Аналітик стверджує, що Китай готує план на випадок смерті Путіна

Сі Цзіньпін починає активніше співпрацювати з можливим наступником Путіна.

Економіст і старший науковий співробітник Атлантичної ради Андерс Ослунд заявив, що Китай готує план на випадок смерті, або відходи від влади Володимира Путіна. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Business Insider.

Попри заяви лідера Китаю про "безмежну дружбу" з Володимиром Путіним, Сі Цзіньпін розглядає можливих наступників російського диктатора. На думку Андерса Ослунда Сі Цзіньпін покращує свої зв'язки з прем’єр-міністром Росії Михайлом Мішустіним.

Як приклад цього Ослунд наводить те, що під час відвідин Росії Сі Цзіньпін провів зустріч віч-на-віч з Мішустіним. У травні вже прем’єр-міністр Китаю Лі Цян запросив Мішустіна до Китаю. Там Мішустіна прийняли у Великій залі народних зборів. За словами аналітика це виходить за рамки звичайного китайського та російського протоколу.

Окрім того, Ослунд зазначив, що такі дії ймовірно не сподобались Путіну, адже прем'єр-міністр був відсутній на наступних засіданнях Ради безпеки Росії, куди він до цього часу приходи регулярно.

"Це, мабуть, є найкращим доказом того, що Китай, можливо, дивиться не тільки на Путіна, але й прагне культивувати альтернативні відносини в Росії", - вважає Андерс Ослунд.

Аналітик Eurasia Group Алі Вайн вважає, що Китай справді може розробити план на випадок непередбачених обставин у Росії. Одними з таких Вайн називає чутки про хвороби Путіна, а також те, що поразка у війні може повалити його режим.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Китай посилює своє шпигунство за Сполученими Штатами. Пекін побудує центр прослуховування поблизу США.

Також "Коментарі" писали про американського посла в Китаї, який сподівається, що КНР зробить правильний вибір щодо війни в Україні.