Головна Новини Світ Беларусь Затримання Протасевича в Білорусі: як можуть далі розвиватися події
commentss НОВИНИ Всі новини

Затримання Протасевича в Білорусі: як можуть далі розвиватися події

Експерти назвали ситуацію із затриманням Романа Протасевича в Мінську безпрецедентною

24 травня 2021, 10:30
Поділіться публікацією:

У Мінську затримано засновника опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича. Він перебував на борту літака Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни — Вільнюс. Рейс приземлився в національному аеропорту Мінська після отримання повідомлення про мінування, яке не підтвердилося. Як розцінювати такі методи затримання неугодних Лукашенкові? Як можуть далі розвиватися події? "Коментарі" дізналися прогноз експертів.

Затримання Протасевича в Білорусі: як можуть далі розвиватися події

Роман Протасевич. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

"Немає сумнівів, що це все санкціоновано не тільки Мінськом, а й Москвою"

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко вважає, що ця спецоперація — явно "спайка" КДБ і ФСБ.

"Немає сумнівів, що це все санкціоновано не тільки Мінськом, а й Москвою. Силова посадка літака, який пролітає над територією Білорусі, симуляції "бомби", супровід військовим винищувачем. Путін і Лукашенко зробили заручниками усіх пасажирів літака. У них немає меж боротьбі зі свободою слова. Ловили не вбивцю, терориста, а журналіста, засновника опозиційного Telegram-каналу Nexta. Придушивши свободу слова безпосередньо в Республіці Білорусь (РБ) і Російській Федерації (РФ), диктатори почали полювання на тих, хто вимушено виїхав за кордон, пускаючись на повне беззаконня — повітряне піратство, фактично — на державний тероризм", — зазначає експерт.

Павло Жовніренко впевнений, що повинно йтися не просто про Білорусь, не просто про Лукашенка, а про Союзну державу — РБ і РФ.

"Вони працюють тандемом. І Білорусь тут виступає як модель, як лабораторія, яким чином боротися з опозицією. В цьому ракурсі можна розглядати нещодавні рішення Росії з приводу оголошення низки громадських організацій, ЗМІ іноземними агентами, екстремістськими організаціями. Це робиться, щоб "обезголовити" керівництво опозиції, той шлях, який проклав Лукашенко торік. Тож, використовуючи Білорусь як лабораторію, російське керівництво черпає досвід для застосування репресивних заходів і на своїй території. При цьому виробляється система боротьби не тільки з внутрішньою опозицією, а й із зовнішнім світом. Створюється одна загальна тоталітарна система", — підкреслює експерт.

На думку Павла Жовніренка, колективному Заходу час переходити від політики очікування і млявого реагування, констатації неприпустимості таких дій, які все частіше застосовують білоруське і російське керівництво, до жорсткого протистояння такій поведінці та його попередженню.

"Переходячи до активної фази протистояння, розуміючи, що РФ і РБ виступають, фактично, проти всієї світової демократії, потрібно випробувати ефективність максимально жорстких санкцій на Білорусі. Заборонити усім депутатам білоруського парламенту в'їзд у цивілізовані країни. Те ж саме — для силовиків, суддів, прокурорів. Відключення від SWIFT (Товариство всесвітніх міжбанківських фінансових каналів зв'язку, — прим. ред.), заборона польотів "Белавіа" в європейські (а, можливо, і не тільки в європейські) країни, оголошення Білорусі зоною, над якою заборонено польоти, економічна блокада, виключення з ІКАО — Міжнародної організації цивільної авіації. Потрібно жорстко і по наростанню ставити Лукашенка на місце, тому що ми вже бачимо Сомалі в центрі Європи", — резюмує Павло Жовніренко.

"Свобода слова й опозиційна діяльність у Білорусі зазнають переслідувань найбруднішими методами"

На думку політолога Олега Гнатюка, спецоперація із затримання Романа Протасевича є безпрецедентною за своєю суттю.

"Адже під час вимушеної посадки цивільного літака виникала загроза життю усіх без винятку пасажирів, — підкреслює експерт. — Супровід літака на посадку за допомогою винищувача — чергове підтвердження того, що методи залякування громадян та ігнорування міжнародних правових норм — звичайне явище для авторитарної Білорусі. Крім того, така поведінка окремої держави може становити загрозу для міжнародної цивільної авіації загалом. Тепер питання про безпеку польотів через територію Білорусі постане перед всією світовою спільнотою".

Олег Гнатюк впевнений — ситуація з Романом Протасевичем вкотре показує, що свобода слова й опозиційна діяльність у Білорусі зазнають переслідувань найбруднішими методами. Також у зв'язку з існуванням у Білорусі вищої міри покарання для ув'язнених — смертної кари виникає загроза життю самого активіста.

"Якою має бути реакція світу на такий стан справ? Об'єднавши свої зусилля, міжнародна дипломатія і міжнародні організації повинні активно вимагати негайного звільнення активіста, ввівши жорсткі санкції проти Білорусі, заборонивши польоти над її територією до прояснення ситуації тощо", — вважає політолог.

Раніше повідомлялося, що народного депутата Євгена Шевченка виключили з фракції "Слуга народу" через його підтримку білоруського режиму.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини