Головна Новини Світ Беларусь Тіхановська прибула в США: до чого може призвести цей візит і як відбитися на ситуації в Білорусі
commentss НОВИНИ Всі новини

Тіхановська прибула в США: до чого може призвести цей візит і як відбитися на ситуації в Білорусі

Напередодні лідер білоруської опозиції зустрілася з білоруською діаспорою

19 липня 2021, 16:45
Поділіться публікацією:

Лідер білоруської опозиції Світлана Тіхановська прибула до Сполучених Штатів Америки (США). Там на неї чекають у всіх ключових держустановах Вашингтона.

Тіхановська прибула в США: до чого може призвести цей візит і як відбитися на ситуації в Білорусі

Світлана Тіхановська (фото з відкритих джерел)

Напередодні Тіхановська зустрілася з білоруською громадою США. До чого може призвести цей візит, як він може відбитися на ситуації в Білорусі, як може діяти Тіхановська? Експерти оцінили для порталу "Коментарі".

Політтехнолог, експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM&PM" Олександр Курбан впевнений, що ситуація зі Світланою Тіхановською та її міжнародною діяльністю є частиною геополітичного протиборства між Заходом і РФ.

"У цьому контексті всі зустрічі, виступи та дії Тіхановської спрямовані на демонстрацію нелегітимності самопроголошеного президента Білорусі Лукашенка. Тіхановська не є професійним політиком, і вона це постійно підкреслює, вважаючи своєю місією підготовку легітимних виборів і передачу влади законно обраному президенту", — зазначає експерт.

На його думку, у боротьбі за Білорусь поки в рахунку "веде" Кремль. Йому вдалося утримати за собою контроль над стратегічно важливою територією, з якої можна контролювати процеси в Східній Європі та країнах Балтії, створюючи напружену ситуацію.

"Всі це прекрасно розуміють, тому Тіхановська має таку широку підтримку з боку таких країн як Литва, Польща, Україна, США, Великобританія. Більш лояльно налаштовані щодо РФ країни центральної Європи, перш за все Франція та Німеччина. Вони виявляють слабкий інтерес до долі Білорусі. Саме тому більше шансів бути почутою і підтриманою сьогодні Тіхановська має в США", — пояснює Олександр Курбан.

Він впевнений, що офіційні зустрічі Тіхановської в США для ситуації в Білорусі будуть мати великий медійний резонанс. Однак підкреслює, що прямого і швидкого результату з серйозним проривом на білоруському фронті в найближчі рік-два чекати не варто.

"На сьогодні, крім санкцій, Захід не має серйозних інструментів для врегулювання цього питання. А народ Білорусі поки не готовий до серйозних протистоянь з владою.

Тимчасово стабілізувати соціально-економічну ситуацію в країні допоможуть нові російські кредити. Як би це не здавалося дивним, але сьогодні Заходу потрібно йти на певні компроміси з Лукашенком, — вважає Олександр Курбан.

Самопроголошений лідер Білорусі розуміє, що Москва планує усунути його від керівництва країни та поставити більш слухняного проросійського президента. Саме це дає шанс Заходу домовитися з Лукашенком. Безумовно, це можуть бути тільки кулуарні домовленості, тому що імідж, стиль і методи беззмінного білоруського лідера йдуть у повний розріз із західною демократією".

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії і розвитку "PolitA" Катерина Одарченко впевнена, що США візит Тіхановської потрібен не менше, ніж РБ (Республіці Білорусь).

"Байден не раз заявляв, що триває протистояння між авторитарним і демократичним світом. А Білорусь є типовим прикладом цього протистояння, типовим символом, — пояснює Катерина Одарченко. — Білорусь, як і РФ, є досить закритою країною щодо створення внутрішніх політичних еліт. Немає чітких інституцій, які б формували громадянське суспільство".

За словами експерта, в пострадянських країнах такі еліти формувалися через оновлення поколінь, створення нових партій, зміну механізмів навчання, різні фонди та організації. РФ же з Білоруссю зробили максимум, щоб не дозволити з'явитися новим елітам поза структурами Путіна або Лукашенка.

"В Америки та ЄС є стратегічний інтерес бачити Білорусь більш прозахідною. А тому там будуть всіляко підтримувати формування нових еліт, в тому числі за допомогою активістів, які вимушено залишили РБ. Думаю, Тіхановська розглядає зараз два шляхи, — розмірковує Катерина Одарченко. — Перший — робота в якомусь аналітичному центрі, новоствореній громадській організації, формуючи аналітику щодо РБ. Другий — задіяти непрямі механізми, як ті ж телеграм-канали, намагаючись впливати на внутрішньополітичний порядок у Білорусі. Незабаром стане зрозуміло, який вона вибрала".

Нагадаємо, раніше Світлана Тіхановська повідомила, що вона вже зустрічалася з українським президентом Володимиром Зеленським.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини