Головна Новини Світ Беларусь Про що нові заяви Лукашенка – чи дозрів він для виконання наказу Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що нові заяви Лукашенка – чи дозрів він для виконання наказу Путіна

Самопроголошений президент Білорусі все ще маневрує, намагаючись утриматися від прямої агресії проти українців, але водночас продовжує тримати у напруженні прикордонні області України

12 червня 2022, 12:12 comments2272
Поділіться публікацією:

У прикордонних з Україною районах Білорусі проводяться додаткові заходи щодо інженерного обладнання пунктів пропуску та розгортання додаткових засобів радіоелектронної боротьби. Про це повідомляє 12 червня в ранковому зведенні Генштаб ЗСУ. Раніше, у п'ятницю, 10 червня, невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко на республіканському семінарі-нараді "Актуалізація методів та форм роботи з населенням на місцевому рівні" заявив про готовність воювати за західну Україну. Також наголосив, що "колективний Захід" хоче "вирівняти фронт, щоб він проходив: Смоленськ-Псков, Смоленськ-Брянськ-Курськ і туди до Ростова". Експерти оцінили ці випади з боку Лукашенка та небезпеку атаки на Україну армії Білорусі.

Про що нові заяви Лукашенка – чи дозрів він для виконання наказу Путіна

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Лукашенко намагається бути такими антиукраїнськими, антизахідними заявами корисним Путіну

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда розмірковує так:

"Заява Лукашенка про можливу необхідність воювати за Західну Україну — це логічне продовження його попередньої риторики у стилі "ми з Росією", "Росія та ми", "нам Захід погрожує" тощо... Я б оцінював це в контексті наближення дати початку німецько-радянської війни – 22 червня 1941 року. Навколо цієї дати традиційно буде істерія в РФ та Білорусі. Ну, а 3 липня буде річниця незалежності Білорусі".

На думку експерта, серйозно оцінювати заяви та погрози Лукашенка не варто. Хоча б тому, що армія Білорусі, яка формується за призовом, навряд чи зможе створити серйозні проблеми для України.

"Білоруська армія не має бойового досвіду, навіть миротворчого. Враховуючи, що вона перебуває в кільватері російської військової доктрини, білоруські генерали здебільшого навчалися в Москві. І, відповідно, навряд чи здатні продемонструвати щось оригінальне", – зазначає Євген Магда.

Він вважає, що Лукашенко намагається бути такими антиукраїнськими, антизахідними заявами корисним Путіну. Змушуючи Україну тримати частину наших підрозділів на півночі, звідки Білорусь гіпотетично може напасти.

"Але я вважаю, що ймовірність вторгнення білоруських військ – низька. Тому що втрати, які вони зазнають у такому разі, можуть призвести до розгортання багнетів армії Білорусі всередині своєї країни. І тоді Лукашенку буде дуже важко", – пояснює Євген Магда.

Він також нагадує, що у лавах ЗСУ воює ще недавно батальйон, а тепер і полк ім. Кастуся Калиновського, який сформували білоруські добровольці.

"Отже, заяви Лукашенка, серед іншого, це ще й реакція на існування цього військового підрозділу. Якого він серйозно боїться", – резюмує експерт.

Лукашенко маневрує, чудово розуміючи, що війна з Україною загрожує йому поразкою та повною катастрофою

На думку військового оглядача, головного редактора "Апострофа" Дениса Поповича, у Лукашенка існує безліч причин для того, щоб не розпочинати відкрите вторгнення в Україну і лише одна, чому він може це зробити. І ця єдина причина – тиск із боку російського диктатора Володимира Путіна.

"Лукашенко не хоче вторгатися в Україну. Хоча, по суті, він уже активно допомагає вторгненню, надавши Росії територію своєї країни для розгортання наступу на Київ у лютому-березні. Тоді це допомогло йому "відпетляти" від відкритого введення військ, хоча саме тоді був сприятливий момент. Тепер жодної логіки для відкритого білоруського вторгнення в Україну немає, але Путін наполягає. Йому потрібно, щоби наша країна воювала на два фронти", – пояснює експерт.

Сліди цього тиску, за його словами, можна простежити за риторикою Лукашенка.

"Вона завжди має подвійне дно. З одного боку, Лукашенко хвалить ЗСУ, ніби намагаючись довести Путіну, що білоруська армія не готова до війни з таким противником. Але, з іншого боку, він розпочинає військові навчання, у тому числі відпрацьовуючи перехід до режиму воєнного часу, формує нові оперативні командування, оголошує про збільшення чисельності збройних сил. Це, безумовно, військове приготування. Але це ще й затягування часу, спеціально для Кремля. Мовляв, подивіться, ми ж вживаємо заходів, але спочатку нам треба добре підготуватися. Заяву Лукашенка про те, що доведеться воювати за західну Україну, можна розцінити як інформаційну підготовку для початку вторгнення, але, з іншого боку, це сигнал і нам, де треба зміцнювати оборону. Якщо ми почнемо її сильніше зміцнювати, це дозволить Лукашенку оголосити ще одну порцію навчань для того, щоб підготуватися ще ґрунтовніше", – зазначає Денис Попович.

Таким чином, продовжує він, Лукашенко маневрує, чудово розуміючи, що війна з Україною загрожує йому поразкою та повною катастрофою.

"Ця війна, якщо вона відбудеться, буде дуже непопулярною у Білорусі. Ну, а поки йдуть ці маневри, ймовірність відкритого вторгнення білоруських військ мала. Не виключено також, що Лукашенко чекає на якісь близькі події, які мають змінити російський політичний порядок денний, – розмірковує експерт. — І все, а можливість вторгнення ненульова. Але вона може сильно зрости у двох випадках. Перший. Росія досягає якихось великих успіхів в Україні – і Лукашенко розуміє, що грає на боці переможця. Другий. Путіну набридають віражі Лукашенка – і він проводить спецоперацію щодо його зміщення (подібне сталося у 1944 році з угорським лідером Міклошем Хорті, який вирішив укласти сепаратний мир із СРСР). В результаті такого сценарію на місце Лукашенка може бути поставлений слухняніший персонаж, який намагатиметься виконати "хотілки" Путіна. Не переконаний, що білоруська армія має суттєвий наступальний потенціал, ми цілком готові відбити цей гіпотетичний напад. Але в будь-якому випадку це другий фронт, який нам не потрібен".

Поки в Білорусі Лукашенко при владі, для України загроза вступу Мінська в російсько-українську війну залишається актуальною

Експерт фонду "Майдан закордонних справ" Юрій Смелянський наголошує, що риторика Лукашенка – це завжди риторика "батька білоруської нації", який пояснює своїм "нерозумним дітям" як правильно сприймати ті чи інші події.

"Це по-перше. По-друге, лукашенківська Білорусь продовжує залишатися військово-політичним союзником Росії. Лукашенко не дуже хотілося б вплутуватися в російську військову авантюру в Україні, але кремль тисне і вимагає виконувати союзницький обов'язок. Заяви Лукашенка є відображенням цих внутрішніх процесів російсько-білоруських відносин", – вважає експерт.

Юрій Смелянський не сумнівається – доти, доки в Білорусі править режим Лукашенка, для України загроза вступу Білорусі до російсько-української війни залишається актуальною.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Путіна з'явився ще один союзник: каже, що повністю підтримує його дії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини