Головна Новини Світ Китай Масові протести в Китаї: про що говорить те, що відбувається – чому це дзвіночок Сі Цзіньпіну
commentss НОВИНИ Всі новини

Масові протести в Китаї: про що говорить те, що відбувається – чому це дзвіночок Сі Цзіньпіну

З початку 2020 року КНР живе в жорсткому режимі, це чинить масштабний психологічний тиск на китайське суспільство, викликаючи невдоволення

29 листопада 2022, 13:30 comments1237
Поділіться публікацією:

Китай охоплено масовими протестами. Як йдеться у матеріалі CNN, їхні учасники, які спочатку вийшли на вулиці, виступаючи проти жорсткого карантину, почали вже висувати і політичні вимоги, зокрема щодо відставки лідера комуністичної партії та її очільника Сі Цзіньпіна. Про що говорить те, що відбувається? Які варіанти розвитку подій? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Масові протести в Китаї: про що говорить те, що відбувається – чому це дзвіночок Сі Цзіньпіну

Протести у Китаї. Фото: з відкритих джерел

Китайська влада настільки боїться, що ситуація вийде з-під контролю, що вдається до невиправдано жорстких обмежень

Магістр державного управління, політолог, соціолог Володимир Воля наголошує на тому, що інформація про ситуацію в Китаї – фрагментарна. І в різних інтерпретаціях, які не обов'язково відображають суть того, що відбувається.

"Загалом, якщо говорити про загальну картину, мають місце серйозні акції протесту. Причина в тому, що регламенти, що використовуються в КНР щодо реагування на ковід, виглядають необґрунтовано жорсткими. Ізоляція території, тотальне тестування – це схоже на якийсь сюрреалізм. Китайська влада настільки боїться, що ситуація вийде з-під контролю, що вдається до невиправдано жорстких обмежень. Наслідком цього став інцидент із пожежею у місті Урумчі (Сіньцзян-Уйгурський автономний район), коли загинули 10 людей, заблокованих у багатоповерхівці. Градус протестних настроїв виріс", – пояснює експерт.

Він зазначає, що є певна спроба з боку опозиційних груп, використовуючи цю трагедію, виступити проти Сі Цзіньпіня та тієї політики, яку проводить зараз Китай на чолі з ним.

"Думаю, китайська влада утримає ситуацію під контролем. Вимоги щодо відставки Сі Цзіньпіня – не основні. Це думка лише однієї із груп учасників протестів. В історії зі смертоносною пожежею буде проведено розслідування, знайдуть винних. Окремим групам протестувальників не вдасться пов'язати це все із Сі та політикою як такою", – прогнозує Володимир Воля.

За його словами, застосування жорстких карантинних заходів китайською владою певною мірою пояснюється острахом за інвестиційний клімат. А саме – що, якщо ковід вирветься на набагато більшу територію, буде припинено економічну діяльність у значно більших масштабах, ніж зараз. Тому, пояснює він, офіційний Пекін і вдається до локальних, але тотальних карантинів.

"З огляду на те, що з початку 2020 року КНР живе в такому жорсткому режимі, це чинить масштабний психологічний тиск на китайське суспільство, викликаючи невдоволення. І інцидент, подібний до того, що трапився в Урумчі, стає каталізатором протестів. Однак, – наголошує Володимир Воля, – політична складова виглядає у цьому випадку незначною. Якби саме політичні вимоги стали головними у цьому протесті, він поширився б на значно більшу територію КНР. І західні та деякі інші країни висловлювалися б тоді за підтримку демократії, критикуючи китайську владу за розгін демонстрацій. Але оскільки саме політичної акції немає (це радше коронавірусно-протестна криза), не варто очікувати і кардинального погіршення ситуації для китайської влади, а також загострення протистояння КНР із Заходом".

Нинішні події – це, звичайно, дзвіночок для влади, що політику треба міняти

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос наголошує, що стан нульової толерантності до ковіда, введений китайським урядом (прихильником чого є сам Сі), викликає чим далі – тим більше роздратування у населення.

"Наскільки я пам'ятаю, раніше також у різних провінціях були заворушення. Але нинішні події – це, звичайно, дзвіночок для влади, що політику треба міняти", – вважає експерт.

Щоправда, складно уявити, що протести можуть спричинити зміни, зазначає Ігор Семволос. Швидше навпаки – вони призведуть до репресій. А вже далі можна буде робити якісь висновки, робить висновок експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у британській розвідці розповіли, чому росіяни припинили розгортання БТГ в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини