Головна Новини Світ Китай Китайська армія поїде на навчання до Росії: до чого готуватися вільному світові
commentss НОВИНИ Всі новини

Китайська армія поїде на навчання до Росії: до чого готуватися вільному світові

Крім Китаю в навчаннях візьмуть участь Індія, Білорусь, Таджикистан, Монголія, Росія та інші країни

17 серпня 2022, 16:46 comments1572
Поділіться публікацією:

Народно-визвольна армія Китаю (НВАК) візьме участь у військових навчаннях "Схід-2022" на території Росії. Навчання відбудуться з 30 серпня до 5 вересня, в них також візьмуть участь військові з Білорусі, Індії, Таджикистану, Монголії. Про що говорить таке рішення Китаю? Чи можна вважати, що РФ і КНР дедалі явніше створюють новий союз проти Заходу? Чи несуть ці навчання та зближення Москви і Пекіна нові загрози вільному світу – чи ніякого зближення насправді немає? З такими запитаннями "Коментарі" звернулися до експертів.

Китайська армія поїде на навчання до Росії: до чого готуватися вільному світові

Військові навчання Росії та Китаю (фото з відкритих джерел)

 "Згідно з річним планом співробітництва між збройними силами двох країн і домовленостями сторін, НВАК найближчим часом виділить і направить частину сил до Росії для участі в навчаннях "Схід-2022", — йдеться у повідомленні Міноборони Китаю.

Росія дрейфує у бік Азії 

Політичний експерт Денис Гороховський зазначає:

"Те, що Китай посилюватиме свій вплив на РФ, очевидно вже давно. Незважаючи на зменшення впливу Росії як держави на світовій арені, РФ залишається однією з найбільших країн за територією та кількістю населення, що за умовчанням робить цю територію стратегічно важливою як для Китаю, так і для США".

Тому, продовжує експерт, нічого дивного в тому, що влада Китаю надає подібні знаки уваги РФ, немає.

"Водночас Китай демонстративно зайняв умовно нейтральну позицію щодо російської агресії щодо України – і не допомагає РФ не тільки у військовому плані, а й у фінансовому. При цьому влада Китаю навіть не обмежує місцеві комерційні компанії у праві припинення роботи на території РФ, що ще раз підтверджує, що КНР навіть побічно не готова брати участь у війні, яку розв'язав Кремль, обмежуючись лише публічною критикою США та заявами, що саме Вашингтон спровокував Росію на військові дії", – пояснює Денис Гороховський.

На його думку, вже сьогодні можна говорити, що Росія дрейфує у бік Азії та безпосередньо — Китаю, а найближчими роками зближення двох держав стане активнішим.

"Але, слід розуміти, що в такій ситуації йдеться не про рівне партнерство, а скоріше про пряму залежність, аналогічну взаєминам РФ і Білорусі. Причому, у випадку з Китаєм залежна саме Росія", – резюмує Денис Гороховський.

Китай демонструє політику, яка не сподобається США

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій вважає, що Китай явно роздратований незмінною лінією США щодо підтримки Тайваню. А тому схильний демонструвати політику, яка, напевно, може не сподобатися США.

"Водночас далі демонстрації ці відносини з Росією навряд чи просунуться, – каже експерт. – Китай – велика держава, яка довго вела політику невступу до військових союзів. Підставляти військовим співробітництвом із Росією себе під санкції Заходу навряд чи було б далекоглядним з погляду Китаю, який важко звинуватити у недалекоглядності".

Сьогодні у світі існує три економічні центри – США, ЄС та Східна Азія, -акцентує Олександр Палій. І Китаю, впевнений він, невигідно руйнувати відносини з двома з трьох цих центрів (США та ЄС) заради відносин із Росією, що слабшає.

Китай може стати паличкою — виручалочкою для РФ

Головний редактор інформагентства УкрПрес Інфо, політексперт Олексій Воронцов зазначає, що міжнародні військові навчання "Схід-2022" слід розглядати з різних точок зору.

"В умовах геополітичної кризи та напруги, де Росія фактично стала де-факто та де-юре глобальним ізгоєм після віроломного нападу на Україну, переважна кількість країн світу стала на наш бік. Вони надають колосальну фінансову, військову та технологічну допомогу. Насамперед це США, Британія, країни ЄС, Канада та Австралія. Фактично – найрозвиненіші країни світу. Завдяки їм же Росія опинилася під ударом жорстких санкцій, обмежень та ембарго, де питання продажів вуглеводнів катастрофічно знижується, а витрати на військову операцію в Україні зашкалює всі очікувані та прогнози. Розуміючи своє дипломатичне фіаско, Кремль усіма силами намагається придумати нові ходи та виходи із ситуації, – пояснює експерт. – І Китай тут може стати такою собі паличкою виручалочкою".

На думку Олексія Воронцова, військові навчання на російській території за участю такої потужної держави як КНР – це своєрідна "показуха" для всього світу. Мовляв, бачите, хто наш партнер? Бійтеся! А решта учасників, вважає експерт, це така собі масовка, група підтримки.

"У свою чергу Китай, очевидно, бачить РФ своїм союзником у питанні азіатсько-тихоокеанського регіону, зокрема, приналежності Тайваню – КНР та вирішення цього конфлікту за логікою Пекіна. А США та їхні союзники тут виступають опонентами як Китаю, і Росії. В даному випадку цілком доречний як вислів "ворог мого ворога – мій друг", так і стародавнє прислів'я, яке передбачає, що дві сторони можуть або повинні працювати разом проти спільного ворога (Amicus meus, inimicus inimici mei). Тим часом, Китай офіційно дотримується нейтральної позиції стосовно України та конфлікту у східноєвропейському регіоні. При цьому по ряду позицій можна відзначити його схильність до протекції Москві, її зовнішньої та внутрішньої політики. У цьому аспекті Пекін успішно балансує на слабкості путінського режиму і збільшує свій вплив як в азіатсько-тихоокеанському регіоні, так і в прагненні стати наддержавою, випередивши США за економічними та військовими показниками. Крім того, самі ресурси Росії, наприклад того ж далекосхідного регіону та Сибіру, ​​є ласим шматочком для Китаю", – наголошує експерт.

У підсумку, резюмує він, можна припустити нову конфігурацію геополітичних зв'язків і союзів, де РФ поставить захист інтересів Китаю в питанні Тайваню, а Китай може підтримати Росію щодо України.

"Водночас можливо спрогнозувати і те, що Китай продовжить свою спостережну і вичікувальну позицію з метою подальшого ослаблення Росії, її дроблення і як наслідок – часткового або повного поглинання з боку КНР. Тепер все залежатиме від дипломатичної мудрості Вашингтона. Ну, а нам, природно, потрібен другий варіант", – робить висновок Олексій Воронцов.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що Китай відповів США на візит Пелосі.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини