Головна Новини Світ Китай Націоналізація "Мотор Січ": стала відома реакція китайських інвесторів
commentss НОВИНИ Всі новини

Націоналізація "Мотор Січ": стала відома реакція китайських інвесторів

Китайський уряд планує ретельно спостерігати за ситуацією із АТ «Мотор Січ»

12 березня 2021, 17:31
Поділіться публікацією:

11 березня стало відомо про амбітні плани уряду стосовно повернення акціонерного товариства "Мотор Січ" у держвласність. На оприлюднене рішення Ради нацбезпеки та оборони доволі оперативно відреагувала влада Китаю, адже інвестори цієї країни є власниками значної частини акцій оборонного підприємства, повідомляє видання news.sina.

Націоналізація "Мотор Січ": стала відома реакція китайських інвесторів

Китай відреагував на націоналізацію "Мотор Січ". Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Позицію китайської сторони представив прес-секретар уряду, один із речників Міністерства закордонних справ Чжао Ліцзянь. На переконання посадовця, Україні слід звернути увагу на захист інтересів і прав китайських інвесторів. Будь-які перетворення "Мотор Січ", тим більше націоналізація, має проходити лише правомірно та із дотриманням законодавства. Ліцзянь також додав, що китайський уряд продовжить пильне спостереження за ситуацією із підприємством.

Слід зазначити, що чимало експертів уже неодноразово наголошували на необхідності "рахуватися" із позицією Китаю стосовно "Мотор Січ". Як відомо, понад половина акцій товариства належить тамтешнім компаніям, які заплатили за право володіння понад півмільярда доларів. Політексперт Світлана Кушнір вважає, що раніше оголошені санкції стосовно інвесторів із КНР — безвихідна ситуація для України. До того ж, вони демонструють Україну не з кращого боку, швидше як державу, із якою краще не мати справ, "якщо не хочете втратити купу грошей".

Ще до рішення РНБО про націоналізацію діяльність китайських інвесторів стосовно "Мотор Січ" негативно оцінював академік Анатолій Пешко. На думку експерта, Китай цікавився не стільки організацією виробництва, а деталями технічних документів підприємства. Найімовірніше китайська сторона хотіла мати можливість виготовляти аналогічні до українських технології — мотори та запчастини для авіаційної і військової техніки. Попри це попередні дії вітчизняного уряду стосовно введення санкцій Пешко оцінив як вкрай непрофесійні.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, які рішення були прийняті на останньому засідання РНБО 11 березня та як їх оцінили експерти.

Також на порталі можна дізнатися, яке майбутнє "Мотор Січ" прогнозували українські спеціалісти на початку року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини