Головна Новини Світ Беларусь Ситуація в Білорусі: яку відповідь на дії США дадуть Лукашенко і Кремль
commentss НОВИНИ Всі новини

Ситуація в Білорусі: яку відповідь на дії США дадуть Лукашенко і Кремль

Експерти розповіли, як той чи інший розклад ситуації в Білорусі відіб'ється на Україні

24 грудня 2020, 12:59 comments1059
Поділіться публікацією:

США посилюють санкції проти Білорусі у зв'язку з серпневими президентськими виборами (їх результати визнають сфальсифікованими) і репресіями режиму Олександра Лукашенка проти опозиції. Чи може це змусити Лукашенка і Кремль, який, по суті, зараз стоїть за ним, залишити пост або піти на перевибори? І як той чи інший розклад ситуації в Білорусі відіб'ється на Україні? "Коментарі" дізналися відповіді в експертів.

Ситуація в Білорусі: яку відповідь на дії США дадуть Лукашенко і Кремль

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Лукашенка може змусити піти на відпочинок тільки категорична позиція РФ"

Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко вважає, що Лукашенка може змусити піти на спокій тільки категорична позиція РФ, до якої він все ближче — у зв'язку із заявами глави КДБ Івана Тертеля 17 грудня.

"Головний силовик Лукашенко звинуватив Москву в фінансуванні кампанії Бабарика (Віктор Бабарико — білоруський банкір, громадський і політичний діяч, у 2020 році висував свою кандидатуру на пост президента Республіки Білорусь, був затриманий 18 червня 2020 року — ред.) з метою розхитати ситуацію в країні. Вперше не колективний захід фігурує у звинуваченнях, а саме РФ, — підкреслює Валерій Кравченко. — Щодо Акту про демократію, права людини і суверенітет Білорусі (за нього проголосували обидві палати Конгресу США — ред.), то це більше символічний жест, щось на зразок Кримської декларації 2018 року про невизнання окупації РФ Криму".

Експерт підкреслює, що США дивляться на регіон в категоріях геостратегії, де і Україна, і Білорусь займають ключову роль у недопущенні реанімації проекту "Радянський Союз 2.0", який прагне реалізувати на практиці Путін.

"Очевидно, що США очікують більш проактивної позиції від білоруської опозиції і країн-сусідів — Польщі, Балтійських країн і України, — зазначає Валерій Кравченко. — Європейський розвиток Білорусі, приєднання її до умовного Люблінському трикутнику вигідно Україні — це прибере загрозу з її північних кордонів. Однак навіть перемога опозиціонерів у внутрішньополітичній боротьбі зовсім не гарантує такий результат. РФ буде триматися за Білорусь мертвою хваткою — проекція сили на Балтійському напрямку буде неповноцінною без ефективного контролю за цією країною. Навчання Захід-2021, заплановані на вересень 2021 р., якраз мають подібні цілі ".

"Сьогодні сама Росія переживає дуже непростий період"

Один лише зовнішній тиск ніяк не змусить Лукашенка піти на будь-які поступки опозиції до тих пір, поки він розраховує на підтримку Кремля. Але ця підтримка явно не буде безумовною. Її справжня ціна — поглинання Росією Білорусі в тій чи іншій формі. У цьому впевнений глава правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", експерт-міжнародник Олег Білоколос.

"Правда, сьогодні сама Росія переживає дуже непростий період, — підкреслює він. — Режим "турбопатріотизму", що введений нею у 2014 році, заганяє її все далі й далі спіраллю конфронтації з цивілізованим світом. Водночас, наростання клубка серйозних внутрішніх економічних, соціальних, екологічних, демографічних та інших проблем змушує її правлячий клас гарячково шукати шляхи їх вирішення або хоча б пом'якшення".

За словами Олега Білоколоса, очевидно, що, не дивлячись на всі потуги, Росія так і не стала привабливим центром світового тяжіння. Більш того, її вплив має тенденцію до зниження.

"Звідси й активні спроби пошуку нової російської ідеології. Хоча, в загальних рисах вона вже відома: антилібералізм, авторитаризм, мілітаризм, претензії на виняткову сферу впливу в так званому "ближньому зарубіжжі", нетерпимість до будь-якого інакомислення", — підкреслює експерт.

Нагадаємо, експерти пояснили, чим загрожують Україні домовленості Лукашенка з Путіним про збройну підтримку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини