Головна Новини Світ Китай Чи вдасться Сі Цзіньпіну повторити подвиг Мао Цзедуна – на що замахнувся Китай
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи вдасться Сі Цзіньпіну повторити подвиг Мао Цзедуна – на що замахнувся Китай

Сі Цзіньпінь спробував акцентувати увагу на світовій місії Китаю

17 жовтня 2022, 11:25 comments1794
Поділіться публікацією:

Голова Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін у неділю відкрив з'їзд Комуністичної партії, на якому тисячі відібраних делегатів мають затвердити його заявку на історичний третій термін правління. Сі виступив з програмною промовою, в якій приділив увагу зовнішній політиці КНР, а також Тайваню. Які висновки можна зробити із цього виступу? Що для себе мають зрозуміти США, Україна, РФ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи вдасться Сі Цзіньпіну повторити подвиг Мао Цзедуна – на що замахнувся Китай

Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Сі Цзіньпін продемонстрував прагнення біполярного світу

Директор Інституту світової політики Євген Магда звертає увагу, що 20-й з'їзд правлячої Комуністичної партії Китаю, який розпочався 16 жовтня в Пекіні, точно відрізнятиметься від 20-го з'їзду Компартії СРСР.

"На китайському з'їзді не розвінчуватимуть культу особистості Сі Цзіньпіня. І він піде на безпрецедентний третій термін, про що свідчить його виступ в перший день з'їзду, – прогнозує експерт. – Ідея про те, що Сі Цзіньпін може поступитися своїм місцем залишається виключно ідеями та припущеннями, які не мають, схоже, жодного відношення до реальності".

За словами експерта, під час свого виступу Сі Цзіньпін явно продемонстрував прагнення біполярного світу. І його полюсами будуть, на думку китайського лідера, КНР та США.

"Цікаво поспостерігати за російською реакцією із цього приводу, – вважає Євген Магда. – До того ж Сі Цзіньпін досить голосно заявив, що Китай ніколи не відмовиться від свого права на Тайвань, включаючи, якщо знадобиться, силове вирішення проблеми. Втім, це скоріше елемент звичної риторики. Офіційний Пекін неспроможний говорити інакше. Тим часом, дії США, зокрема військового характеру, під час серпневого візиту на Тайвань спікера Палати представників Ненесі Пелосі, економічні кроки Штатів (у тому числі удар по китайській напівпровідниковій промисловості) дозволяють допускати, що слова Сі Цзіньпіна залишаться словами. США не віддадуть Тайвань під вплив КНР, але при цьому Пекін, звичайно, намагатиметься грати у свою гру".

Завдання нинішнього лідера Китаю – переобратися на третій термін і цим порушити багаторічну традицію обрання голови Компартії лише на два терміни

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак звертає увагу на те, що виступ Сі Цзіньпіня проходить в умовах політичної еволюції КНР від системи колективного правління до особистого режиму Сі в умовах світової турбулентності.

"Якщо раніше китайські лідери робили ставку в ідеологічному наративі на економічне будівництво, нині Сі змінив модель комунікації з акцентом на безпеку, – пояснює експерт. – Завдання нинішнього лідера Китаю – переобратися на третій термін і цим порушити багаторічну традицію обрання голови Компартії лише на два терміни. Це буде прецедент, подібне вдавалося лише Мао Цзедуну".

Тому, зазначає Олег Постернак, Сі Цзіньпінь намагався акцентувати увагу на світовій місії Китаю в контексті реалізації "китайської мрії".

"Очевидно, що ключовою амбіцією китайського керівництва стає бажання перетворити країну на світовий острів стабільності та безпеки. Тому мова пройнята духом обережного імперіалізму, геополітичної та технологічної конкуренції та бажання утримати Китай як альтернативний центр світової безпеки. З цим пов'язана заява про те, що КНР залучатиме і заохочуватиме вчених та інженерів в аерокосмічній, біотехнологічній, квантовій та супутниковій навігаційній галузях", – пояснює експерт.

Він також наголошує, що тему російсько-української війни Сі особливо не виділяв, лише віднісши її наслідки до одного зі "штормів" поряд з енергетичними складнощами.

"Подібне може свідчити про те, що КНР продовжує дотримуватися курсу невоєнної, політичної підтримки позиції Росії, сприймаючи війну в Україні як інструмент ослаблення РФ та залучення та фокусування Заходу. Китай використає будь-яку можливість скоротити раніше переважну увагу США в Азіатсько-Тихоокеанському напрямку. Фундаментальний інтерес – завдати кілька тактичних поразок США руками Росії у Східній Європі", – зазначає Олег Постернак.

На його думку, щодо Росії китайська політика поки що залишиться незмінною – очікування послідовного ослаблення РФ та акуратне використання будь-яких можливостей для посилення свого впливу.

"Подібне вже помічається щодо Казахстану, який фактично вийшов з-під домінуючого впливу РФ і дрейфує у бік стратегічних відносин із Китаєм. Також слід зазначити і розширення економічного та фінансового впливу на Білорусь, – каже експерт. – Ну і ключове питання для Сі Цзіньпіня – тайванська мапа. На нинішньому ХХ з'їзді було заявлено їм, що Китай "не виключає застосування військової сили", хоч і прагне мирного возз'єднання. У виступі на попередньому з'їзді у 2017 році такої заяви не було. Тут треба розуміти все просто: війні КНР з Тайванем у найближчому майбутньому бути".

Чим далі, тим більш вираженими будуть дебати про доцільність розвитку економічних зв'язків із Китаєм

Асоційований аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, експерт із Східної Азії Олексій Живора розмірковує так:

"Третій термін Сі навряд чи когось здивує. За час його правління ця тоталітарна країна поступово набуває авторитарних рис, включаючи культ особистості та формалізацію прийняття рішень колективними органами Компартії Китаю".

Щодо з'їзду КПК, то тут так само – без сюрпризів, вважає експерт. Китай, за його словами, як і раніше, тримає економічний розвиток у пріоритеті і хоче стати світовим лідером до середини століття.

"Для Росії, наприклад, це означає відмову Китаю від прямих форм підтримки московського режиму, бо для збереження хоч би наявних темпів економічного розвитку Пекін має підтримувати робочі відносини із Заходом – своїми найбільшими торговими партнерами. Для України це означає, що одного ворога в нас менше. Поки що", – наголошує Олексій Живора.

Він припускає, що західним країнам доведеться визначитися, чи готові вони бачити один із найрепресивніших режимів серед світових лідерів.

"Чим далі, тим більш вираженими будуть дебати щодо доцільності розвитку економічних зв'язків із Китаєм, – прогнозує експерт. – Вже зараз можна побачити перші дзвінки цього процесу на прикладі заборони експорту комп'ютерних чіпів до піднебесної".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія вдарила ракетами Сумщиною – є "прильоти": подробиці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини