Головна Новини Світ Беларусь Зустріч Лукашенка та Путіна в Москві: яке «шоу» нас чекає
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Лукашенка та Путіна в Москві: яке «шоу» нас чекає

Експерти спрогнозували, який результат дасть зустріч лідерів Білорусі та Російської Федерації Олександра Лукашенка і Володимира Путіна 22 березня 2021 року

22 квітня 2021, 14:45
Поділіться публікацією:

Президент Білорусі Олександр Лукашенко 22 квітня здійснює робочий візит до Російської Федерації. З огляду на розкриття недавнього "заколоту" проти Лукашенка, анонсована ним якась гучна заява, а також прагнення Росії посилити свою присутність в Білорусі, "Коментарі" дізналися в експертів, які можуть бути прийняті рішення.

Зустріч Лукашенка та Путіна в Москві: яке «шоу» нас чекає

Лукашенко. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Путін допомагає своєму напарникові "на галерах" підвищити рівень легітимності Лукашенка в Білорусі"

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі вважає, що ніяких серйозних проривів у питаннях політичної і економічної інтеграції на цій зустрічі Путіна з Лукашенком очікувати не варто.

"Будуть звучати заяви про підступи Заходу в контексті "викриття змови" білоруської опозиції та спроби нібито вбити Лукашенка — як метод повалення неугодних режимів. Не випадково Путін під час виступу перед Федеральними зборами проводив паралелі між Лукашенком і Януковичем. "Змова" опозиції, підтримувана Заходом, з можливою участю "українських націоналістів" розкрита. Одержана чергова "перемога". Так Путін допомагає своєму напарникові "на галерах" підвищити рівень легітимності Лукашенка в Білорусі і виправдати жорсткі заходи придушення протестів, які все ще тривають", — пояснює Максим Ялі.

Він підкреслює, що переговори щодо політичної та економічної інтеграції тривають — і Кремль зараз, безумовно, отримав додатковий козир.

"Але Лукашенко продовжує тягнути час — і поки йому це вдається, — вважає експерт. — Його мета — втриматися при владі та спробувати максимально відтягнути ухвалення поправок до Конституції, які обмежать його владу. На цьому вже давно наполягає Кремль".

"Може розширитися російська військова присутність на білоруській території"

Політичний експерт Сергій Таран наголошує, що Білорусь з найближчих сусідів (та й не тільки з них) залишилася фактично останнім союзником Росії. І для Путіна це — хоч якийсь доказ, що зовнішня політика РФ не зовсім провальна. Тому з візиту Лукашенка, з його контактів з Путіним будуть робити шоу, впевнений політексперт. Шоу з метою довести правильність зовнішньої політики Росії.

"Путіну важливо підтримати ентузіазм росіян напередодні намічених на осінь виборів до Держдуми. Ніяких досягнень внутрішніх немає — ні реформ, спрямованих на підвищення добробуту громадян, ні зміцнення економіки, ні технологічних проривів. Тому Путін в традиційній для себе манері намагається "продавати" народу якісь досягнення на зовнішньому фронті. Крим вже анексований. Тепер справа за Білоруссю — в тому чи іншому вигляді", — вважає Сергій Таран.

На його думку, саме як політтехнологія, як кандидат на поглинання Білорусь цікава російській владі.

"Підпишуть якісь нові домовленості в рамках т.зв. "Союзною держави", утворять якісь спільні інституції. Будуть показувати всіляко росіянам, що Путін зумів розширити територію Росії, — зазначає політексперт. — До речі, не випадково він питанню Білорусі приділив певну частину свого вчорашнього виступу перед Федеральними зборами. Не виключаю, що може розширитися російська військова присутність на білоруській території. Все це, безумовно, створює фактор напруженості на північному кордоні України".

Нагадаємо, експерти розповіли, чим обернеться скандальний візит "слуги народу" Шевченка до Лукашенка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини