Головна Новини Світ Беларусь Триває підготовка до війни: Білорусь призупинила участь у договорі, підписаному ще 1990 року
commentss НОВИНИ Всі новини

Триває підготовка до війни: Білорусь призупинила участь у договорі, підписаному ще 1990 року

Олександр Лукашенко призупинив участь Білорусі у договорі про скорочення озброєнь у Європі

29 травня 2024, 09:55 comments2346
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон про припинення дії договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ), підписаного 1990 року в Парижі. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє "Інтерфакс".

Триває підготовка до війни: Білорусь призупинила участь у договорі, підписаному ще 1990 року

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Наголошується, що документ було опубліковано на Національному правовому порталі республіки. "Зупинити дію Договору про звичайні збройні сили в Європі від 19 листопада 1990 року", — йдеться у документі за підписом білоруського президента.

У серпні 2022 року Чехія повідомила про зупинення зобов'язань за договором щодо Білорусії. У березні 2023 року аналогічне рішення ухвалили у Польщі. У Білорусі у жовтні 2023 року було прийнято закон "Про зупинення дії договору про звичайні збройні сили в Європі щодо Республіки Польща та Чеської Республіки".

Варто зазначити, що Договір про звичайні збройні сили в Європі було підписано 19 листопада 1990 року в Парижі 16 державами НАТО та шістьма державами організації Варшавського договору (Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія, СРСР та Чехословаччина) і набрало чинності 9 листопада 1992 року.

Угода встановлювала квоти на кількість військової техніки, яку могли мати країни-підписанти, включаючи танки, артилерію, гелікоптери та літаки.

Читайте також на порталі "Коментарі" — російський диктатор Володимир Путін здійснив (прихопивши з собою нового міністра оборони Андрія Білоусова) одноденний візит до підконтрольної йому Республіки Білорусь (РБ). Того ж дня там нібито приземлився літак українського президента Віктора Януковича. У Білорусі Путін продовжив російську ІПСО, назвавши президента України Володимира Зеленського "нелегітимним" і заявивши, що тепер незрозуміло, з ким підписувати можливі "мирні угоди". Про що говорить путінський візит до Білорусі та зроблені саме там заяви? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини