Головна Новини Світ Беларусь Як Путін тисне на Лукашенка: коли Мінськ наважиться вступити у війну – чи є загроза сьогодні
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Путін тисне на Лукашенка: коли Мінськ наважиться вступити у війну – чи є загроза сьогодні

У Москві все більше нагадують Мінську, що на них чекає спільне майбутнє і настав час визначатися по війні в Україні

2 липня 2022, 14:20
Поділіться публікацією:

Генштаб ЗСУ повідомив, що у збройних силах Республіки Білорусь (РБ) продовжено термін проведення мобілізаційного навчання до 9 липня. Через військові комісаріати Гомельської області нібито продовжується вручення повісток, а лікарям заборонено виїзд за межі країни. Тим часом російський диктатор Путін заявив, що західні санкції підштовхують РФ та Білорусь до "об'єднання". Експерти проаналізували маневри в Білорусі та навколо Білорусі для видання "Коментарі".

Як Путін тисне на Лукашенка: коли Мінськ наважиться вступити у війну – чи є загроза сьогодні

Лукашенко та Путін. Фото: з відкритих джерел

Як не крути, але Путін мінус Лукашенко важить значно менше, ніж Путін плюс Лукашенко

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак упевнений, що відносини між Володимиром Путіним та Олександром Лукашенком ніколи не можна було назвати партнерськими чи тим більше рівноправними.

"Росія завжди показувала, хто головний у їхніх відносинах, користуючись формулою "хто платить, той і музику замовляє". Величезна кількість раніше виданих РБ кредитів – тому доказ. У відповідь Олександр Григорович, отримавши бажане в Кремлі, продовжував проводити свою політику, не завжди орієнтуючись на дзвінки з Москви. Але останні кілька тижнів, все активнішою стала позиція Путіна щодо Білорусі щодо її участі у війні в Україні та можливого силового розблокування Сувалкського коридору завдовжки близько 60 км, який з'єднує територію Білорусії з Калінінградською областю Росії", – пояснює експерт.

Він звертає увагу, що під час нещодавньої особистої зустрічі Лукашенка і Путіна, останній порушив питання необхідності проведення глибокої модернізації на авіазаводах РФ частини наявних на озброєнні Білорусі штурмовиків СУ-25 (всього їх близько 68 одиниць).

"Пропозиція викликала надзвичайний подив у Лукашенка, який явно на це не очікував. Поза сумнівами, ці штурмовики після невеликої модернізації та перефарбовування вирушать на війну в Україну, – вважає Іван Ступак. – Крім того, цього тижня відбувалася зустріч Лукашенка та міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова. На ній президент Білорусі запевняв, що ні про яку інкорпорацію (злиття) двох держав не йдеться. А вже наступного дня Путін говорить про неминуче об'єднання двох країн", – зазначає Іван Ступак.

Експерт резюмує.

1. Лукашенко однозначно хоче зберегти свою владу в Білорусі як президент, а не як призначений губернатор у союзній державі під керівництвом Путіна.

2. Лукашенко хоче зберегти свою виняткову владу з метою забезпечення плавного транзиту цієї влади до рук свого сина Миколи.

3. Лукашенко надзвичайно прагматичний диктатор, який у всьому шукає зиску. Він розуміє, що прямий вступ у війну на боці лузера автоматично робить його таким же лузером.

"Щодо Лукашенка необхідно використати прагматичну стратегію "витягування його з орбіти Путіна". Цей процес можна розпочати з питання зняття з РБ усіх чи частини санкцій – в обмін на закриття повітряного простору для авіації РФ та повне зняття загрози вторгнення в Україну. А про всі дії РБ, які відбулися після 24 лютого, поговоримо вже після війни, – наголосив Іван Ступак. – Як не крути, але Путін мінус Лукашенка важить і означає набагато менше, ніж Путін плюс Лукашенку".

Самі росіяни розуміють, що Лукашенко для них – такий самий проблемний союзник, як свого часу Муссоліні для Гітлера

Експерт аналітичного центру Democracy House Анатолій Октисюк вважає, що Лукашенко і загалом РБ мають розуміння, що вони втратили суверенітет.

"До скандальних виборів 2020-го та подальших жорстко пригнічених протестів у білоруської влади ще залишалася якась автономія. Нині вони її повністю втратили, ставши підконтрольними Кремлю. Втратили вони й економічний суверенітет, оскільки потрапили під каток західних санкцій. А через допомогу РФ при вторгненні в Україну (російська армія заходила з білоруської території, звідти ж летіли і летять ракети), Білорусь втратила ще й український ринок. Тобто втрачено хоч якісь варіанти багатовекторності. Навіть Китай тепер із побоюванням дивиться на РБ, хоч раніше досить динамічно розвивав із нею бізнес", – пояснює експерт.

При цьому, продовжує він, Лукашенко уважно стежить за перипетіями російсько-української війни.

"Кремль дедалі явніше намагається втягнути до неї і РБ. Але Лукашенко поки що саботує цей процес, намагаючись максимально відстрочити офіційний вступ у війну на боці Росії, – зазначає Анатолій Октисюк. – У той же час самі росіяни розуміють, що Лукашенко для них – такий самий проблемний союзник, як свого часу Муссоліні для Гітлера. Не можуть у РФ не розуміти і того, що якщо білоруська армія вторгнеться в Україну, вона буде розбита, а всередині самої РБ розпочнеться партизанська війна та хвилювання. І тоді Росії доведеться витрачати ще більше ресурсів, щоби це все придушити".

Виходячи з цього, експерт припускає, що найближчим часом не варто очікувати прямого вторгнення з боку РБ. Якщо воно й станеться, то після повторної концентрації російських сил на наших кордонах.

"Тобто якщо росіяни почнуть гнати своїх військових (без участі яких білоруси вторгатися не будуть) у ту ж Гомельську область – це вже буде сигнал. Як і деякі спільні російсько-білоруські навчання біля наших кордонів. Гіпотетично це може статися наприкінці поточного чи на початку наступного року, – пояснює Анатолій Октисюк. — Але тут все залежатиме і від результату битви за Донбас, де РФ сконцентрувала практично всі свої ресурси. За будь-якого результату росіянам буде потрібен час на поповнення сил і перегрупування. Не виключено й те, що в якийсь момент Путін скаже, що всіх уже переміг, всі цілі так званої "спецоперації" досягли – і військові дії припиняться".

Читайте також на порталі "Коментарі" — авіація РФ "дуже добре потрапила" за своїми ж позиціями на Херсонщині.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини