Китайські військові оточили Тайвань: у Тайбеї відреагували на небезпеку

Китай посилив свою військову присутність навколо Тайваню.

Китай розгорнув нову серію військових маневрів навколо Тайваню, розмістивши літаки та кораблі в стратегічних точках поблизу острова. Ці дії посилили напругу в регіоні, викликавши занепокоєння з боку Тайбея та міжнародної спільноти.

Міністерство оборони Китаю оголосило про четверті за два роки військові навчання, які отримали назву Joint Sword-2024B. Маневри включають різноманітні сценарії, зокрема блокаду ключових портів, удари по наземних та морських цілях, а також використання переваги у повітрі та на морі. Пекін стверджує, що ці навчання призначені для перевірки оперативних можливостей своїх збройних сил та є відповіддю на "провокаційні дії" Тайваню.

У відповідь на військову активність Тайвань засудив дії Китаю як "ірраціональні та провокаційні". Міністерство оборони Тайваню направило відповідні сили для демонстрації своєї готовності до самозахисту. Уряд Тайбея підкреслив, що острів готовий відстоювати свою незалежність та забезпечувати національну безпеку.

Нещодавно обраний президент Тайваню Лай Цінде відомий більш наполегливою позицією щодо суверенітету Тайбею, ніж його попередник, привернув увагу Пекіна своєю риторикою під час Національного дня. Його промова викликала обурення китайської влади, яка назвала Лая "сепаратистом" і звинуватила його в провокації.

Китайська риторика залишається незмінною щодо Тайваню. Пекін розглядає незалежний острів, як свою провінцію і регулярно заявляє про готовність встановити контроль над Тайванем, навіть застосовуючи військову силу, якщо це буде необхідно. Державне телебачення Китаю CCTV називає ці навчання "суворим попередженням" для "сепаратистських сил" на Тайвані, вказуючи, що чим більше провокацій з боку острова, тим жорсткішою буде відповідь.

Військова ескалація навколо Тайваню не залишилася без уваги США. Держсекретар Ентоні Блінкен висловив занепокоєння щодо можливих дій Китаю та закликав до стриманості.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Китай заявив про можливість силою зупинити незалежність Тайваню.

Також "Коментарі" писали, що Китай озвучив, яку допомогу може надати Україні.