Головна Новини Світ Беларусь Україна отримала черговий військово-політичний виклик: заяви Лукашенка оцінили експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна отримала черговий військово-політичний виклик: заяви Лукашенка оцінили експерти

17 січня Лукашенко заявив, що біля Білорусі нібито відбувається нарощування військового контингенту України

17 січня 2022, 15:27
Поділіться публікацією:

Олександр Лукашенко анонсував проведення у лютому спільних із Росією навчань на кордоні з Україною та країнами Євросоюзу: Польщею, Литвою, Латвією та Естонією. А ще заявив , що Україна нібито накопичує біля кордонів Білорусі "націоналістів-радикалів". Це, на думку Лукашенка, "дужче за війська НАТО".

Україна отримала черговий військово-політичний виклик: заяви Лукашенка оцінили експерти

Олександр Лукашенко - фото: сайт президента Білорусі

Експерти оцінили подібні заяви Лукашенка та майбутні російсько-білоруські навчання.

Відбувається розширення геополітичної шахівниці для РФ. Що проблематично і для України, і для Заходу

Політолог Андрій Окара вважає, що Лукашенко зараз перебуває на певній досить високій політичній хвилі.

"За його відчуттям, він як серфер, упіймав таку хвилю після подій у Казахстані . Зважаючи на все, ідея з реалізації місії ОДКБ у Казахстані після хвилювань, що охопили країну, належала саме Лукашенку. Він демонстративно надіслав туди символічну кількість білоруських військових. Щоб показати, що "ми разом із РФ, поруч, в ім'я урочистостей російсько-білорусько-казахської дружби – вирішуємо питання таким чином". І після вдалого як для нинішніх режимів застосування ОДКБ у Казахстані, Лукашенка, схоже, понесло... Якщо раніше про російсько-білоруські навчання він говорив абстрактно, то тепер називає конкретні терміни та напрямки. І цим певною мірою біжить попереду паровоза. Намагається догодити Кремлю – своїми заявами. Показати свої ініціативність, ефективність. Що недаремно отримує російську фінансову допомогу, що йде на утримання його карального апарату силовиків", – пояснює Андрій Окара.

Політолог не згоден з думками деяких експертів, які вважають, що до подібних заяв та дій Лукашенко змушує Росія.

"Раніше він дійсно побоювався введення російських військ до Білорусі. Так, там є два російські військові об'єкти. Але це не бази, які можуть виникнути. Це просто старі радянські об'єкти, зокрема зв'язки, де знаходиться обмежений російський контингент. До того ж, розбавлений білорусами. Зараз же таке враження, що Лукашенко виявляє ініціативу, розуміючи, що це йому зарахується. Що він отримає велику підтримку з боку Кремля. І фінансову, і політичну. А паралельно укріплює свій політичний статус. Мовляв, дивіться, я керую країною, а не за мене, як кажуть деякі. Навіть кермо за межами – як у ситуації із Казахстаном. І зараз ми з російськими друзями покажемо Україні та країнам ЄС "кузьчину матір". При цьому щодо України це виглядає зрадою. Особливо у ракурсі того, що Лукашенко говорив раніше про білорусько-українську дружбу. А в Білорусі така поведінка її "кермового" призведе до зменшення суверенітету республіки. Адже якщо російські війська, які увійшли до Казахстану під егідою ОДКБ, пішли звідти, не факт, що вони після чергових навчань підуть з Білорусі", – розмірковує політолог.

На його думку, для України в нинішньому розкладі, коли РФ зганяє війська до українсько-російських кордонів, їхня присутність ще й з боку Білорусі – це збільшення загроз. Особливо з огляду на те, що українсько-білоруський кордон становить понад тисячу км.

"Україна отримала черговий військово-політичний виклик. З боку Лукашенка та його банди, яка утримує владу в Білорусі та грає на руку Кремлю. Відбувається розширення геополітичної шахівниці для РФ. Що, зрозуміло, є проблематичним і для України, і для Заходу", – резюмує Андрій Окара.

Кожен новий виток кризи, зокрема геополітичної, супроводжується новими гучними заявами офіційних Києва та Мінська

За словами експерта Українського інституту політики Руслана Бізяєва, те, що відбувається, говорить про те, що Лукашенко в питанні України йде повністю в орбіті Москви, але з білоруською специфікою.

"Останні півтора роки білорусько-українські відносини проходять під знаком штучно спровокованої кризи. Насамперед – тими "західними партнерами", які хочуть, щоб Лукашенко став персоною нон-грата не лише в Європі, а й на пострадянському просторі. Зверніть увагу, що охолодження відносин між Україною та Білоруссю на економіці відбивається значно менше, ніж на політиці. Нікуди постачання нафти, дизеля, електроенергії з Білорусі не поділося. Навіть бітум на "Велике будівництво" через "прокладки" йде білоруський. А ось політична складова – значно складніша, – зазначає експерт. – Лукашенко каже, що Україна – це країна Майдану, який переміг, західних технологій "кольорових революцій". Українська влада каже, що він – незаконно обраний диктатор. Відповідно, кожен новий виток кризи, зокрема геополітичної, супроводжується новими гучними заявами офіційних Києва та Мінська. Взаємновикривальними. Білоруська влада звинувачує Україну в "підготовці бойовиків", українська побоюється вторгнення з боку Білорусі… І так далі".

Все це, вважає Руслан Бізяєв – компоненти базової кризи, яка була закладена у вересні 2020 року, коли після виборів у Білорусі різко змінилася риторика української влади. А за нею і білоруської.

"Безперечно, все це не йде на користь простим людям. Але криза продовжить розвиватися, доки не буде перезавантажено ідеологію на пострадянському просторі, – упевнений експерт. – Йдеться про те, що зараз у нас є яскраво виражені країни, які йдуть в умовному російському фарватері та країни, що йдуть західним вектором. Чомусь ми дійшли ситуації "або – або". Нема балансу. Отже – є поле для конфлікту. А ми маємо не обирати – туди чи сюди, а бути і там, і там. Як раніше. Мати точку опори в собі, не бути інструментом у чужих руках".

Раніше на порталі "Коментарі" — Олександр Лукашенко сконфузився прямо на сцені: подробиці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини