Головна Новини Світ Китай Китай запропонував найбільшим ядерним державам укласти угоду: у чому її особливість
commentss НОВИНИ Всі новини

Китай запропонував найбільшим ядерним державам укласти угоду: у чому її особливість

Пекін закликав ядерні держави виконати свої "особливі та пріоритетні обов'язки" щодо ядерного роззброєння відповідно до Конвенції ООН

29 лютого 2024, 07:38
Поділіться публікацією:

У Китаї закликали держави з найбільшими ядерними арсеналами домовитися про угоду "про незастосування ядерної зброї першими одна проти одної". Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "Reuters".

Китай запропонував найбільшим ядерним державам укласти угоду: у чому її особливість

Китай. Фото: з відкритих джерел

Зазначається, гендиректор департаменту контролю над озброєннями МЗС Китаю Сунь Сяобо в рамках Конференції з роззброєння в Женеві закликав ядерні держави виконати свої "особливі та пріоритетні обов'язки" щодо ядерного роззброєння відповідно до Конвенції ООН. Він зазначив, що Конференції з роззброєння має визначити дорожню карту чи графік для міжнародного правового інструменту, який убезпечить неядерні держави від загрози ядерної зброї.

"Держави, які володіють ядерною зброєю, мають провести переговори та укласти договір про незастосування ядерної зброї першими один проти одного або зробити політичну заяву з цього приводу", — сказав Сунь.

Як відомо, у Росії та США найбільші у світі ядерні арсенали. А Китай та Індія є єдиними ядерними державами, які офіційно дотримуються політики "незастосування першими".

Сунь також закликав до універсального, недискримінаційного порядку експортного контролю, що не розповсюджується, для вирішення проблем глобальної безпеки та сприяння більшій відповідності в галузі біохімії для підтримки авторитету системи договорів про контроль над озброєннями.

Крім того, китайський дипломат вважає, що необхідно приділити увагу розробці міжнародних норм та протидіяти новим науково-технічним викликам у таких галузях, як штучний інтелект, космічний простір та кіберпростір.

Він описав міжнародну ситуацію зі стратегічною безпекою як таку, що стоїть перед новими викликами, і що країни з найсильнішою військовою силою неодноразово "порушували договори", щоб "добуватися власної абсолютної переваги".

Читайте також на порталі "Коментарі" — росіяни відрепетирували застосування ядерної зброї: побоюються одного з партнерів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини