Головна Новини Світ Беларусь «Озброєний заколот» проти Лукашенка: що стоїть за заявами спецслужб Білорусі та РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

«Озброєний заколот» проти Лукашенка: що стоїть за заявами спецслужб Білорусі та РФ

Експерти пояснили, як заява Білорусі про нібито запобігання заколоту і спробу усунути Олександра Лукашенка пов'язана із затриманням українського консула в Росії

19 квітня 2021, 12:29 comments1467
Поділіться публікацією:

У Комітеті держбезпеки Білорусі заявили, що спільно з ФСБ РФ зірвали підготовку нібито збройного заколоту і спробу усунути білоруського президента Олександра Лукашенка. У справі начебто знайшли американський і навіть український слід. Лукашенко ж заявив, що скоро оголосить про якесь важливе рішення. Що відбувається і як можуть події розвиватися далі? Чи пов'язано те, що відбувається, із затриманням українського консула в Санкт-Петербурзі? "Коментарі" розбиралися у ситуації разом з експертами.

«Озброєний заколот» проти Лукашенка: що стоїть за заявами спецслужб Білорусі та РФ

Олександр Лукашенко. Фото з відкритих джерел

"Російські спецслужби вміло маніпулюють страхами диктатора і таким чином заганяють його в спільне з Росією стійло"

Керівник "Агентства міжнародних досліджень" Ігор Соловей вважає, що між "змовою" проти Лукашенка і висилкою українського консула з Санкт-Петербурзі (як і з іншими подібними ситуаціями, яких стає все більше) зв'язок тільки один. Вони наочно показують, хто реально править у Республіці Білорусь і в Російській Федерації. А саме те, що в РФ і РБ владу захопили "силовики", які й задають напрямок руху держави.

"Саме відео "путчистів" викликає посмішку, бо схоже на постановочне: автори, мабуть, надихалися Жовтневою революцією 1917 року з метою "захопити вокзал, телеграф". Згадка якихось "українських націоналістів" і навіть вибір місця знімань — ресторан української кухні "Корчма Тарас Бульба" у Москві — за задумом повинні намертво прив'язати його до "українського сліду". Тож рівень підготовки "перевороту" абсолютно не вражає. Це точно не рівень ЦРУ-ФБР або на яку там спецслужбу списує його авторство Лукашенко", — впевнений Ігор Соловей.

На його думку, це "кіно" знято для єдиної людини — Лукашенка.

"Російські спецслужби вміло маніпулюють страхами диктатора і таким чином заганяють його в спільне з Росією стійло", — пояснює Ігор Соловей.

Експерт вважає, що далі можна очікувати нових провокацій російських спецслужб у пошуці "казус беллі" — формального приводу для оголошення війни.

"Так званий "збройний переворот" має характер потішного"

Політичний експерт, дипломат Вадим Трюхан вважає, що у так званого "збройного перевороту" в Білорусі є кілька серйозних нестикувань.

"По-перше, не заарештований жоден військовий, — зазначає експерт. — У тій же Туреччині після невдалого збройного перевороту моментально були арештовані тисячі причетних військових. Надалі загальна кількість засуджених за півроку розглядів зросла до понад 37-ми тисяч осіб. Усі прекрасно розуміють, що військових переворотів без військових не буває".

По-друге, продовжує експерт, у самих "змовників" не вилучено жодної одиниці зброї, але ж без зброї збройних заколотів не буває.

"По-третє, затримані люди, які не мають, при всій до них повазі, визначального впливу на події в Білорусі. Причому на початку підготовки "перевороту", який планувався на червень-липень. Ніщо ж не змушувало спецслужби поспішати. Вони могли, в разі, якщо це була б реальна історія, простежити подальші зв'язки "змовників" і накрити усю структуру, — пояснює Вадим Трюхан. — Відповідно напрошується висновок, що цей так званий "збройний переворот" має характер потішного".

На думку експерта, завдання цієї спецоперації білоруських і російських спецслужб — відвернути увагу білоруського суспільства від внутрішньополітичних проблем і створити привід для ще більшого закручування гайок.

"Також можна припустити, що авторство щодо цієї ситуації належить російським фахівцям. Навряд чи на це зважився б Лукашенко одноосібно. Адже це опосередковано виставляє його в непривабливому вигляді, як слабкого лідера", — акцентує Вадим Трюхан.

Він не вважає, що затримання українського консула в Санкт-Петербурзі має якесь пряме або опосередковане відношення до так званої операції "Тиша" з викриття "змови" проти Лукашенка. Обидві ці події, впевнений експерт, є самодостатніми спецопераціями російських спецслужб. Мета — нагнітання напруженості за лінією "Росія — Україна" перед великими торгами з американцями, чого домагається Володимир Путін.

Коментуючи заяву, яку збирається зробити Лукашенко, експерт нагадав, що той вже анонсував публічно про свою готовність рухатися в напрямку створення повноцінної союзної держави з Росією.

"Користуючись тим, що президент Лукашенко після "перемоги" в серпні минулого року перетворився на "кульгаву качку", росіяни роблять усе, щоб дотиснути його і фактично анексувати Білорусь. Причому безкровно і законно, відповідно до чинного національного законодавства Білорусі та Росії, а також раніше укладених міжнародних договорів з цієї теми. Тому, швидше за все, Лукашенко планує повідомити про те, коли і як Білорусь перейде під юрисдикцію так званої союзної держави, а фактично юридично оформити перехід під контроль (протекторат) Росії", — прогнозує Вадим Трюхан.

Як повідомляв портал "Коментарі", експерти пояснили, чому Мінськ "помер" як місце переговорів ТКГ щодо Донбасу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини