Головна Новини Світ Китай Китай може організувати саміт між Заходом і Глобальним півднем щодо України
commentss НОВИНИ Всі новини

Китай може організувати саміт між Заходом і Глобальним півднем щодо України

Китай може організувати проведення конференції із питання припинення війни в Україні за участі Заходу та країн Глобального півдня, вважає Олексій Голобуцький. При цьому він сумнівається, що КНР братиме участь у саміті в Швейцарії

17 травня 2024, 19:45
Поділіться публікацією:

Після зустрічі із кремлівським диктатором Володимиром Путіним, Китай озвучив дуже відсторонену позицію щодо війни в Україні, яку розв’язала терористична Росія, відзначає політтехнолог Олексій Голобуцький.

Китай може організувати саміт між Заходом і Глобальним півднем щодо України

Китай

По-перше, підкреслює експерт, в китайських дефініціях це досі "кризова ситуація", а не "війна" чи "напад". По-друге, Китай готовий визнати результати мирної конференції – "якщо їх визнають і Україна, і Росія". А це, підкреслює Голобуцький, означає відсутність причин все ж брати участь в швейцарській конференції. Як максимум, додає він, на Глобальний саміт миру Пекін відправить якогось представник невисокого рангу саме як спостерігач, а не учасник.

Також експерт звернув увагу вже на традиційні заяви про те, що Китай готовий відіграти конструктивну роль в поверненні миру й стабільності в Європі.

"Але можливо Путін домовився з Сі, щоб той взяв на себе роль координатора в мирній конференції "Глобального Півдня" за участі Росії. А тоді представляв цю позицію на майбутній, можливо, осінній, спільній мирній конференції Заходу й "Глобального Півдня". Це передбачає більш активну позицію Китаю щодо проблеми, ніж та, готовність до якої Сі демонстрував досі. Але загалом дистанцію і тут буде збережено",
- вважає Голобуцький.

При цьому експерт підкреслив, що Сі і Путін обмінялись інформацією і намірами та розійдуться обмірковувати це.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що 15-16 червня у Швейцарії має відбутися Глобальний саміт миру. Проте, стало відомо, що президенти Бразилії та ПАР відмовилися приймати у ньому участь. Якщо так само вчинить і Китай, то саміт втратить свою мету, адже Україна збиралася на саміті працювати саме з країнами Глобального півдня і переконувати їх підтримати "формулу миру" президента Володимира Зеленського.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини