Головна Новини Світ Китай Експерт: Китай хоче, щоби Україна поступилася територіями
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт: Китай хоче, щоби Україна поступилася територіями

Пекін просуває проросійську повістку дня, вимагаючи від України поступитися територіями

1 серпня 2024, 22:29
Поділіться публікацією:

За результатами візиту очільника МЗС Дмитра Кулеби до Китаю ні в заяві МЗС України, ні в заяві МЗС КНР не було формулювань, що Пекін підтримує територіальну цілісність України, заявив політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

Експерт: Китай хоче, щоби Україна поступилася територіями

КНР готова брати участь у переговорах. Фото з відкритих джерел

"У зовнішньополітичних питаннях Китай дотримується дуже розмитої риторики. Зокрема, Пекін завжди заявляє, що підтримує територіальну цілісність всіх держав. Але коли мова йде про Україну та Росію, Китай не уточнює, територіальну цілісність якої саме країни він підтримує. Озвучена у такій версії заява залишає Пекіну поле для маневрів, оскільки, згідно з російською конституцією, до складу РФ включені п’ять українських регіонів. Тобто, коли Китай говорить про територіальну цілісність всіх держав, він може мати на увазі й визнання російськими окупованих територій", — пояснив Ігор Чаленко.

Політолог зауважив, що після зустрічі з китайським колегою Ван Ї Кулеба наголосив, що КНР підтримує територіальну цілісність саме України, а також про визнання територіальної цілісності України Китаєм також наголошував Володимир Зеленський.

"Думаю, офіційний Київ не випадково на цьому акцентував увагу. Ймовірно, під час поїздки Кулеби до Китаю були розмови про те, що Україні, можливо, доведеться відмовитись від частини своїх територій", — додав він.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що уряд Китаю за підсумками зустрічей міністра закордонних справ КНР Ван І із керівниками зовнішньополітичних відомств України, США та Росії продовжить підтримувати політичне врегулювання "української кризи". Таку заяву під час брифінгу зробив представник МЗС КНР Лінь Цзянь.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини