свідомо, але Путін принижує роль Москви в міжнародній грі, виступаючи "великим Кімом", і, змушуючи Пекін ставати посередником в цій великій і примітивній грі".

На думку директора Українського інституту майбутнього Вадима Денисенка, Володимир Путін штовхає західний світ не стільки до розмови з ним, скільки до розмови з Сі Цзіньпінем.

Як писали раніше "Коментарі", у Білорусі до 1 липня буде готове сховище для тактичної ядерної зброї РФ. Про це заявив російський диктатор Володимир Путін у сьогоднішньому інтерв'ю, оприлюдненому росЗМІ. Тут розмістять російські тактичні ядерні боєприпаси, а також розпочнуть підготовку білоруських екіпажів літаків, які можуть використовувати ядерну зброю. Військовий злочинець зазначив, що Росія вже розмістила у Білорусі комплекс "Іскандер", який також може бути носієм ядерної зброї.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, що своєрідною, проте не оригінальною вже стала реакція очільник Білорусі на плани Британії передати Україні снаряди зі збідненим ураном.

Читайте також на сайті "Коментарі" - як США "підрізали крила" Лукашенку.