Головна Новини Світ Китай Китай пришвидшився з «миром в Україні»: кому хоче нашкодити і які бонуси отримати
commentss НОВИНИ Всі новини

Китай пришвидшився з «миром в Україні»: кому хоче нашкодити і які бонуси отримати

Китай дуже переймається тим, що Трамп переможе і завершить війну в Україні за один день

24 липня 2024, 14:49 comments1370
Поділіться публікацією:

Враховуючи перспективу обрання Дональда Трампа президентом США, Китай, як і деякі інші країни, пробують грати на випередження в глобальних питаннях, зважаючи на цілковиту невизначеність, що саме робитиме Трамп і куди поверне політика Білого дому, якщо він стане президентом знов, вважає політтехнолог Олексій Голобуцький.

Китай пришвидшився з «миром в Україні»: кому хоче нашкодити і які бонуси отримати

Сі Цзиньпінь

За його словами, можливе президентство Трампа вже поміняло риторику президента Володимира Зеленського: з порядку денного цілковито прибрано "кордони 1991 року", натомість прийнято озвучену Борисом Джонсоном концепцію "кордони 24.02.22 і НАТО плюс ЗСУ стають бойовим загоном Європи".

"Фактично, це варіант обміняти частину територій на певний (недовгий) час спокою і можливість зберегти проєвропейський устрій. Останні опитування українців загалом свідчать, що подібний розвиток подій тепер влаштував би більшість. Однак невідомо, чи влаштовує цей варіант Путіна, а не тільки міжнародне співтовариство", — відзначив експерт.

Однак, за його словами, для президента Китаю Сі Цзиньпіна не настільки принципово, на чому саме зійдуться сторони. Головне, що він серйозно сприйняв неодноразові публічні заяви Трампа і його оточення, що варто тільки обійняти посаду президента знов, як війну в Україні "буде закінчено за один день". Голобуцький вважає, що Сі остерігається, що це справді може вдатись Трампу, а Китай тоді лишиться взагалі за бортом мирного процесу.

"Але до виборів ще є понад 100 днів. І Китай категорично не зацікавлений в обранні Трампа з його жорсткою антикитайською позицією. Відповідно, якщо можна перехопити в Трампа з-під носа мирне врегулювання в Україні і тим самим ще й не дати йому ні на 1% наростити рейтинг (а перемогу Трампа чи Гарріс дійсно визначатиме десь 1% чи й менше) – Китай спробує це зробити. В сенсі, підіграти Демпартії в українсько-європейському питанні", — говорить експерт.

Саме тому, вважає Голобуцький, Пекін пришвидшився і активізував зусилля – щоб наприкінці 2024-го тогу миротворця приміряв Сі, а не Трамп.

"Бо Трамп-миротворець посилить свої позиції в Європі (яка зараз його відверто боїться). І тоді Китай втратить останні перспективи вирішення проблем між ним і західним світом. З Америкою і так ясно, що ситуація найближчим часом в Китаю не покращиться, а тільки погіршуватиметься. А от сподівання на нейтрально-позитивні стосунки з Європою ще мають під собою непогане підґрунтя. Тим більше, якщо Сі посприяє розв’язанню української проблеми", — говорить Голобуцький.

При цьому, на його думку, можливий ще один аспект цієї глобальної політичної гри.

"Майже більярдний: кожен намагається підштовхнути ситуацію з Україною в такий бік, щоб відштовхнути потрібні кулі до потрібних луз. При цьому, очевидно, відчуття і доля самої України практично нецікаві гравцям", — підкреслив експерт.

За його словами, є думка, що США спробують коштом частини територій України і нашими компромісами в процесі укладання перемир'я змусити Росію відійти від Китаю. Тобто, підкреслює експерт, купити нашими поступками хоч умовну і тимчасову неучасть Кремля в планах Китаю. Разом з тим, Китай спробує максимально зберегти європейську і натівську орієнтацію України і свободу нашого маневру, щоб змусити Росію протистояти цьому і міцніше триматись китайського вектора.

"Тобто, з цієї точки зору Америка відштовхує Україну, щоб не посилити Китай Росією. А Китай підштовхує Україну до Заходу, щоб прив'язати до себе Росію. Я би не сказав, що ця побудова не має під собою реального підґрунтя. На певному рівні саме ці наміри можуть рухати світовими політичними лідерами", — підсумував Голобуцький.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що у Китаї голова МЗС Дмитро Кулеба відзначив, що Україна готова до переговорів з РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини