Головна Новини Світ Беларусь Питання вступу РБ у війну можна вважати вирішеним: про що говорить несподівана заява Мінська
commentss НОВИНИ Всі новини

Питання вступу РБ у війну можна вважати вирішеним: про що говорить несподівана заява Мінська

Україна має ставити питання про офіційне визнання Білорусі окупованою територією, а лукашенківського режиму – окупаційним

9 жовтня 2022, 14:10 comments2539
Поділіться публікацією:

Білорусь звинуватила Україну у підготовці удару по країні. В українському МЗС назвали це провокацією. Про що говорить подібний крок Білорусі? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Питання вступу РБ у війну можна вважати вирішеним: про що говорить несподівана заява Мінська

Білорусь. Фото з відкритих джерел

Небезпечним сигналом для нас буде концентрація білоруської армії на кордонах з Україною

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович розмірковує так:

"Офіційна заява Білорусі про те, що Україна готує на неї напад (як тут не згадати мемне лукашенківське "а я вам зараз покажу, звідки...") на вигляд має загрозливий характер. Але насправді це – словесна еквілібристика і маневри з боку Олександра Лукашенка. Зрозуміло, що Володимир Путін продовжує тиснути на нього, вимагаючи від нього діяльнішої участі у війні. У відповідь на це самопроголошений білоруський "президент" змушений підвищувати ставки хоча б в епістолярному жанрі".

Насправді, на думку експерта, Білорусь як не була готова до війни з Україною вчора, так і не готова до неї сьогодні.

"Більше того, продовжують надходити повідомлення про те, що Білорусь відвантажує на користь російської армії боєприпаси зі своїх складів. Країна, яка готується до війни, так не поводиться", – пояснює Денис Попович.

Проте, зазначає він, у майбутньому нічого виключати не можна.

"Небезпечним сигналом для нас буде концентрація білоруської армії на кордонах з Україною – перекидання, танків, артилерії, формування наступальних угруповань, формування шпиталів, складів з боєприпасами та паливом тощо. Одним словом – все те, що мало місце з російської сторони перед нападом 24 лютого. Але поки що нічого подібного на кордонах Білоруссю не відбувається", – констатує експерт.

Україна має зайняти більш чітку позицію щодо ролі Білорусі у війні

Керівник дослідницьких проектів Центру соціального інжинірингу "РАНД" ("Розпізнавання та аналіз несистемних дій"), соціолог, експерт з комунікацій Дмитро Громаков пояснює:

"З одного боку, це логічний крок білоруської сторони – на фоні атаки Кримського мосту та російського аеродрому у Калузі, де, за попередніми даними, згоріло два літаки окупантів. Актуальність такого кроку з боку лукашенківського режиму підтверджується заявами секретаря РНБО України Данилова про готовність до превентивних ударів по території РБ у разі повторення ракетних ударів та накопичення військ, що загрожують нашому кордону".

Проте експерт пропонує подивитися на ноту, яку МЗС РБ увечері 8 жовтня вручило послу України в Мінську Ігорю Кізімі, з погляду російських інтересів у примусі нашої країни до переговорів після анексії українських територій.

За словами Дмитра Громакова, за логікою Кремля, з моменту входження окупованих територій у правове поле РФ війна змінює свій характер. По суті, росіяни змінюють весь пропагандистський наратив щодо "спеціальної військової операції".

1. З цього моменту Україна стає "агресором" та веде агресивну війну з РФ.

2. Згідно з Союзним договором та договором ОДКБ, у разі агресії проти однієї з країн учасниць, Білорусь зобов'язана включити протоколи створення "регіонального угруповання військ", що власне і випливає з останніх заяв Лукашенка, коли він говорив про готовність до її розгортання.

3. Усі експерти вже сказали, що російські центри підготовки не здатні впоратися із таким напливом мобілізації. Відтак білоруські полігони в рамках "розгортання" та "бойового злагодження" прийматимуть як російських, так і білоруських мобілізованих.

4. Як тільки цей процес буде запущено, Білорусь потрапляє до "зеленої зони" для превентивних ударів з території України.

4. Нота Лукашенка – це, за фактом, попередження, що у разі завдання превентивних ударів, Білорусь офіційно вступить у війну, а Україна буде оголошена "агресором".

5. З погляду міжнародного права, за фактом ударів по території РБ, Україна перейде від війни "оборонною" до війни "наступальною" – і стає "агресором", що, за логікою, має підірвати підтримку нашої країни західними країнами та створити привід для розколу антиросійської коаліції

"З огляду на те, що Лукашенко піде на будь-яку брехню задля збереження союзу з Путіним, питання вступу РБ у війну можна вважати вирішеним, – вважає Дмитро Громаков. – Нам необхідно максимально нівелювати усі негативні наслідки. Україна має зайняти більш чітку позицію щодо ролі Білорусі у війні, давати жорсткіші оцінки ролі режиму Лукашенка в агресії проти України. Вже зараз ми маємо готувати політичні позиції щодо десуб'єктивізації РБ на міжнародному полі, ставлячи питання на всіх міжнародних майданчиках про офіційне визнання Білорусі окупованою територією, а лукашенківського режиму – окупаційним. Так ми зможемо протидіяти розповзанню конфлікту, зберігши Росію у статусі агресора".

Читайте також на порталі "Коментарі" – президент Володимир Зеленський відреагував на теракт росіян у Запоріжжі, де загинули 12 людей.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

9 жовтня 2022, 15:00

З боягузами і негідниками, а за сумісництвом, з корумпованими розкрадачами власної країни (як Лукашенко зараз, вони продавали зброю: і стратегічну і ядерну за дешевий газ для заводів старців Ріната і Пінчука з Фірташем), так і роблять. Чому? Тому що працює договірняк: ви не відповідаєте на наші обстріли населення зі своєї території, а ми не чіпаємо елітні Конче-Заспи з бункерами. Продажність, понад усе! Раби терплять!


Новини