Головна Новини Світ Беларусь Візит президента Білорусі до Москви: якими можуть бути наслідки домовленостей Лукашенко і Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Візит президента Білорусі до Москви: якими можуть бути наслідки домовленостей Лукашенко і Путіна

Експерти розповіли порталу «Коментарі», як Україна і світ можуть відреагувати на можливі домовленості між президентом Білорусі Олександром Лукашенком і президентом Росії Володимиром Путіним

8 вересня 2020, 15:55 comments1451
Поділіться публікацією:

У столиці Російської Федерації Москві активно готуються до візиту президента Білорусі Олександра Лукашенка. Очікується, що білоруський лідер, якому президент РФ Володимир Путін надав підтримку після скандальних "виборів", приїде в найближчі дні. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, про що можуть домовитися керівники двох країн і які можуть бути наслідки цих домовленостей. 

Візит президента Білорусі до Москви: якими можуть бути наслідки домовленостей Лукашенко і Путіна

Пошук союзників

Експерт Міжнародного інституту демократії Євген Дикий впевнений: "Пройшли ті часи, коли Путін міг і хотів про щось домовлятися з Лукашенком. Ситуація змінилася принципово — тепер "Бацьку" в кращому стилі "хрещеного батька" зроблено ту пропозицію, від якої неможливо відмовитися".

За словами Євгена Дикого, білоруський диктатор, який втратив будь-яку легітимність і остаточно спалив всі мости на Захід, відчайдушно чіпляється за владу. І в обмін на наданий Путіним "ярлик на князювання" готовий в буквальному сенсі на все.

"Кремль пішов на визнання" перемоги "Лукашенко на виборах значною мірою саме тому, що тепер з ним не потрібно торгуватися, — пояснює експерт. — Тепер можна в обмін на це визнання вимагатиме й отримати буквально все. Тоді як навіть з найбільш проросійським, але демократично обраним президентом довелося б домовлятися".

Євген Дикий вважає, що потрібно Кремлю не більше і не менше, як повний "аншлюс" Білорусі. Тобто, перетворення "Єдиної Союзної Держави" з фікції на папері в реально єдину країну. Як наслідок — поглинання Білорусі та перетворення її в Західний федеральний округ РФ.

"І тепер "Бацька" уже не зможе виляти та випрошувати преференції. Аншлюс, швидше за все, відбудеться в ході його найближчого візиту в Кремль", — прогнозує експерт.

Євген Дикий впевнений, що єдиною здоровою реакцією на це з боку Заходу і України може і повинні бути:

а) санкції, причому не тільки проти керівництва і силовиків Білорусі, а й проти країни в цілому (щоб вона припинила бути "діркою в режим санкцій" для РФ);
б) нові додаткові санкції проти РФ;
в) визнання Світлани Тіхановської законно обраним президентом Білорусі та, відповідно, заморожування всіх відносин з нелегітимним Лукашенко і демонстративне встановлення відносин з демократично обраною владою Білорусі (хай та поки і знаходиться в еміграції).

Роль силовиків

"У світі багато говорять про візит Лукашенка в Москву найближчим часом — для зустрічі з російським президентом. І, хоча, сьогодні достеменно невідомо, коли відбудеться візит, у медіапросторі він вже обріс безліччю різного роду версій, — зазначає експерт-міжнародник, глава правління неурядової організації "Майдан закордонних справ" Олег Білоколос. — Основною з яких є можливе звернення Лукашенко за допомогою до Путіна, що нібито передбачає введення російських військ на територію Білорусі для придушення широких народних протестів".

Розглядаючи цей варіант, Олег Білоколос зазначає: "Ну, припустимо, увійдуть — недарма там російські війська часто проводили навчання і місцевість знайома. І що далі? Чи стануть гарнізонами білоруськими містами і селами?"

Експерт нагадує, що, наприклад, Німеччині знадобилося аж 150 тисяч солдатів, не рахуючи поліції, підрозділів Люфтваффе, військово-морського флоту і зрадників-квіслінгівців (загальним числом ще в 50 тис.) Для контролю над країною з 3 мільйонами жителів під час окупації Норвегії в період Другої світової війни.

"При цьому, як відомо, сьогодні загальна чисельність російської армії становить близько 900 тисяч, з яких за різними оцінками лише близько 150 тисяч є реально боєготових. А за деякими відкритими джерелами — весь особовий склад сухопутних військ на 2020 рік налічує 280 тисяч осіб, — оперує цифрами Олег Білоколос. — Тепер, увага, питання: скільки буде потрібно російських військ для окупації та контролю Білорусі з населенням в більш ніж 9 мільйонів? І це вже не кажучи про нищівно-негативні зовнішньополітичні наслідки та істотні фінансові витрати".

Водночас, підкреслює експерт, залишається досить реальною можливість посилки до Білорусі російських силовиків і так званих "резервістів" під тим чи іншим соусом, для придушення опозиції. Але тут, упевнений він, правду не вдасться довго приховувати.

"Що стосується України, то вона через її дивно невиразною політики щодо Білорусі, знаходиться в більш ніж непростій ситуації. Напевно, можна погодитися з одним відомим російським оглядачем, який недавно відзначив, що "Епоха" багатовекторності "в житті Лукашенко закінчилася, і тепер правильніше, мабуть, говорити вже не про союзну, але про васальну державу". І ось вже з цією васальною білоруською державою Києву і доведеться мати справу в найближчому майбутньому", — вважає Олег Білоколос.

Ставка на Лукашенка

Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко пояснює, що Лукашенко хоче розв'язати свою проблему з протестами. І йому потрібна підтримка Путіна. Той її вже пообіцяв. Так що, підкреслює експерт, не варто очікувати, що глава Кремля змінить позицію.

"Якщо говорити про введення російських військових до Білорусі, варто нагадати, що з 10 по 15 вересня на території республіки заплановані міжнародні навчання "Слов'янське братство-2020". У них візьмуть участь білоруські, російські та сербські військові. Так що свої війська РФ введе цілком легально, — зазначає Валерій Кравченко. — А потім вже може посилити ними білоруські збройні сили та підрозділи ОМОН для наведення "порядку" в країні. Можливо, влаштують провокації, щоб був привід для втручання армії. Також вже заявлено про резерв Росгвардіі для Білорусі. Загалом, певні приготування тривають ".

Натомість Путін захоче дотиснути позицію Лукашенко зі створення союзної держави, вважає експерт.

"Втім, не все так просто, — продовжує Валерій Кравченко. — Якщо РФ вибирає підтримку Лукашенка, який має фактично нульовий рейтинг, то довіра до Путіна і РФ в Білорусі падає. І це лише підштовхує білорусів шукати свій вектор розвитку — не стільки на схід, скільки на захід. Багато експертів говорять, що Путін бачить в ситуації з Лукашенком себе в майбутньому. А тому підтримує. Але, думаю, навряд чи в Кремлі не розуміють, що ця підтримка може дорого обійтися".

Директор Центру міжнародної безпеки не виключає сценарій (20-30%), що Лукашенко під час візиту в РФ запропонують добровільно піти.

"Росіяни на цьому отримають досить багато бонусів, — зазначає експерт. — Лукашенко піде на почесну пенсію, оселиться десь поруч з Януковичем в Підмосков'ї. А в Білорусі проведуть нові вибори, де будуть конкурувати між собою проросійські кандидати. І один з них вже потім буде будувати союзну державу з РФ".

Але поки, підкреслює Валерій Кравченко, все виглядає так, що Кремль вирішив зробити ставку на Лукашенка.

Експерт зазначає: "Для РФ зараз критичний момент. Для них важливо швидко закінчити тему з Білоруссю. Попереду — навчання "Кавказ-2020", нові плани ескалації на Чорному морі. Поки США зайняті виборами, у РФ є вікно можливість для проєкції своєї сили. І вона активно використовує це вікно".

Раніше "Коментарі" писали, що невідомі хакери зламали сайт Міністерства внутрішніх справ Білорусі. Відразу після цього в графі про пошук небезпечних злочинців з'явилося два нових профілі. У розшук "оголосили" президента Олександра Лукашенка, а також главу МВС Юрія Караєва.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини