Головна Новини Світ Беларусь Україна може «вибити» Білорусь: чого неймовірно боїться Лукашенко
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна може «вибити» Білорусь: чого неймовірно боїться Лукашенко

Лукашенко розуміє, що у разі проведення операції про відсторонення від влади, його ніхто не зможе захистити

26 серпня 2024, 15:11 comments1425
Поділіться публікацією:

Олександру Лукашенку страшно за себе, вважає політолог Тарас Загородній. На його думку, на це вказує привітання так званого президента Білорусі із Днем незалежності України. Саме тому, він "намагається підлеститися".

Україна може «вибити» Білорусь: чого неймовірно боїться Лукашенко

Олександр Лукашенко

"Він чітко розуміє, що імовірність військової операції для знесення його влади різко зросла, а захищати його, по суті, нікому. Тут можлива спільна операція України та Польщі", — відзначив експерт.

За його словами, Росія не має ресурсу для захисту Білорусі. Окрім того, переконаний експерт, народ Білорусі буде пасивно спостерігати за цим процесом. Тим більш, додає він, що білоруси бачать, що на території Курської області нічого страшного з цивільним населенням не відбувається. Мотивації захищати Лукашенка особливо немає. Зокрема, після історії з "виборами" у 20 році, говорить Загородній.

"Спроби налякати Україну "роздачею зброї цивільному населенню для захисту своєї країни" вважаю відчайдушним блефом. Авторитарні уряди панічно бояться давати зброю громадянам, бо невідомо куди вони її повернуть", — говорить політолог.

Білоруських військових, на його думку, теж можна замотивувати не брати слухавку пару днів. Наприклад, каже Загородній, пояснити, що захищаючи себе, Лукашенко може кинути їх або в Росію на українські танки, або на українські танки в самій Україні, а за невиконання наказу ще посадити або застосувати "смертну кару".

"Тобто, вибір, у принципі, невеликий. Але українці готові такий вибір надати. Можливо в обмін на те, щоб не згадувати чим білоруські військові займалися у лютому 22 року. Але це по обстановці", — підкреслив експерт.

При цьому він переконаний, що для України "вибивання" Білорусі з війни має купу переваг. Серед них, наприклад, скорочення лінії фронту на увесь периметр кордону з Білоруссю, що дасть можливість перерозподілити ресурси туди куди треба. Окрім того, буде йти мова про припинення допомоги російській армії, у тому числі через постачання авіаційного палива з Мозирського НПЗ, оскільки після ударів по їх НПЗ та порушення технологічних процесів через санкції у Росії з цим виникли проблеми.

Також Загородній додав, що Білорусь – це єдина країна через яку росіяни ще можуть якось шантажувати Європу та тиснути на неї.

"Адже росіяни стали взагалі Імперією після того, як Пьотр Пєрвий отримав спільний кордон з країнами, які знаходяться ближче до Західної Європи. Це сучасні території Литви, Білорусі, України. Тепер є шанс "закрити вікно в Європу" назавжди", — говорить Загородній.

Тим більш, що у України є козир, каже політолог, а саме: білоруський полк Калиновського та легітимний президент Білорусі Світлана Тихановська.

"Якщо, хтось на Заході почне щось там патякати, то можна сказати, що "ми відновлюємо конституційний лад, демократію, свободу". Ну, і інші красиві слова проти яких немає аргументів. Чи буде це реалізовано? Подивимось. Але Лукашенко дуже нервує. Не виключено, що першою сходинкою до реалізації цього плану стане подібна операція у Придністров'ї. На цьому напрямку Україна також тримає дефіцитні ресурси, які потрібні на інших напрямках", — підкреслив політолог.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що територія Білорусі може стати театром бойових дій.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини