Чи варто Україні покладатися на Китай: яку ціль переслідує Пекін

Заяви китайський дипломатів не говорять про готовність Пекіну займати проукраїнську сторону

Експерт з міжнародної політики Вадим Трюхан вважає, що, попри миротворчі ініціативи, Китай залишається союзником РФ.

"Якщо перекласти останні публічні заяви представників Китаю щодо війни, яку Росія розв'язала проти України, з дипломатичної мови на просту людську, то виходить що: 1) Китайцям Росія потрібна у тому вигляді, в якому вона існує зараз. 2) Україна має припинити супротив російській агресії, підняти руки і здатися окупантів з надією, що якусь частину українців росіяни пожаліють та дозволять їм жити в новостворених гетто. 3) Захід має зупинити будь-яку підтримку України, погодитися з тим, що її окупує Росія та сидіти тихенько, сподіваючись, що Путін обмежиться завоюванням України", - написав експерт-міжнародник у соціальній мережі.

Крім того, за словами Вадима Трюхана, Пекін вважає, що санкції проти Росії та Китаю мають бути зняті, обидві країни мають отримати доступ до сучасних технологій і фінансових ресурсів для збільшення виробництва зброї, а натомість Китай готовий прослідкувати, щоби росіяни не вбили всіх українців.

"Якщо називати речі своїми іменами, то ось така суть місії так званого представника Китаю щодо України, "товариша" Лі Хуея", - підсумував експерт.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Чехія законтрактувала для ЗСУ першу партію снарядів, які вже за кілька тижнів можуть доставити в Україну, повідомив гендиректор з питань оборонної політики Ян Іреш. Він не розкрив інформацію про те, які саме європейські країни є учасниками відповідної ініціативи Чехії. Ян Іреш також не розповів, в якій країні будуть закуплені боєприпаси.

Крім того, портал "Коментарі" розповідав, що без американської допомоги Росія отримає стратегічну перевагу над Україною, що може закінчитися трагедією, заявив колишній головнокомандувач Збройних сил США Марк Міллі. Він закликав членів Республіканської партії розблокувати допомогу Україні. Інакше, за його словами, світовий порядок, заснований на принципах демократії, може отримати "смертельний удар".