Головна Новини Світ Китай Чи змінилася позиція Китаю щодо війни в Україні: чи може Пекін включитися у переговорний процес
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи змінилася позиція Китаю щодо війни в Україні: чи може Пекін включитися у переговорний процес

Китай відіграє свою роль у світовій політиці

16 лютого 2024, 12:02
Поділіться публікацією:

Китайська Народна Республіка (КНР), яку Швейцарія запросила стати учасником Глобального "саміту миру", з орієнтацією на українську "формулу миру", схоже, воліє й надалі грати у свою гру. Так, представник Китаю в ООН Чжан Цзюнь виступив проти постачання зброї Україні для протистояння РФ, звинуватив НАТО у продовженні війни та закликав Київ та Москву переосмислити та виконати Мінські домовленості. Про що говорить позиція Китаю, чи може вона змінитись? Чи готовий Пекін стати частиною переговорного процесу? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи змінилася позиція Китаю щодо війни в Україні: чи може Пекін включитися у переговорний процес

Китай. Фото: з відкритих джерел

Повноцінно брати участь Китай готовий лише у вже запущеному переговорному процесі

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса розмірковує так:

"Позиція Китаю не змінилася – і навряд чи зміниться. Він наполягає на проведенні мирних переговорів. А поки що такий процес не запущений, офіційний Пекін не стане серйозно брати участь у якихось попередніх заходах".

Що не скасовує того, продовжує експерт, що КНР може відправити представника на переговори до тієї самої Швейцарії, якщо там пройде глобальний саміт миру, про який багато говорить президент Зеленський.

"Але повноцінно брати участь Китай готовий лише в уже запущеному переговорному процесі", — упевнений Ілля Куса.

Важливо, що Китай підтримує принцип територіальної цілісності

На думку експерта Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексія Куща Китай грає свою геополітичну гру.

"Звичайно, він не підтримуватиме Україну в тому ж форматі, що й Захід, – наголошує експерт. – Але водночас, вкрай небезпечна для нас хибна думка, що Китай є партнером Росії у цій війні – і його потрібно розглядати чи не як ворожу державу".

Олексій Кущ наголошує, що Китай відіграє свою роль у світовій політиці. Потрібно просто позначити, зазначає експерт, що суверенітет України – на користь КНР. Що самому Китаю не вигідна "велика перемога" РФ та її довгострокова мілітаризація.

"Важливо, що Китай підтримує принцип територіальної цілісності. Президент України Зеленський у цьому плані проводить виважену політику з огляду на роль Китаю у світі. У будь-якому випадку, стабільний мир в Україні та гарантії безпеки (поки ми не вступили в НАТО) без участі Китаю будуть менш ймовірними, ніж за його підтримки", – робить висновок Олексій Кущ.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи є сенс у переговорах із РФ: яка ймовірність, що вони відбудуться у 2024 році.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини