Головна Новини Світ Беларусь Зустріч Путіна і Лукашенка у Сочі: що могло залишитися за лаштунками
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Путіна і Лукашенка у Сочі: що могло залишитися за лаштунками

Це третій візит у 2021 році Олександра Лукашенка в Росію

31 травня 2021, 11:11
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко 28 і 29 травня був із візитом в російському Сочі, де зустрівся з президентом РФ Володимиром Путіним.

Зустріч Путіна і Лукашенка у Сочі: що могло залишитися за лаштунками

Путін і Лукашенко. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Що можна сказати про офіційні релізи і про те, що могло залишитися за лаштунками? Чого Україні найближчим часом чекати від все більш явного російсько-білоруського зближення? Експерти оцінили ці моменти для видання "Коментарі".

Директор Інституту світової політики Євген Магда вважає, що зустріч Путіна і Лукашенка в Сочі відбулася за роками обкатаним сценарієм. Це і тривалі переговори, і обіцянки з боку РФ виділити кошти, які однозначно не вирішують фінансовтх проблем Білорусі, але допомагають продемонструвати "російсько-білоруську дружбу".

На думку експерта, інцидент із літаком авіакомпанії Ryanair, який 23 травня був примусово посаджений в аеропорту "Мінськ" з метою захоплення опозиційного журналіста Романа Протасевича, не вніс кардинальних змін у відносини Лукашенка і Путіна.

"Лукашенко вже по накатаній доріжці використовує різні технології, щоб просити у Росії кошти. В цьому нічого кардинально нового немає. Так що я прогнозую, що відносини Москви і Мінська в найближчому майбутньому не будуть змінюватися.
Варто дивитися на найкоротшу перспективу, — вважає Євген Магда. — Такою перспективою буде проведення російсько-білоруських військових навчань "Захід-2021" у вересні 2021 року. Ці навчання РФ і РБ (Республіка Білорусь) традиційно стають предметом стурбованості України, Польщі, країн Балтії.
Думаю, що ситуація не зміниться і цього разу, особливо в контексті того, як РФ нещодавно "грала м'язами" на кордоні з Україною.
Припускаю, що навчання "Захід-2021" стануть новим етапом у здійсненні тиску на Україну. Не виключаю також, що саме у вересні варто очікувати рухів із боку Лукашенка щодо наповнення Союзної держави з РФ конкретним змістом".

Експерт вважає, що простір для маневру у Лукашенка звужується, а Путіну потрібна маленька геополітична перемога напередодні виборів до Держдуми РФ, які також заплановані на вересень. І які, в його розумінні, має виграти "Єдина Росія".

"Що стосується загроз для України, то це — розміщення російських військ на постійній основі на території Білорусі. Можливе відновлення переговорів про військово-повітряну базу у Бобруйську. Розміщення там, наприклад, повітряно-десантних підрозділів російської армії, — зазначає Євген Магда. 
Серед загроз - і згортання економічних відносин між Україною та РБ, в тому числі зменшення білоруського експорту по товарах стратегічного значення. І погіршення клімату двосторонніх відносин, про що свідчать останні заяви Лукашенка. Можна сміливо говорити про те, що україно-білоруські відносини нині знаходяться на найнижчій точці за весь час".

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький вважає, що виглядає все так, ніби Путін якоюсь мірою в заручниках у Лукашенка.

"Мабуть, з усіх сценаріїв, що розглядаються Кремлем по Білорусі, виходить, що якщо з Лукашенком щось станеться, то наступним буде людина з явно не проросійськими поглядами. Напевно, російське керівництво більше знає про реальні настрої білорусів, ніж сам Лукашенко. І, схоже, вони розуміють, що альтернативи Лукашенко поки немає, — розмірковує експерт. 
РБ має величезне значення для Путіна як єдиний реальний союзник із країн колишнього СРСР. Важливий з географічної, геополітичної, з військової точки зору. В результаті Лукашенко творить усе, що хоче. І це не завжди, можливо, відповідає інтересам Росії зараз. 
Ситуація у нього стає все гіршою, він приїжджає в РФ, щось говорить, йому дають чергові гроші. А натомість — нічого, крім слів про братерство. Чи не виглядає ситуація так, ніби Лукашенко готує ґрунт, щоб об'єднатися з Росією по-справжньому. Або щоб прийшов йому на зміну людина проросійських поглядів, щоб завершити процес об'єднання в Союзну державу. Схоже, реальною зміною собі Лукашенко бачить лише власного сина Миколу, якого тягає всюди".

Олексій Голобуцький не виключає, що ми бачимо і маніпуляцію з боку РФ, яка ставить Лукашенку незручні для нього умови.

"А він крутиться, як в'юн на сковорідці. При цьому ситуація стає все гірше для нього і всередині країни, і за її межами. Що точно відбувається ми, зрозуміло, не знаємо. Але поки, наголошую, нічого із прогнозованого деякими експертами в рамках російсько-білоруського зближення, не відбулося. Крим як не визнавали білоруси російським, так і не визнають. Деяким реальним наповненням Союзна держава не обростає ...
Напевно, закони співіснування диктатор режиму в РБ відрізняє від того ж російського. Особливість у тому, що Лукашенко, не маючи геополітичних інтересів, просто займається особистим виживанням. Це персональний авторитаризм, де все побудовано на особистості диктатора. І Лукашенко, ймовірно, розуміє, що як тільки втратить свою суб'єктність в очах Путіна, усе одно буде, хто його потім придавить -Захід, свій народ або Росія ", — зазначає експерт.

Він також вважає, що не правильно критикувати Україну, яка нібито пішла на поводу країн Заходу, закривши небо від білоруських літаків і заборонивши своїм літати над РБ.

У нас, на думку Олексія Голобуцького, немає іншого вибору, окрім як рухатися в загальноєвропейському векторі у цій ситуації. Інакше ще більше втратимо підтримку Заходу, з якою і так проблеми останнім часом.

Нагадаємо, Олександр Лукашенко прилітав у Сочі на особисту зустріч із колегою з РФ Володимиром Путіним. Стало відомо, що країни домовилися про те, що Кремль надасть Мінську кредит на $ 1,5 млрд.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини