Головна Новини Світ Беларусь Створення об'єднаного перехідного уряду Білорусі: про що це говорить і що означає для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Створення об'єднаного перехідного уряду Білорусі: про що це говорить і що означає для України

Офіс Тихановської вирішив суб'єктивізуватися - Олександр Кондратенко

10 серпня 2022, 13:16 comments1221
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Республіка Білорусь (РБ) проведе спільне з росіянами навчання військово-повітряних сил. Перший етап, який заплановано на 9-11, організують на території Білорусі. Про це повідомило Міністерство оборони Білорусі.   Тим часом моніторингова група "Білоруські Гаюн" повідомила про те, що до Білорусі привезли чергову партію ракет для ЗРК С-300/400.   У свою чергу лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська, яка вимушено залишила РБ, оголосила про рішення створити об'єднаний перехідний уряд країни.   Про що говорять ці повідомлення? Що вони означають для України та Білорусі?

Створення об'єднаного перехідного уряду Білорусі: про що це говорить і що означає для України

Светлана Тихановская, фото Telegram

Політолог Андрій Окара нагадує, що цими днями виповнилося два роки з проведення останніх президентських виборів у РБ, після явної підтасовки результатів яких почалися громадянські протести. Вони були жорстко придушені, а опозиціонери посаджені або видавлені за територію Білорусі. Як та ж Тихановська, за незалежними підрахунками, мала шанс змістити Лукашенка.

"За цей час білоруська опозиція у вигнанні багато лаялася, не могла домовитись. Але проведена днями у Вільнюсі конференція "Нова Білорусь" начебто має дати поштовх до об'єднання. На заході було заявлено, що Білоруська держава – окупована. Що дії Лукашенка – це дії окупаційної адміністрації. І що створений опозицією "колективний виконавчий орган" (Об'єднаний перехідний кабінет) виконуватиме роль уряду у вигнанні. Схоже, вдасться навіть отримати якесь представництво при ООН, міжнародне визнання та фінансову допомогу від ЄС", – зазначає експерт.

Він звертає увагу, що і Лукашенко зробив цими днями заяву про необхідність дружити з Європою.

"На мій погляд, і білоруська опозиція, яка каже, що білоруська держава окупована і є частиною російської військової машини, і сам Лукашенко, всіляко намагаються відсторонитися від Росії, Путіна, війни. Зрозуміло, що у нинішнього білоруського режиму це не особливо виходить з огляду на те, що удари по Україні завдаються, зокрема, з території РБ. При цьому Лукашенко імітує колосальну діяльність у сенсі навчань, підвищення бойової підготовки тощо. Але насправді перспективи вторгнення білоруської армії в Україну я не бачу. Вона здатна воювати лише у разі наявності за спиною російських військових, які виконуватимуть функцію закордонного загону. Самі собою білоруси демотивовані воювати з Україною", – вважає Андрій Окара.

Цікавим моментом з'їзду білоруської опозиції у Вільнюсі він називає те, що представником кабінету з оборони та національної безпеки стала така популярна в РБ людина Валерій Сахащик.

"Він – військовий, причому з великим досвідом. На початку відкритого російського вторгнення в Україну Сахащик виклав яскравий ролик на Ютубі, закликаючи білоруських військовослужбовців не воювати з українцями. А у своїй заяві на нещодавній конференції зазначив, що рівень війни в Україні та рівень оснащення та боєздатності білоруської армії – це різні реальності. Наголошуючи, що ЗС РБ відсталі та не боєздатні, на відміну від досвідчених та оснащених сучасним озброєнням ЗСУ. Не виключаю, що за безпосередньою участю Сахащика на території України, на основі тих білоруських підрозділів, що воюють на боці ЗСУ, створюватиметься нова білоруська армія", – каже Андрій Окара.

Перспективу самостійного військового походу армії РБ в Україну він фактичні виключає.

"Але є перспектива використання білоруських військових у рамках диверсійно-розвідувальних груп, – вважає експерт. – Щонайменше, як я вже зазначав, атака збройних сил РБ із російськими "закордонними загонами" за спиною. Втім, ймовірність загострення збільшилася після вибухів 9 серпня у Новофедорівці, що в окупованому Криму. Вони підвищили ставки з українського боку у цій війні. Цілком логічно очікувати серйозної відповіді від росіян. Наприклад, чергових провокацій на захопленій ними Запорізькій АЕС. Або використання не конвеційних озброєнь. Або спроб масованого наступу з боку Білорусі, як було у лютому. Але тепер із активним залученням і власне армії РБ. Однак на даний момент у російської армії, зважаючи на все, немає необхідного озброєння і живої сили, щоб здійснити ефективний наступ на Україну з півночі. Тож набагато ймовірніше, що продовжуватиметься спроба відволікати ЗСУ на можливий удар з боку Білорусі. Без власного удару – але зі сковуванням певних сил українських військових на північному напрямку, тоді як вони могли дуже стати в нагоді на південному та східному".

Політтехнолог, боєць спецпідрозділу "Хорт" Олександр Кондратенко зазначає, що створення перехідного уряду Білорусі – тема не нова. Але наголошує, що оскільки режим Лукашенка планомірно знищував будь-яку опозицію, навіть натяк на неї, у всіх, хто хотів звільнити народ РБ ззовні, мало що вдавалося.

"Будь-який уряд на еміграції – націлений, перш за все, на те, щоб мобілізувати міжнародну громадськість на свою підтримку. За мінімальних шансів реально якось впливати на ситуацію всередині своєї країни, – пояснює експерт. – Якщо розцінювати заяви Тихановської як заклик до об'єднання опозиції, то крок добрий. Але чому чекали аж два роки? Ще цікавий момент. Колись лідер "Об'єднаної громадянської партії" Анатолій Лебедько заявляв, що білоруси є досить консервативними. Наголошуючи, що не знає жодного центру ззовні, який був би популярний у РБ. І що ми бачимо зараз? Він – представник Тихановської з конституційної реформи та парламентської співпраці. Одного разу пішли подібні рухи, думаю, в якомусь іншому центрі прийняття рішень постать Тихановської має з'явитися на політичному полі вже з конкретною командою".

Але, взагалі-то, продовжує експерт, говорити у Вільнюсі про те, якою має бути Білорусь майбутнього – дещо дивно.

"Втім, – зазначає Олександр Кондратенко, – раз ці заяви та відповідна конференція відбулися, отже, Офіс Тихановський вирішив суб'єктивізуватися. Тому й зібрав у столиці Литви різні політичні сили, які опонують режиму Лукашенка. Іншими словами – якщо вони хочуть хоча б так керувати країною, вони мають бути суб'єктом. Тому що з подій 2020 року минуло вже два роки".

Щодо поставок у РБ нових ракет із РФ – це не новина, упевнений експерт. Постачання озброєння туди йдуть постійно. І розслаблятись нам не варто.

"І прибуття цих ракет, і постійні військові навчання (і просто білоруської армії, і спільно з російською) мають бути приводом для українців прислухатися до виття сирен, які сповіщають про повітряну тривогу та загрозу, в тому числі з північного напрямку", – констатує експерт .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини