Головна Новини Світ Беларусь Путіна ставлять перед вибором: про що говорять кроки Лукашенка з контртерористичною операцією
commentss НОВИНИ Всі новини

Путіна ставлять перед вибором: про що говорять кроки Лукашенка з контртерористичною операцією

Лукашенко хоче виправдати перед Путіним необхідність тримати свої війська «для стримування Києва» на своїй території

14 жовтня 2022, 13:50 comments1700
Поділіться публікацією:

Республіка Білорусь (РБ), яка раніше домовилася з Росією про розгортання "загального регіонального угруповання військ", вводить режим контртерористичної операції після появи повідомлень про нібито "плановані провокації з боку деяких суміжних держав". Про це заявив глава МЗС РБ Володимир Макей. Щоправда, білоруський КДБ уже спростував цю інформацію. Але диму без вогню, як відомо, не буває… Про що говорять останні кроки білоруської влади? Як події можуть розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Путіна ставлять перед вибором: про що говорять кроки Лукашенка з контртерористичною операцією

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Напад з боку Білорусі мені видається малоймовірним

Екс-члену української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі (так званий Мінський формат) Сергію Гармашу ситуація з Білоруссю нагадує театр для одного глядача.

"Очевидно, – пояснює він, – що Лукашенко, режим якого тримається виключно на підтримці силовиків, не зацікавлений позбавляти себе цього захисту. А він розуміє, що втратить його, якщо кине необстріляну армію, яка не має бойового досвіду і мотивації, на забій в Україну. Водночас Путін, мабуть, тисне на нього, апелюючи до Союзного договору".

Україна, продовжує експерт, також не зацікавлена у продовженні і без того непомірно довгої лінії фронту (понад 1000 км.)

"Тому, на мій погляд (чи внаслідок тіньових домовленостей, чи внаслідок збігу інтересів), Київ та Мінськ спеціально нагнітають ситуацію в інформаційному просторі, щоб Лукашенко міг виправдати перед Путіним необхідність тримати свої війська "для стримування Києва" на своїй території. І заяви про антитерористичну операцію, гадаю, із цієї ж опери", – зазначає Сергій Гармаш.

На його думку, Путіна ставлять перед вибором: або він ризикує втратити Білорусь як плацдарм для атак проти України, якщо збройні сили РБ вступлять у війну та будуть розбиті; або вони продовжуватимуть стримувати українські частини на своєму кордоні, не дозволяючи перекинути їх на інші ділянки фронту, а територія Білорусі залишиться майданчиком для дистанційних ракетних та авіаційних ударів по Україні.

"Думаю, у Путіна невеликий вибір. Тому напад з боку Білорусі мені видається малоймовірним, – каже експерт. – Хоча якісь демонстративні провокації з боку Мінська, я певен, будуть. Їм же треба показувати Москві необхідність контролювати північно-західні кордони "Союзної держави", яку вони охороняють від "загроз з боку сусідніх країн"".

Режим Лукашенка справді боїться, що Україна щось спробує зробити всередині Білорусі

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, аналітик Петро Бурковський розмірковує так:

"Для того, щоб оцінити рішення щодо проведення гіпотетичної т.зв. "контртерористичної операції" (КТО) у Білорусі, слід уважно вивчити відповідний білоруський закон. Самопроголошений президент Лукашенко, як і Путін, зациклений на дотриманні формальних правових норм. Особливо тих, що стосуються захисту його влади. Отже закон про боротьбу з тероризмом встановлює рамки КТО".

По-перше, продовжує експерт, керує КТО білоруський КДБ. Нині цей орган контролюється Лукашенком. Саме КДБ має право керувати армійськими частинами. Насправді це означає велику централізацію контролю над армією.

"Можливо, Лукашенко чогось побоюється з боку своїх військових та росіян, які стоять у Білорусі", – пояснює Петро Бурковський.

По-друге, зазначає він, КТО означає практично запровадження військового стану та скасування цивільних прав у зоні проведення цієї операції.

"Силовики можуть робити практично все: затримувати людей, проводити обшуки, конфіскувати майно. Це схоже на превентивну боротьбу з підпіллям, яке співчуває Україні, – вважає експерт. – Можливо, це пов'язано із закликом Тихановської до українського президента визнати її як легітимну главу РБ".

І Лукашенко, на думку Петра Бурковського, справді боїться, що Україна щось спробує зробити всередині Білорусі.

"По-третє, режим КТО дозволяє запровадити додаткові обмеження щодо підготовки чергової агресії проти України з боку Білорусі. Кремль шукає шляхи послабити тиск українських військ на сході та півдні, для цього потрібно відволікати наші сили в інших напрямках, насамперед білоруського, – акцентує експерт. – Поки що ризики вторгнення з Білорусі із квітня не змінилися. Я думаю, що українська та західна розвідки уважно стежать за ситуацією та змінами. У зв'язку з цим слід стежити за повідомленнями цих розвідок, а не офіційними заявами з Білорусі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у британській розвідці розповіли, чого вдалося досягти російської армії за останні 3 місяці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини