Головна Новини Світ Беларусь Весна на вулицях Білорусі: чи будуть протести
commentss НОВИНИ Всі новини

Весна на вулицях Білорусі: чи будуть протести

Політичний експерт, директор Інституту світової політики Євген Магда звертає увагу, що 25 березня, в День волі, вже не перший рік в Білорусі проходять різні масові виступи

23 березня 2021, 01:01
Поділіться публікацією:

У День волі, 25 березня, "білорусів, чиї серця вимагають змін", закликають вийти на протести.

Весна на вулицях Білорусі: чи будуть протести

Світлана Тіхановском (фото з відкритих джерел)

Яка ймовірність, що з 25 березня по всій країні почнеться "весна протесту", як запевняє член Координаційної ради опозиції, колишній міністр культури Павло Латушко? Що цьому може сприяти, що — перешкодити?

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко вважає, що є три моменти, які потрібні, щоб ця акція була не разовою, а продовженням процесу, який розпочався з оголошенням Лукашенко себе переможцем на виборах в серпні 2020 року.

"Щоб процес був успішним, масовим, ефективним, повинна дотримуватися незмінність вимог, які були в опозиції спочатку: відставка Лукашенко, звільнення політв'язнів, нові вибори за участю всіх кандидатів. Якщо ти змінюєш вимоги, то йдеш на поводу у влади. А це неприйнятно з точки зору протестного електорату", — пояснює Павло Жовніренко.

Друге, що потрібно — це єдність опозиції.

"Вони як би разом, тому що Тихановська і Латушко озвучують однакові посили. Тихановська говорила, що навесні протестний рух стане масовим, Латушко зараз конкретизує, прив'язуючись до Дня волі. Але кожен — від себе. Немає посилу, що це загальна думка опозиціонерів — і тих, хто за кордоном, і тих, хто залишився в Білорусі. І ось така різниця не сприяє масовості протестів ", впевнений експерт.

Третім важливим моментом він називає ефективне управління.

Павло Жовніренко пояснює: "Чи потрібен хороший менеджер в протестному процесі. Повинна бути ритмічність, швидкість реакції на дії влади, адекватність форм опору. Зрозуміло, що не можна виходити з квіточками, коли силовики застосовують таку жорстокість. Мало підняти людей, потрібно зробити мінімальними ризики. Слід працювати з силовиками — і вищим керівництвом, і низовими. Вони повинні знати, що в разі продовження жорстких придушень протестів, стануть нерукопожатним, а потім будуть залучатися до відповідальності. Крім того, необхідно дати можливість, допомогти силовикам, які не підтримують Лукашенка, включитися в опір — нехай навіть неявно".

Ну і при цьому, зазначає голова правління Центру стратегічних досліджень, треба розуміти, що диктатора потрібно не просто змінити на "аби кого", а на того, хто відповідає критеріям "захисника Волі", свободи Білорусі. Хто довів своїми діями відповідність цим критеріям, а не виявиться "котом у мішку, привезеним з Москви.

Політичний експерт, директор Інституту світової політики Євген Магда звертає увагу, що 25 березня, в День волі, вже не перший рік в Білорусі проходять різні масові виступи.

"І думаю, що нинішній рік не стане винятком. Починаючи з серпня біло-червоний прапор пройшов фактичну, я б сказав, громадську реабілітацію після 25 років боротьби з режимом Лукашенка. Але є фактори, які серйозно ускладнюють широкомасштабні протести, — зазначає експерт. — По-перше, більшість лідерів опозиції знаходяться за кордоном. І коли вони звідти закликають до масових акцій протесту, проти яких білоруські силовики апріорі будуть діяти жорстко, це виглядає, скажімо так, дещо некоректно. Втім, визначати ставлення до лідерів або символам опозиції — справа громадян Білорусі ... Інший момент — Телеграм-канал Nexta, який до останнього часу координував протести, тепер від цієї ролі відмовився. Він вважав за краще стати відео-продакшном. Робити фільми про Лукашенка і його багатство. Виникає питання — хто і як буде координувати протести?"

Євген Магда не сумнівається, що 25 березня білоруси на акції протесту вийдуть. Але зовсім не очевидно, що ці протесту представлятимуть загрози правлінню Лукашенко.

"Він, схоже, не має наміру шукати компроміси з опозицією. Таке враження, що Лукашенко відчуває себе досить впевнено — і має намір намагатися максимально відтягнути час свого відходу з влади. І його положення зараз не виглядає критичним ", — резюмує експерт.

Нагадаємо, раніше експерти оцінили заяви Лукашенка про "заколоті" і "розпад СРСР", а також спрогнозували, що чекає Білорусь.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини