Головна Новини Світ Китай Чи може Китай зупинити війну в Україні: які важелі впливу є у Пекіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може Китай зупинити війну в Україні: які важелі впливу є у Пекіна

Задля відновлення економіки Пекін посилює співпрацю з країнами Європи

20 квітня 2024, 00:35
Поділіться публікацією:

Китай став глобальним центром ухвалення рішень, який спроможний впливати на продовження або припинення війни в Україні, вважає політичний експерт Валерій Клочок.

Чи може Китай зупинити війну в Україні: які важелі впливу є у Пекіна

Китай став глобальним центром ухвалення рішень. Фото з відкритих джерел

За словами політолога, наразі Китай активно займається відновленням зростання своєї економіки, для чого посилює співпрацю з країнами Європи.

"Перед Китаєм постало питання економічного зростання, яке почало відновлюватися. Китайська економіка вже не падає. Сі Цзіньпін проявляє неймовірну активність у переговорах зі світовим бізнесом. Питання інвестицій та конкуренції з Індією стоїть для Сі Цзіньпіна дуже гостро. Китай знайшов дуже багато союзників у Європі. Одним з найголовніших союзників є Еммануель Макрон, який зараз лобіює в Європі інтереси Китаю. Не даремно на початку травня Сі Цзіньпін полетить до Франції", – розповів Валерій Клочок.

Політексперт відзначив, що у контексті посилення співпраці з європейськими країнами Китай може бути зацікавлений у створенні умов припинення вогню в Україні.

"Неможливо не помічати, що Китай перебрав на себе ініціативу у питанні проведення майбутнього саміту миру, який не обов’язково відбудеться у Швейцарії, оскільки Пекін пропонує свій саміт миру. Китай наразі не уточнив, на який саміт миру він готовий приїхати разом з Росією", – сказав експерт.

На думку політолога, формат забезпечення гарантій припинення бойових дій може передбачати розміщення китайських військовослужбовців на лінії фронту з боку російської армії, а французьких військових – з боку України. Водночас, додав він, відкритим залишається питання ролі США у такому форматі. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що армії країн Європи скорочуються на тлі потенційних загроз з боку Росії, Ірану та Північної Кореї. Як пише видання The Economist, країни Заходу здебільшого відмовилися від строкової служби, запровадивши службу за контрактом, оскільки більшість конфліктів, в яких вони брали участь після Другої світової війни, були локального рівня на кшталт операцій в Афганістані та Іраку.

Крім того, портал "Коментарі" розповідав, що директор ЦРУ Вільям Бернс заявив, що Україна може програти війну до кінця цього року, якщо США не нададуть ЗСУ більше допомоги. "Існує цілком реальний ризик того, що українці можуть програти на полі бою до кінця 2024 року або, принаймні, дадуть стати Путіну в становище, коли він зможе диктувати умови політичного врегулювання", — заявив директор ЦРУ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини