Головна Новини Світ Китай Китай згортає режим економічного сприяння Путіну: про що йдеться
commentss НОВИНИ Всі новини

Китай згортає режим економічного сприяння Путіну: про що йдеться

Китай почав згортати економічну співпрацю з Росією, відзначив політтехнолог Олексій Голобуцький. А все тому, що не хоче втратити ринки Європейського Союзу, які для нього є більш цікавими

28 травня 2024, 17:38 comments2412
Поділіться публікацією:

Як відзначив політтехнолог Олексій Голобуцький, не тільки президент Франції Еммануель Макрон демонструє доволі войовничу позицію — його урядовці теж роблять рішучі і серйозні за можливими наслідками заяви. Зокрема, міністр фінансів Франції Брюно Ле Мер в рамках зустрічі глав фінансів G-7 у Стрезі, Італія, заявив, що Китай становить глобальну небезпеку для всієї світової економіки як джерело дешевого промислового експорту.

Китай згортає режим економічного сприяння Путіну: про що йдеться

Китай і Росія

Як вважає експерт, очевидно, президент Китаю Сі Цзиньпін дійшов до певної "червоної лінії" світових економічних лідерів — і незабаром щодо Китаю буде вжито значно більш жорсткі заходи. Бо ядерна загроза і загроза розв'язання війни довкола Тайваню — ніщо поряд з економічною загрозою найбільшим учасникам глобального ринку, додав Голобуцький.

За його словами, коли йдеться про сотні мільярдів і трильйони, про десятки і сотні мільйонів робочих місць, жодні принципи дипломатії не встоять, а також не спрацюють жодні звичайні міркування для стримання радикальних заходів.

"Очевидно, Сі цього очікував. Саме тому Путіна було прийнято більш ніж стримано, якщо оцінювати реальні політичні і економічні результати візиту. І саме тому Китай намагався продемонструвати максимально нейтральну лінію щодо війни в Україні в тому числі. Переконати Захід, що стане оптимальним медіатором в планованих переговорах з Путіним",
- вважає експерт.

Більше того, на його переконання, Китай згортає режим економічного сприяння Путіну.

"Сі і раніше все сприяння обмежував продажем і не задешево, а не передачею необхідних Росії високотехнологічних товарів. А тепер, за підсумками великого офіційного візиту Путіна, російські платежі через китайські банки тільки ускладнились — хоча Путін їздив зокрема і для того, щоб вирішити цю проблему, котра є дуже серйозною для частково ізольованої російської економіки в цілому",
- підкреслив Голобуцький.

За оцінками російських імпортерів, банкірів, агентів і митних брокерів, як пише The Moscow Times, з лютого 2024 до Китаю успішно доходила гора чверть платежів з Росії, навіть як розраховуватись пробували в юанях, а не доларах. Надалі ситуація погіршувалась на очах. Певний час вдавалось пропихувати російські платежі через регіональні сільськогосподарчі банки Китаю. Після візиту Путіна і вони оголосили тимчасове призупинення транзакцій з Росії.

Тобто, підкреслює експерт, Китай щодня демонструє чимдалі акуратніше ставлення до антиросійських санкцій від США. Ймовірно, очікуючи і побоюючись ще суворіших заходів щодо себе.

"Але тепер Китай, фактично, проголошено економічним ворогом Європи, США, Канади і Японії. Адже не забуваймо: заяву зроблено в рамках засідання представників G7. Навряд би Ле Мер офіційно озвучував щось, що йде в розріз з позицією інших його шістьох колег",
- додав експерт.

Якщо оцінювати з точки зору традицій східної дипломатії, то Китай зараз має максимально прогнутись і піти на поступки, адже майже вся його зовнішня торгівля якраз і зав'язана на країни Великої сімки. А внутрішньоекономічна і соціальна ситуація так і не покращилась після ковідної кризи — хіба погіршилась. Не певен, чи загрожує китайській економіці колапс у випадку серйозних заходів з боку країн G7, але дуже тяжка криза точно буде, додав експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, як у Китаї принизили Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини